CIMG6883.jpg

Silloin kun nuoret miehet pyytävät "tätiä" leipomaan, ei kunniasta voi kieltäytyä, enkä toki olisi halunnutkaan, kun ajankohta oli sopiva ja leipomissormia vipatti...

Kun pitää saada pikaisesti tehtyä kinkkupiirakkaa, käytän usein tätä kinkku-paprika-ananaspiirakan ohjetta. Pohjaa ei tarvitse esipaistaa, vaan piirakan saa koota raakana valmiiksi ja laittaa paistumaan. Eikä pohjan paistumisen vaikeutta ole olleskaan, kuten joissakin ohjeissa, vaikka kuinka esipaistat pohjaa, jää se vaaleaksi tinttanaksi. Mää niin inhoan semmosia pohjia, vaikka niilläkin kannattajansa on.

Täytteitä vaihdellen saa monia eri versioita samasta ohjeesta: nyt käytin 2 erilaista kinkkuleikkelettä, sillä halusin näihin vain pikkasen savun makua. Valmiita kinkkukuutioita en tykkää käyttää, vaan ostan kinkun yleensä palana tai siivuna ja paloittelen siitä sitten sen käsin pieniksi kuutioiksi. Kinkun lisäksi voi laittaa esim. säilykeananasta tai -persikkaa, herkkusieniä, aurinkokuivattua tomaattia, purjoa, eri värisiä paprikoita, pikkutomaatteja puolikkana/viipaleina, freesattua sipulia jne...mitä vaan haluaa laittaa. Tai halutessaan rakentaa aineksista vaikkapa kalapiirakan.

Täytteen juustoina voi käyttää erilaisia maustettuja tuorejuustoja, sinihomejuustoa, salaattijuustoa/fetaa, nesteeksi kermaviiliä, kermaa, creme fraichea,  maitoa, maustettuja ruokakermoja jne. Kananmunia tykkään laittaa täytteeseen enmmän mitä monet muut. Minä laitan aina 1 munan / 1 valkoista dl kohden esim. kermaviili, maitoa yms....

CIMG6880.jpg

Tämän kuvan mukainen (pohjan paksuus siis) piiras syntyy alla olevalla ohjeella. Minun pitäisi muokata ohjeita pikkasen pienemmiksi, sillä kun minulla oli 2 uunia, tein suolaiset piirakat aina uunissa (uuni 50 cm) minkä pellin koko oli 34x37cm. Kesällä se uuni sai lähteä ja minulle jäi keittiöön toinen 50 cm uuni, mutta sen pellit ovat selkeästi pienempiä...pellin mitat ovat 34x32 cm, joten ohjeeni ovat hieman liian isoja. Uutta uunia etsitään Mimmin keittiöön...saa vinkata hyviä vaihtoehtoja, mutta sen on oltava 50 cm leveä, kun ei meille isompaa mahdu.  

Tätä piirakkaa tehdessä en asiaa muistanut, vaan tein kerralla tuplamäärän ja taikinaa taputellessa pellille rupesin pähkäilemään, jotta mites tämä nyt tälleen... enkä uskonut ekan pelillisen kohdalla asiaa, siksi ekassa kuvassa oikealla oleva piiras on selkeästi paksumpi pohjaltaan. Makuuni ehdottomasti liian paksu. Toisen piirakan kohdalla uskeoin asian ja tein pohjasta pellillisen lisäksi muutaman pienen piirakan foliovuokiin...kuva alempana.

Kinkku - paprikapiirakka

( 50 cm leveän uunin pellille, pellin koko 34x36cm)

Pohja;

2 dl maitoa

2 muna

½ tl suolaa

6 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

100 g sulatettua rasvaa (voita tai margariinia)

Täyte:

400 g (savu)kinkkua pieninä kuutioina

½ isoa punaista suippopaprikaa pieninä kuutioina

4 dl juustoraastetta

1 prk (2 dl) kermaviiliä

3 dl maitoa (laitoin 2 dl ruokakermaa + 1 dl maitoa)

5 isoa munaa

mausteeksi suolaa, paprikajauhetta ja musta-tai valkopippuria vähän

Valmistaminen:

Sekoita pohjaa varten maito ja muna. Lisää keskenään sekoitetut kuivat ainekset ja rasva ja sekoita tasaiseksi, Älä vaivaa, ettei taikina sitkisty. Jaa taikina palleroina eri kohtiin leivinpaperin (mulla taasen kaksi paperia päällekkäin, koska uunini paistaa pohjasta aika ärtsysti) päälle pellille ja taputtele taikina ohueksi jauhoja apuna käyttäen. Nosta taikinasta myös reunat..... jos tuntuu siltä, ettei pohjataikina piisaa, niin usko vaan, kyllä se piisaa ohjeessa mainitun kokoiselle pellille. 

Levitä pohjalle tasaisesti kaikki täyteainekset ... minä laitoin vain kinkku- ja paprikakuutiot ja juustoraasteen.

Sekoita kermaviili+maito/kerma+munat ja mausteita.... maistele seosta ja kaada seos ainesten päälle pellille.

Tasoita pinta taputtelemalla paistinlastalla, näin juustoraastekkin kostuu ja ruskistuu tasaisemmin.

Kypsennä piirakka 175 -200 asteisessa uunissa keskiosassa noin 30 min. Piirakka kypsyy yllättävän nopeasti. Kurkkaa pohjalle, että on selkeä paistopinta sielläkin ja päältä halutun värinen.

Annapiirakan  jäähtyä ja leikkaa halutun kokoisiksi ja muotoiseiksi paloiksi.

CIMG6882.jpg

 

CIMG6902.jpg

Kuva ohuemmasta piirakasta.

CIMG6896.jpg

Toiselle pellille en siis laittanut ihan kokonaan pohjataikinaa, vaan tein lopusta taikinasta 4 pientä kinkku-tomaattipiirakkaa foliovuokiin. Täytteeseen laitoin 8 siivua kokolihaleikkelettä pieninä kuutioina, juustoraastetta noin 1 dl, 1 dl ruokakermaa, 1 muna, suolaa, paprikajauhetta, ripsaus valkosipulijauhetta ja ihan pikkanen töräys sinappia.  Pinnalle kirsikkatomaatteja viipaloituna ja vielä päälle hieman juustoraastetta. Paistoin pikkupiiraat pellillä vähän alle 200 asteisessa uunissa uunin alaosassa aluksi, jotta pohjakin ehtii kypsyä....kaikenkaikkiaan olivat uunissa noin 25 min.

CIMG6862.jpg

Samaiset pojat tykkäävät myös Arabialaisesta maustekakkusta kuorrutettuna, joten tein heille myös niitä...

CIMG6858.jpg

ja kun kerta uuni oli lämmitettynä, tein jääkaappiin jääneestä vaniljajogurtista vielä pari jojurttikakkua kardemummalla maustettuna. Tässä kuvassa näkyy myös asia, mistä ollaan joidenkin kanssa kommenteissa keskusteltu. Niin paljon kun tykkäänkin näistä vanhoista Matti ja Maija kakkuvuoista, niin jotta reunan saa tasaiseksi, on vuoat voitelun jälkeen jauhotettava, mikä ei tummissa kakuissa aina kovin kaunista ole. Eli näissä jogurttikakuissa olen siis vaan vuoan voidellut ja reuna nousee aina noin...sitä voisi varmaankin estää kietomalla märän pyyhkeen kakkuvuoan ympärille, mutta en ole moiseen halunnut ruveta. Tietääkös kukaan muita niksejä ja käyttäytyykö vuoka teillä kaikilla samalla tavalla?

Mitäkö haittaa tuosta kääntyvästä reunasta sitten on? Kakku tahtoo murentua reunastaan leikattaessa, vaikka kuinka varovaisesti sahateräisellä veitsellä leikkaisi.

CIMG6874.jpg

Enkä taaskaan koristellu kardemummaisia jogurttikakkuja mitenkään...