CIMG3894-normal.jpg

On päiviä milloin vaan ei ruoanlaitto hirveästi huvita, silloin meillä syödään monastikkin kinkkukiusausta. Tämän teossa ei kauaa aikaa mene, vaikka kinkun paloitteleekin itse (siinä menee mulla raja...edes kinkun pitää maistua kunnolla savun maulle ja meidän kaupoissa ei ole valmiiksi paloiteltuna sellaista)...peruna-sipuliseokseen tehtynä tai perunasuikaleita + pakastesipulikuutioita, kummin vaan. Välillä jollain makukermalla lisämakua hakien, vaan useimmiten ihan perus ruokakermalla tai oikealla laksoosittomalla kuohu-tai vispikermalla. Mausteina yleensä vaan suola, pippuri ja paprikajauhe.

Helppo kinkkukiusaus

(iso vuoallinen...5-6 annosta)

1 kg pakaste peruna-sipuliseosta

350 g savukinkkua palana (käyttämäni on aika suolaista, joten huomioitava suolamäärässä)

suolaa (reilu tl)

paprikajauhetta ( noin 1 tl verran)

mustapippuria myllystä muutamia kierroksi (TAI tykkään käyttää myös valkopippuria kiusauksissa)

4-5 dl ruokakermaa (laitan monasti 4 dl ja huuhtasen purkit tilkalla vettä ja sekin ruokaan)

Kaada puolet peunoista uunivuokaan. Hienonna savukinkku ja laita se seuraavaksi vuokaan. Ripottele vuokaan puolet mausteista. Laita loput perunat vuokaan ja loput mausteet. Kaada ruokakerma vuokaan ja tasoita pinta esim paistinlastalla. Jos haluat varmistaa valmiin ruoan maun jo tässä vaiheessa, ota vuosta muutama lusikallinen kiusausta esim kahvikuppiin ja kypsennä mikrossa) Kypsennä noin 200 asteisessa uunissa tunnin ajan.... loppupuolella voi uuninlämpöä vähän pienentää. Tarkista ruoan kypsyys vuoan keskeltä.

CIMG3897-normal.jpg

Ei kauneinta ruokaa, vaan eiköhän aika monissa suomalaisissa kodeissa tehdä tämän tapaista kinkkukiusausta arkiruoaksi ja hyvin maistuu...

CIMG2395-normal.jpg

Alkukesästä tein tällaista kinkkukiusausta missä on mukana myös kasviksia. Tässä näköjään herne-maissi-porkkanaa pussillinen. Tällöin laitan savukinkkua vähän enemmän ja 1dl kermaa kans lisää ja valkosipulia lisämausteeksi.... siis verrattuna yllä olevaan ohjeeseen. Tämä versio maistuu itelle paremmin.