Syksyllä ollessamme sisareni luona visiitillä Kuopiossa, laittoi hän pekonista kaalilaatikkoa ruoaksi kokeillen ohjetta missä riisit laitetaan keittämättä sekaan. Hyvää laatikkoa oli ja riisi kyllä ehtii kypsyä paiston aikana, se vaan jotenkin hukkui laatikon rakenteessa muihin aineisiin, eikä näkynyt samalla tavalla kun jos riisi keitetään nesteessä ensin. Jotkut väittävät ettei riisi kypsy ihan tasaisesti, jos sen laittaa keittämättä....  uskokoon ken haluaa...Sisareni käyttämä ohje oli jostain lehdestä (oliskohan ollut Savon sanomista) otettu. Minä tein taasen ihan oman sävellyksen laatikosta. Mulla oli kaalia vähän naftisti lihamäärään nähden, joten laitoin riisiä hieman enmmän mitä tämän kokoisissa ohjeissa yleensä on ja itse kyllä tykkäsin. ... varsinkin kun keitin riisit vanhanaikaisest ensin vedessä ja tietenkin minun kaalilaatikossa on nesteenä munamaitoa....

Pekoninen jauhelihakaalilaatikko

n. 1 kg painoinen valkokaali + 2 dl vettä + lihaliemikuutio
400 g jauhelihaa
2 isoa sipulia hienonnettuna
170 g pekonia
n. 1 tl suolaa
n. 1½ tl aromat-seosta (tai tavallista suolaa hieman reilummin)
n. 2 tl meiramia ( voi laittaa reilumminkin, jos tykkää meiramin mausta)
n. 1½ tl paprikajauhetta ( tätä vaan nyt pitää meillä laittaa joka ruokaan)
valkopippuria myllystä ainakin 5 kierrosta
n. 3/4 dl siirappia
1½ dl raakaa puuroriisiä + vettä keittämiseen
n. 6 dl maitoa
3 kananmunaa


Hienonna puhdistettu valkokaali ja kypsennä sitä kattilassa vesitilkassa kannen alla aina välillä pohjaa myöten sekoitellen. Minä hauduttelin kaalia vain n. 10 min.... eli jätin sen aika napakaksi. Keitä samanaikaisesti riisi lähes kypsäksi eri kattilassa. Ruskista jauheliha, sipulikuutiot ja hienonnettu pekoni. Lisää hautuneen kaalin ( + vähäisen haudutusnesteen) sekaan kaikki aineet; liha+sipuli+pekoniseos, mausteet, keitetty riisi ( jos näissä vielä vettä, lisää sekin) sekoittele sekaisin ja maistele seosta. Laita seos isoon uunivuokaan ja kaada munamaitoseos sekaan. Totuttuun tapaan munamaitoa pitäs olla sen verran että ainekset just ja just peittyvät...jos ohjeessa mainitu nestemäärä ei riitä, lorauta vettä tai maitoa lisää vuokaan...tuo munamäärä kyllä jaksaa hyydyttää lisäyksenkin. Sekoittele vielä laatikkoaineksia vuoassakin. Jos haluat tarkistaa kypsän laatikon maun vielä tässäkin vaiheessa, ota seosta esim. kahvikuppiin ja kypsennä mikrossa ja maistele. Lisää mausteita tarvittaessa. Huomioi kuitenkin, että maku tiivistyy laatikon paistovaiheessa.  Kypsennä laatikkoa 175- 200 asteisessa uunissa vähintään tunti. Voit haudutella laatikkoa pidempäänkin miedommassa uunissa.

 


Olipas hyvää.... hillitsin paistohimojani  laatikon suhteen ja tykkäsin siitä ettei tämä ollut ihan "mössöä".  Pekoni maistui laatikossa ihan kunnolla.

Kaaliruokia ja laatikkoruokia kategorioista löytyy muunlaisia kaalilaatikko-ohjeita.