CIMG6795-002.jpg

Kylläpä olivat jauhemaksapihvit taas herkkua pitkästä aikaa. Tokihan ruokalaji varmasti jakaa mielipiteitä, mutta meillä näistä tykätään. Ihan vaikka kylmänä naposteltavana. Erinäisiä jauhemaksapihviohjeita olen kokeillut, vaan aina minä palaan tekemään tällä hyvinkin yksinkertaisella perusohjeella. Hyvin puhdistettua naudan maksaa jauhettuna + raakaa perunaraastetta painoltaan saman verran + suolaa + sipulia + meiramia (+ valkopippuria jauhettuna). Ei munia, eikä kermaa. Jos ei perunaa halua laittaa ihan samaa määrää mitä maksaa, voi ripsauttaa vähän korppujauhoja maksaseokseen. Omenaa olen joksus kokeillut seoksessa, vaan meillä omppu syödään mieluummin lisäkkeenä, vaikkapa tähän tapaan..

CIMG6772.jpg

Minä ostan mieluummin naudan maksan palana ja puhdistan sen itse. Kalvo ja kaikki ketlakkeet pois. Ja sitten jauhan maksan ja niin tein näihinkin pieniin pihveihin.

Jauhemaksapihvit

(minulla tästä määrästä tuli 25 kpl pieniä paistinpannulla paistettuja pihvejä)

650 g pala puhdistamatonta naudan maksaa palana (puhdistettua tai jo valmiiksi jauhettua maksaa noin 600 g)

600 g kuorittuja perunoita (kuorimatonta perunaa noin 850 g)

1 oikein iso keltasipuli tai 2 pienempää

noin 2 tl suolaa

noin 2 tl kuivattua meiramia

vajaa ½ tl jauhettua valkopippuria

Lisäksi tarvitaan voita paistamiseen (tai muuta mieleistä paistorasvaa)

Pihvien päälle

2 isoa keltasipulia puolirenkaina + rasvaa paistamiseen + suolaa (tai soijakastiketta)

Valmistaminen

Jos naudan maksa on vielä palana, puhdista se ja jauha.

Kuori ja raasta perunat karkeaksi. Raasta samalla kuorittu keltasipuli.

Sekoita kaikki ainekset sekaisin.

Paista pieni koepihvi pannulla käyttäen voita paistamiseen. Maistele. Laita tarvittaessa mausteita lisää. Meille riitti ohjeessa mainitut maut.

Paista isoja tai pieniä pihvejä joko tavallisella paistinpannulla tai ohukaispannulla. Paistinpannu ei saa olla kauhean kuuma, perunaraasteenkin pitää ehtiä kypsyä. Meillä maksapihvit pitää kypsentää ihan kypsiksi, ei kuiviksi kuitenkaan. Monet jättävät maksaruoatkin hieman alikypsiksi. Minä paistoin pihvit useammalla pannulla, niin homma sujui nopeasti. Anna pihvien paistua ihan rauhassa, älä sohi, älä painele yms. Kun olet kääntänyt pihvit, lisää tarvittaessa rasvaa pannulle, jotta toinenkin puoli paistuu kauniiksi. Lisäksi voista tulee tietenkin lisämakua pihveihin.

Paistettu sipuli pihvien päälle: Kuorisipulit ja leikkaa ne esim puolirenkaiksi. Laita pannulle vähän rasvaa ja sipulit heti perään. Anna sipulien ruskistua kaikessa rauhassa ja sekoittele välillä. Varo etteivät pala. Mausta sipulit ripsauksella suolaa (tai pienellä lorauksella soijakastiketta, jolloin suolaa ei tarvita ollenkaan) Ripottele sipulit pihvien päälle.

Jos ohjeella paistaisi oikein isoja annospihvejä, tulisi niitä 12 kpl.

CIMG6805-003.jpg

Me söimme jauhemaksapihvejä hyvin perinteiseen tapaan perunamuusin, vihersalaatin ja puolukoiden kanssa. Tein sekoituksen kotitekoisesta puolukkahillosta ja puolukkasurvoksesta. Olispa ollut valkokaalia, niin olisin tehnyt valkokaali-puolukkasurvos/hillo-omena salaatin lisäkkeeksi. Toiste sitten.