CIMG9020.jpg

Marjoja pakastin pullollaan, joten käytettävähän niitä on. Tässäpä yksi minun mielestäni oikeinkin varteenotettava makea marjapiiras, mikä saa pintaansa hyytelösokerikiilteen. Marjojen alta paljastuu rahka/cremefraiche-kermavaahto-fariinisokeritäyte. Ohjeen olen laittanut blogiini jo aikaisemminkin esim täällä mustikka-vadelmaversio ja vadelmaversio..., sorry vaan, että ovat kuvattomia. Ovat siltä ajalta millon Vuodatus hukkasi blogeista kuvat.

Täytettä tein tällä kertaa tuhdimman määrän mitä aikaisemmin olen tehnyt.Perusohjeessa on 2½ dl kermaa + 150 g rahkaa tms + 1 dl fariinisokeria.  Jotkut tekevät tämän piiraan niin että marjoja on vain siellä täällä ja tuolla....minä laitan aina kotimaisia marjoja niin että koko pinta peittyy. Marjojen asento on vapaa.... Juu, ja minusta pohjaa pitää aina kostuttaa.

Tässäpä ohje miten minä piirakan nykysellään teen....hieman olen tarkentanut entistä ohjetta.

Hyytelöity marjatorttu

(halkaisijaltaan noin 30 cm vuokaan passeli pohja + tässä ohjeessa paksu kerros täytettä)

Pohja:

150 g voita
1 dl sokeria

1 muna

3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
 

paistetun pohjan kostuttamiseen

maitoa ( reilu 1 dl)

 
Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi, lisää muna hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Painele taikina piirakkavuoan  (noin 30 cm halkaisijaltaan) pohjalle.... minä laitoin vuokaan rypistetyn pyöreäksi leikatun leivinpaperin helpottaakseni pohjan käsittelyä. Paista 200 asteisessa uunissa 12 - 15min (pohja ei saa saada paljon väriä). Kokeile pohjan kypsyys tikulla. Anna pohjan jäähtyä. Kostuta pohja maidolla.
 
Täyte: ( = paksu kerros) .... ohuemman täytekerroksen määrät suluissa
 
noin 3½ dl vispikermaa (2½ dl)
250 g prk rahkaa (myös creme fraiche tai sakea maustamaton jogurtti käyvät) (150 g)
vähän vajaa 1½ dl fariinisokeria (1 dl)
 

Päälle paljon kotimaisia marjoja...ihan mitkä vaan käväty, myös happamat marjat. Minä laitoin tällä kertaa mansikoita ja mustikoita.

 

Marjojen pinnalle vielä hyytelösokerista kiille (pakkauksessa olevasta yksinkertaisesta ohjeesta jää minun kädellä tehtynä vähän yli)

Mittaa rahka tms kulhoon ja lisää sekaan pehmeä fariinisokeri. Vatkaa seosta kunnes sokeri liukenee....jos jää sokerihippuja, laita seos vähänsi aikaa jääkaappiin, niin sokeri liukenee. Vatkaa kerma eri kulhossa vaahdoksi ja yhdistä raka-fariinisokerivaahtoon. Maistele makeutta ja halutessaan tähän voisi laittaa vielä vaniljasokeriakin.  Levitä täyte pohjan päälle niin että se on keskeltä hieman korkeampana mitä reunoilta.. Asettele kotimaiset täytteen päälle niin että koko pinta peittyy marjoilla. Merjat voi tietenkin asetella haluamallaan tavalla. Valmista vedestä ja hyytelösokerista kiille pakkauksen ohjeen mukaan (jos haluat punaisen kiilteen, laita osaksi nestettä punaista mehua) ja kaada tai lusikoi vadelmien päälle.... pullasivellintäkin voi reunimmaisien marjojen sivelyssä käyttää. Anna piirakan tekeytyä kylmässä vähintään muutama tunti tai mielellään seuraavaan päivään, jotta pohja kostuu ja mehevöityy.

CIMG9011.jpg

Marjapiiras/torttu ennen marjojen laittamista. Pakastetut marjat kannattaa sulattaa ja valuttaa kunnolla ja sitten vaan asettelee ne halutulla tavalla.

CIMG9021.jpg

....ja hyytelösokerikiille marjojen pinnalla

CIMG9019.jpg

Nam! Herkullista piirakkaa vaikka ihan yksistään puolukoistakin tehtynä.