IMG_20210803_130215.jpg

Tänään tein lounaalle jauhelihakiusausta/laatikkoa. Ohjeella tehden ei tule kauhean nesteistä kiususta, mutta mehevää tämä kyllä oli. Me ei edelleenkään tykätä sellaisista kiusauksista, missä lkypsässä ruoassa lilluu paljon nestettä.

Halusin käyttää tähän leipomuksista jääneet juustoraasteen loput, mutta laitoin ne sisälle jauhelihakerroksen päälle. Tokihan juuston voi pinnallekkin laittaa.

Minä käytin perunana pakastesuikaleita, koska pakasteversioista tykkäämme siitä enemmän mitä peruna-sipuliseoksesta.

Jauhelihakiusaus

400 g naudan jauhleihaa (minulla 10%)

2 oikein isoa sipulia ohuina lohkoina

suolaa (noin1 tl), paprikajauhetta (noin 1 tl), mustapippuria rouheena

(+ valkosipulia 3 pulleaa kynttä hienonnettuna raasteena)

noin 2½ dl juustoraastetta

1 kg perunasuikaleita (pakaste)

1 prk  (=250 ml) sipulikermaa

2 dl maustamatonta ruokakermaa

Ruskista jauheliha oikein ruskeaksi isolla paistinpannulla, lisää sipulit sekaan kuullottumaan. Mausta jauhelihaseos. Maistele. Kaada puolet perunasuikaleista laakean ison uunivuyoan pohjalle, laita jauhelihaseos vuokaan, ripottele juustoraaste jauhelihakerroksen päälle ja viimeiseksi laita vuokaan loput perunasuikaleet. Kaada kermat vuokaan. Ripottele perunakerrokselle hieman suolaa ja muita mausteita. Kypsennä kiusausta uunin alaosassa 200 asteisessa uunissa noin 1 tunti.

IMG_20210803_102353.jpg

Minä laitoin kiusaukseen sipulia ihan reilusti, koska siitä tykätään.

IMG_20210803_113345.jpg

Kuvan vuoka on piripintaisena tilavuudeltaan 4 litraa, joten välttämättä ei tälle ruokamäärälle tarvita näiin isoa vuokaa.

IMG_20210803_130136.jpg

Säilykepunajuurita on meillä lähes aina perunalaatikolla lisukkeena.

IMG_20210803_121304.jpg

Lisäkesalaattina ihan perussalaattia.