CIMG9481.jpg

Jälleen tein yhtä lemppari makeaa piirakkaa/leivoslevyä/kakkua. Aika montaa eri ohjetta olen viimeisen vuoden aikana kokeillut porkkanapiirakasta, niin ananasmurskalla, kuin ilmankin. Tässä jälleen yksi versio. Ohjeella tulee yksi pellillinen piirakkaa. Näihinkin käytin pakastettua hienoa porkkanaraastetta sulatettuna.

1 pellillinen porkkanapiirakkaa syntyy alla olevalla ohjeella. Jos peltisi on reilusti isompi, kannattaa ohjetta hieman suurentaa.

Porkkanapiirakka

(ohjeella tulee pellillinen, minulla pellin koko 34x37 cm)

Taikina

4 isoa kananmunaa

6½ dl vehnäjauhoja

4 dl sokeria

1 rkl (= 3 tl) kanelia

2 tl ruokasoodaa

2 tl leivinjauhetta

3/4 tl suolaa

2 tl vaniljasokeria

150 g voita

6 -7 dl porkkanaraastetta. (ohutta, hienojakoista, myös pakastettu raaste käy, sulatat sen vaan ensin)

Kuorrutus

(ohjeella tulee pellilliselle ihan paksu kerros kuorrutusta, ei ole kauhean makeaa)

200 g (= 4 dl) tomusokeria (älä vähennä, muuten juusto maistuu läpi)

100 g voita

200 g maustamatonta sulatejuustoa (käytän Olympiaa, jos et tykkää sulatejuustosta, voi tietenkin laittaa myös maustamatonta tuorejuustoa tai appelsiinin - tai sitruunan makuisesta tuorejuustosta tulee myös hyvä kuorrutus)

(1 tl vaniljasokeria)

Pinnalle

kuorellista mantelirouhetta tai hasselpähkinärouhetta (80 g pussillisesta tulee kahteen piirakkaan, jos ei halua paljoa, minä monasti lahmaan ja laitan koko pussillisen yhdelle isolle piirakalle)

Valmistaminen:

Laita uuni kuumenemaan lähes 200 asteeseen (ihan normi tasalämpö, kiertoilmalla vähän vähemmän asteita)

Sulata voi ja jätä se jäähtymään.

Kuori ja raasta porkkanat hienoksi = ohueksi raasteeksi.

Sekoita kaikki kuivat ainekset yhteen.

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi paksuksi vaaleaksi vaahdoksi.

Lisää vaahdon sekaan sulatettu voi ja puolet kuivista aineksista ja porkkanaraaste ja sekoita taikina hyvin sekaisin. Ihan rivakasti saa sekoittaa.

Lisää loput kuivista aineksista ja sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada taikina leivinpaperin päälle korkeareunaiselle pellille/uunipannulle ja levitä se ihan pellin nurkkia myöten mahdollisimman tasaiseksi.

Paista piirakkaa tavallisen uunin keskiosassa 20-25 minuuttia, älä paista liian kuivaksi. Tarkkaile kypsymisen loppupuolella, uunit kun paistavat niin eri lailla. Kypsyyden voit todeta tikulla piirakan keskiosasta. Kun tikkuun ei tartu kosteaa taikinaa, on piirakka kypsää. .

Jäähdytä piirakkapohja. (Jos haluat säilyttää pohjassa mehevyyttä, laita liina pohjan päälle jäähtymisen ajaksi)

Valmista viimeistään nyt kuorrutus.

Vaahdota rasva, lisää sulatejuusto sekaan ja vatkaa seos tasaiseksi.

Lisää sitten (siivilöity) tomusokeri ja vaniljasokeri ja vatkaa tasaiseksi. Aluksi pienellä nopeudella, koska tomusokeri pöllyää. Minä teen tämän sähkövatkaimella alusta loppuun asti. Kuorrutuksen pitää olla tasaista, ei mitään möykkyjä. Maistele kuorrutusta. Jotkut tykkäävät kauhean makeasta, vaan helppohan tomusokeria on lisätä. Meille max on ohjeen määrä.

Levitä kuorrutus jäähtyneen pohjalevyn päälle, ihan reunoille asti. Kuorrutusta tulee aika paksu kerros. Halutessasi vetäise koristeraapalla tai haarukalla kuvioita pintaan.

Levitä heti kostealle pinnalle manteli- tai pähkinärouhe.

Anna piirakan jähmettyä kunnolla ennen leikkaamista.

Porkkanapiirakka ei ole koskaan parhaimmillaan heti tehtynä. Säilytä kylmässä edes vuorokausi, niin on parempaa.

Hyvä keino saada piirakka pikatekeytymään, on sen pakastus. Heti kun piirakka on pakastunut, ottaa sen sulamaan ja simsala bim, porkkanapiirakka on kostunut mehevämmäksi ja on herkullisimmillaan. Tällaista kerran pakastettua ei tietenkään sitten enää suositella uudelleen pakastettavaksi. Minä pikakostutan monasti osan piirakasta heti syötäväksi ja loput jää pakastimeen.

CIMG9464.jpgCIMG9477.jpg

Tällainen leikkauspinta on piirakassa sisällä. Ei ollut kuiva vastapaistettunakaan. Tarkkana vaan pohjan paiston kanssa, ettei mene yli. Ens kerralla pitää itekkin vähän enemmän tsekata paistoa uudessa uunissani ja varmaan joudun taikinamääriäkin venkslaamaan, jos en sitten paista entisten uunien pelleillä. Onneksi nekin käyvät uuteen uuniimme.

Minä aina niin haluaisin nähdä isoista piirakoista ja kahvikakuista leivonnaisen sisältäkin, koska en edelleenkään tykkää tinttanaleivonnaisista (siis tiiviistä, kosteista, raakan oloisista), olkoonkin ne tällä hetkellä kuinka trendikkäitä tahansa.

CIMG9466.jpg

Minä teen yleensä 2 tai 3 piirakkaa yhteen menoon, niin on ystävillekin viemisiä. Näissä piirakoissa on lähes 1 80 g pss hasselpähkinärouhetta/pellillinen piirakkaa.

Jos pakastimeen mahtuu, niin laitan monasti pellillisen piirakkaa hetkeksi pakastimeen jähmettymään, niin pääsee pian pakkaamaan.