IMG_20231123_123715_edit_47588601673667.

Tämän syksyn aikana olen ostanut Oulaisten Reko-myynnistä pakastettuja kaloja/kalafiletä (haukea, kuhaa, pannusiikaa) aina kun Sisso on osallistunut jakoon. Viimeksi tilasin meille vain kuhafileitä, josta on tullut meidän suosikkikala, varsinkin paistettuna. Myös kanssasyöjän, joka ei niin kalasta perusta. Usiemmiten olen paistanut kalafileet vain jauhotettuna vehnä- tai ruisjauho-mausteseoksessa, mutta nyt halusin hyödyntää juustonjämiä jääkaapista, joten tein juustoleivitettyä/paneroitua kuhaa.

Juustoleivitettyä paistettua kuhaa

500 g kuhafileitä (minulla nahattomia)

Leivittämiseen

1 raaka iso kananmuna (+ tilkka vettä)

Leivitys/paneerausseos

¾ dl korppujauhoja (tai pankojauhoja)

1 dl juustoraastetta (minulla oli ihan arkijuustoraastetta, muukin mieto käy)

½ dl parmesanraastetta (juustojen suhdetta voi toki muokata oman maun mukaiseksi….yhteensä juustoja 1½ dl)

suolaa (pikkasen vajaa 1 tl)

tilliä  (laitoin kuivattua  vain 1 tl, koska kaikki syöjäni eivät tykkää tillin mausta)

sitruunapippuria (vajaa 1 tl, tai mustapippuria rouheena)

Lisäksi tarvitaan

mieleistä rasvaa paistamiseen (minä käytän voita ja laitan pienen lorauksen rypsiöljyä sekaan)

Valmistaminen

Leikkaa kuhafileet annospaloiksi.

Riko kananmuna  ruokalautaselle ja vatkaa sen verran, että munan rakenne rikkoontuu. Minä laitan myös tilkan vettä sekaan.

Mittaa kuivat leivitysainekset toiselle lautaselle ja sekoita hyvin. (tätä seosta voisi maistella....makua saa olla ihan reilusti)

Kasta kalapala ensin munaseoksessa kummaltakin puolelta ja paina se sitten leivitysseokseen, niin että kummallekkin puolelle tulee kunnon leivityspinta. Toista käsittely kaikille kalapaloille. Laita leivitetyt kalat lautaselle, mutta älä kasaa niitä päällekkäin, ettei leivitykset kostu ja tartu kiinni toisiinsa. (tähän vaiheeseen kalat voisi vaikka valmistella jo etukäteen jääkaappiin ja paistaa juuri ennen syöntiä)

Kuumenna pannu, lisää rasvaa ja anna voin ihan kevyesti ruskistua.

Lisää kalapalat pannulle (minä paistoin kahdella pannulla samanaikaisesti kaikki kalat). Anna kalojen kypsyä/ruskistua keskilämmöllä ihan kunnolla ilman painelua ja sörkkimistä. Käännä kalat lastalla ja anna kypsyä toiseltakin puolelta. Lisää tarvittaessa pannulle rasvaa kalojen kääntämisen jälkeen. Aikaa kypsymiseen menee kalapalan paksuudesta ja pannun kuumuudesta riippuen  2-3 min/puoli. (ohuet pienet pyrstöpalat voivat kypsyä nopeamminkin) Varo, ettei leivityspinta ruskistu liikaa, eikä kalasta tule ylikypsää.

IMG_20231130_095804.jpg

Pankojauhoja olisin juustoraasteen sekaan laittanut, mutta nyt ei sattunut olemaan, joten käytin korppujauhoja.

IMG_20231123_094818_edit_47849660093411.

Tähän vaiheeseen kalat voisi käsitellä jo hyvissä ajoin jääkaappiin ja paistaa vasta just ennen ruokailua, niin leivitys pysyy rapsakkaana.

IMG_20231130_095826.jpg

Kalojen kääntämisen jälkeen voi joutua lisäämään pannulle rasvaa, että toinenkin leivityspinta kostuu rasvasta nja tulee hyvä paistopinta. Hissukaseen vaan antaa paksumpienkin kalapalojen kypsyä ja kääntää vaan kerran, niin ei rikkoonnu. Minä paistoin ohuemmat nopeammin kypsyvät kalapalat eri pannulla.

IMG_20231130_095743.jpg

Tässä kaikki paistetut kuhapalat. Paistoin nämä siis kahdella eri pannulla. Näin täyteen ei pannua kannnata kerralla täyttää. Tässä on 500 g kuhafileitä.

IMG_20231123_123657_edit_47659857523171.

Aika usein ollaan paistetun kuhan kanssa syöty perunamuusia ja kastikkeena joko kantarelli- tai supilovahverokastiketta. Kiitos siskolle sienistä.

Sienikastikkeen ohje löytyy esim täältä. Samalla ohjeella voi tehdä kummistakin sienistä. Välillä laitan sieniä vähemmän, välillä enemmän. Purjoisen sienikastikkeen ohje täällä.

Tällä kertaa kastikkeena oli majoneesipohjainen kylmä kastike. Kastikkeeseen laitoin majoneesia, kermaviiliä, marinoitus punasipulia, sitruunamehua ja kurkkusalaattia

IMG_20231107_184646_edit_37476215766222.

Pakastettuja kuhafileitä 4x500 g. Maksoivat 4x 13 e (eli kg hinta 26e) Oulaisten Reko-myynnissä  Sissolla. Haukifileet ovat puolta halvempia.