CIMG0935.jpg

Tällä hetkellä yksi lempparimalli tavallisista pienistä vehnäsistä on solmuksi kietaistu kanelipulla.

Pullataikina/munkkitaikina on tehty jälleen tällä ohjeella.

CIMG0923.jpg

Tästä näkyy kaulitun taikinalevyn kokoa, minkä olen tehnyt kohonneesta taikinasta. Nyt tein siis tarkoituksella kooltaan pieniä pullia. Yleensä käytän mittana puukaulimen paksua osaa. Silloin tulee jo ihan kookkaita pullia. Tietysti kokoon vaikuttaa myös taikinalevyn paksuus. Minä tykkään jättää sen hieman paksummaksi ja ihan pikkasen venäytän säiettä, kun teen siihen kierteet.Täytteenä on laitettu rasvaa koko levylle ja kanelia ja sokeria puolikkaalle.

CIMG0924.jpg

Kun on kääntänyt taikinalevyn kaksinkerroin, saa sitä ihan napakasti painaa kädellä, niin täyte pysyy paikoillaan, kun kiereitä ruvetaan säikeisiin tekemään.

CIMG0930.jpg

Eipä ole kaikki solmut samanlaisia, mutta sillä nyt ei ole kauhean suurta merkitystä. Tärkeintä on, ettei vedä solmua liian kireälle, että pulla pääsisi kohoamaan kauniisti myös väleistä. Liian pitkää ohutta "häntäosaa", mikä näkyy solmun sivusta, ei kannata jättää, ettei se kuivu ja pala. Jotkut tykkäävät jättää tuon häntähiipukan pullan alle, kokonaan piiloon.

CIMG0928.jpg

Hyvin kohonneet pullat voidellaan kananmunaseoksella. laitan siihen nykyisin pienen tilkan vettä, niin levittäytyy sutjakkaasti. Jotkut laittavat suolaa kananmunan sekaan, mutta sitä tapaa en itse käytä. Myös pelkällä keltuaisseoksella voi pullat voidella, silloin tulee vähän eri värisävy pulliin. Raesokeria/hienoa sokeria vielä pullien päälle ja paistumaan 225 asteiseen uuniin, tavallisessa uunissa keskitasolle. Kun on näinkin pienestä pullasta kyse, saa paistossa olla skarppina, ettei tule kuivaa pullaa. Vielä tässäkin vaiheessa voidaan hyvästä taikinasta tehty pulla "pilata". Minulla pienien pullien paistoaika oli reilu 10 min.

CIMG0950.jpg

Yhteisportetti solmuista.

CIMG0946.jpg

Ei ollut varaslähtö vappuun, vaikka paistelinkin pienestä osasta pullataikinaa muutamia munkkeja. Nämä syötiin ystäväperheiden kanssa ihan lämpimiltään.

Se ihana "makuraita" = se vaalea ohut taikinaviiru, mikä kiertää munkin ympäri sen keskeltä) tulisi munkkeihin, kun muistaisi laittaa munkit ylösalaisin kypsymään ja munkki on hyvin kohommut. Tämä tapa puoltaa paikkaansa senkin suhtee,n että kaikista paistettavista ekaksi paistunut puoli paistuu aina kauniimmaksi ja se kannattaisi laittaa tarjollepantaessa aina päällepäin. Samallehan munkit maistuvat, vaikka oliskin se "vähemmän nätti" puoli päälläpäin. Kumpa itekkin muistasin, kun vapuksi munkkeja teen.