CIMG1683.jpg

Näiden uunidonitsien alkuperäinen ohje on täältä.

Alla ohje sellaisena, mitä minä käytin ekan alkuperäisen ohjeen kokeilukerran jälkeen. Lopussa kuvia ekasta kokeilustani.

Maistatin kumpiakin donitseja oman porukan lisäksi kolmessa taloudessa ja kaikki olivat toisistaan tietämättä hieman tiiviimmän donitsin kannalla, siksi vähensin ohjeeseen piimän määrää. Toinen vaihtoehto olisi tietenkin ollut lisätä jauhojen määrää.  Alkuperäisellä tuli minun käsissäni ihanan pehmoisia, kuohkeita donitseja, mutta ei ne oikein mahtuneet donitsipellille paistumaan. En missään nimessä moiti alkuperäistä ohjetta. Pienet erot johtuvat esim. munien koosta, mitä jauhoja käyttää yms.

Tässä ohje sellaisena, mitä minä sen toteutin.

Uunidonitsit (nesteenä piimä)

(12 kpl)

Taikina

½ dl öljyä

1 dl  piimää (alkuperäisessä ohjeessa 11/4 dl)

1      kananmuna

1 dl  sokeria

½ tl  suolaa

3 dl  vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)

1 tl   leivinjauhetta

½ tl  soodaa

1 tl  vaniljasokeria

1 tl  kardemummaa

(+ minä laitoin yhden sitruunan ohuelti raastetun keltaisen kuoren )

Donitsien pinnalle sokeri-kaneliseosta tai pelkästää sokeria

Valmistaminen

Sekoita öljy, piimä, muna ja sokeri kulhossa sekaisin.

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää nesteiden joukkoon.

Sekoita taikina sekaisin, mutta älä vaivaa...tämä onnistuu ihan ruokalusikalla.

Öljyä donitsipelti reilusti. (minulla ekat jäivät osittain kiinni peltiin, vaikka pelti on hyväkuntoinen, kun öljysin vähällä öljyllä.) 

Laita taikina pursotinpussiin tai käytä tukevaa muovipussia. Leikkaan kulmaan reikä ja pursota taikinaa donitsipellin koloihin noin puoleenväliin asti, eli yksi kunnon kerros, kun pussin reikä on sopiva. Tämä taikina on jämäkämpää, kun vähensin piimän määrää, joten pikkuisen tönkömpää on taikina ja näin ollen pursottaminen on vähän haastavampaa. Mutta hyvin onnistuu kuitenkin.

Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 7-10 min. 

Seuraa donitsien kypsymistä, älä paista liian kuiviksi. Kun donitsi on päältä pikkasen ruskea, on se valmis. Valmis donitsi on keskeltä kevyesti painettuna kiinteä, mutta pehmeä.

Kumoa/irrottele muffinssit pellistä.
Sekoita kaneli ja sokeri keskenään esim. 1 dl oikein hienoa sokeria + 1-2 tl kanelia.

Kierittele donitsit joka puolelta seoksessa.

Jos haluat mehevämmät donitsit, niin sulata noin 50 g voita.

Voitele donitsit joka puolelta voilla ja kierittele sitten heti kane-sokeriseoksessa tai pelkästään sokerissa.

Donitseista voisi tehdä myös kuorrutettuja. Esim. kinuski-, lakritsi-, valkosuklaa-, tummasuklaa-, tai vaikkapa tomusokerikuorrutuksella (värjättyä, tai käyttää makutomusokereita). Kostean pinnan voisi koristella vielä nomparelleilla, helmillä tms. Laittaa vaalean kuorrutuksen päälle tummalla suklaalla pursotuksia jne.

CIMG1627.jpg

CIMG1629.jpg

CIMG1661.jpg

Yllä olevalla ohjeella tehdyt uunista ulos. Näissäkin meni reikä osittain umpeen ja kumoamisen jälkeen tein osaan ja osaan tein vielä pellillä ollessa uuden reijän tyllalla, kun ei omenapora sattunut olemaan käsillä. Eroa ei ollut tekikö reijän pellillä ollessa ja kumottuna.

CIMG1664-001.jpg

Ja valmiit sokeroidut donitsit.

 

Alla muutama kuva alkuperäisellä ohjeella tehtynä.

CIMG1633.jpg

Minulla tuli tämän näköisiä alkuperäisellä ohjeella. Minä vähensin pikkusen piimän määrää, tietenkin toinen vaihtoehto olis ollu, että olisin laittanut vähän enemmän jauhoja.

CIMG1669.jpg

Kuohkea rakenne tulee donitseihin alkuperäisellä ohjeella. Me haluttiin hieman tanakampaa rakennetta.

CIMG1670-001.jpg

Tässä ovat rinnakkain. Sama ohje muuten, mutta oikealla on alkuperäisellä piimämäärällä ja vasemmalla pikkasen pienemmällä piimämäärällä. Jokainen voi valita, millaisen rakenteen donitsiin haluaa. Meillä se on ehdottomasti pienemmällä piimämäärällä tehdyt vasemmalla olevat.

Täältä löytyy toinen donitsipostaukseni. Nyt kun tähänkin laitoin sitruunaa mausteeksi, ovat hyvin saman makuisia kummallakin ohjeella tehdyt. Erona on käytetty neste. Jokainen voi itse pähkäillä haluaako donitseihin kardemumman tai/ja sitruunan makua, vai riittääkö pelkkä vanilja.