CIMG6262-007.jpg

Nämä ihanat pikkuleivät ovat kummitelleet mielessäni heti kun näin täällä niiden ohjeen. Viime viikolla sain aikaiseksi kokeilemisen ja on kyllä todettava näiden pääsevän aika korkealle pikkuleipälistallani. Sinikka kertoo kehitelleensä ohjeen bastogne keksien pohjalta. Muutoin noudatin ihan alkuperäistä ohjetta, vaan kpl määrä mulla tuli ihan erilainen mitä alkuperäisessä ohjeessa. Tein tupla-annoksen taikinaa ja mulla tuli 82 kookasta pikkuleipää eli annoksestaan aina noin 40 kpl.

Kanelipikkuleivät

(ohjeella tulee noin 40 kookasta pikkuleipää)

180 g pehmeää voita

150 g fariinisokeria

50 g tummaa siirappia

1 iso muna

280 g vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)

1tl vaniljasokeria

1tl inkivääriä

2 tl kanelia

½ tl neilikkaa

ripaus muskottipähkinää

2 tl sooda

Vaahdota pehmeä voi, sokeri ja siirappi vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna joukkoon hyvin vatkaten.Yhdistä kuivat aineet ensin keskenään kulhossa ja lisää ne sitten vaahdon sekaan ja sekoita taikina oikein kunnolla sekaisin. Minä sekoitin lopuksi vielä ihan kädellä pursellen. Anna taikinan jähmettyä väh.1h jääkaapissa. (mulla oli pidempäänkin, kun leivoin muuta siinä välillä)

Ota jähmenneestä taikinasta pieni osa pöydälle, hieraise siitä tanko (onnistuu hyvin ihan ilman jauhoja) ja jaa pikkuleiviksi. Muotoile palasista käsien välissä palloja ja pyöräytä ne pötköiksi.... minusta tämäkin vaihe on helpointa tehdä käsien välissä rivakasti, ettei taikina ehdi lämmetä/pehmitä.
Halutessaan taikina pötköt voi pyöritellä hienossa sokerissa.... en pyöritellyt.... tarkoitus oli muutamasta viimeisestä kokeilla tämäkin, vaan siinä tekemisen touhussa sitten unohin....toiste sitten.

Jätä reilusti väliä pikkuleipien väliin, koska ne  leviävät paiston aikana reilusti.

Taikinasta kannattaa ehdottomasti paistaa muutama koepikkuleipä, jotta näkee taikinan leviämisen.

Koepikkuleipien paiston jälkeen halusin vähän taputella raakoja taikinapötköjä pellillä matalammiksi, jotta pikkuleivät leviäisivät hieman enemmän uunissa... makuasia kuitenkin.  Minä laitoin pikkuleivät pellille missä oli kaksinkertainen leivinpaperi aina 3 riviin ja  5 riviinsä.... ja yhtään lähekkäimmin ei olisi voineet olla.

Paista pikkuleivät +175-200 asteisessa uunissa noin15min uunin keskitasossa (ja taasen uunista riippuen nosta lopussa hieman ylemmäksi saamaan kunnolla väriä)  kunnes pikkuleivät ovat saaneet kunnolla väriä....varo kuitenkin, etteivät palakkaan. Jäähytä pikkuleivät tasaisella alustalla.

CIMG6252-002.jpg

Tässä kuvassa ekat kokeilupikkuleivät ovat vasemmassa yläkulmassa... koepikkuleipien jälkeen litistin muita hieman ennen paistoa ja lopputuloksena olikin hieman ohuempia pikkuleipiä.

CIMG6253-006.jpg

Tämä määrä pikkuleipiä on saatu aikaiseksi tuplaamalla yllä oleva ohje. Ohjeella tulee ihanan rapsakoita ja maukkaita pikkuleipiä.... ainakin meidän mielestä ja muutaman muunkin kelle näitä olen tarjonnut. Näitä pikkuleipiä tehään ehottomasti Mimmin keittiössä uudemmankin kerran.