CIMG0576-normal.jpg

Kaurahiutaleita, vehnähiivaleipäjauhoja ja vehnäjauhoja = sekalaisia sämpylöitä kalakeitolle kaveriksi ja tokihan näitä tällaisesta määrästä riitti ihan pakastimeenkin asti. Muutaman sämpylän vei myös ruokavieras omaan kotiinsa.

Sämpylät

1 litra lämmintä vettä + maitoa. ( Nykyisin laitan puolet ja puolet)

50 g tuoretta hiivaa

1 rkl suolaa

5 -7 dl kaurahiutaleita

5 dl hiivaleipävehnäjauhoja (tai tämäkin vehnää)

vehnäjauhoja

50 g sulatettua rasvaa lämpimänä ( nykyisin laitan usein öljyä)

 

Lietä hiiva lämpimään veteen. Lisää suola ja hiutaleet ja anna alun tekeytyä hetkinen...jotta hiutaleet kostuvat kunnolla. Lisää taikinaan hiivaleipävehnäjauhot ja alusta taikina vehnäjauhoilla pehmeäksi. Lisää lämmin rasva joko ihan alussa nesteeseen tai alustamisvaiheessa...lopputuloksessa ei ole eroa. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa n. 15 min.... minä laitan aina lämpimän uunin päälle muovilla peitettynä. Leivo halutun mallisiksi sämpylöiksi. Nämä on tehty niin, että hieroin taikinan pötköksi, litistin sitä kämmenellä vähän ja pätkin sämpylöiksi. Kohoamaan sämpylät laitetaan samassa asennossa mitä leikatessa ovat. Annetaan kohota hyvin lämpimässä paikassa liinalla peitettynä. Paista sämpylät kypsiksi n. 225 asteisessa uunissa .... minun uuneissa meni aikaa vajaa 15 min ihan reilun kokoisissa sämpylöissä.

 

CIMG0578-normal.jpg

Vastapaistetuina sämpylöiden pinta on rapea, vaan jos haluat pehmeitä sämpylöitä, kannattaa sämpylät peittää liinalla.