CIMG0576-normal.jpg

Kaurahiutaleita, vehnähiivaleipäjauhoja ja vehnäjauhoja = sekalaisia sämpylöitä kalakeitolle kaveriksi ja tokihan näitä tällaisesta määrästä riitti ihan pakastimeenkin asti. Muutaman sämpylän vei myös ruokavieras omaan kotiinsa.

Sämpylät

1 lira lämmintä vettä

50 g tuoretta hiivaa

1 rkl suolaa (ja laitoin vielä ½ tl lisää, jolloin sämpylöistä tulee ihan reilusuolaisia)

5 dl kaurahiutaleita

5 dl hiivaleipävehnäjauhoja

vehnäjauhoja

50 g sulatettua rasvaa lämpimänä

 

Lietä hiiva lämpimään veteen. Lisää suola ja hiutaleet ja anna alun tekeytyä hetkinen...jotta hiutaleet kostuvat kunnolla. Liää taikinaan hiivaleipävehnäjauhot ja alusta taikina veehnäjauhoilla pehmeäksi. Lisää lämmin rasva joko ihan alussa nesteeseen tai alustamisvaiheessa...lopputuloksessa ei ole eroa. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa n. 15 min.... minä laitan aina lämpimän uunin päälle muovilla peitettynä. Leivo halutun mallisiksi sämpylöiksi. Kohota sämpylät hyvin  pellillä. Paista sämpylät kypsiksi n. 225 asteisessa uunissa .... minun uuneissa meni aikaa vajaa 15 min ihan reilun kokoisissa sämpylöissä.

 

CIMG0578-normal.jpg

Vastapaistetuina sämpylöiden pinta on rapea, vaan jos haluat pehmeitä sämpylöitä, kannattaa sämpylät peittää liinalla.