CIMG2131.jpg

Millä nimellä itse kukin näitä haluaakaan kutsua. Minulle nämä ovat popovereita tai pannarimuffinsseja.

Tänään olen tehnyt näitä kaksi satsia, mutta edellisestä kerrasta onkin varmaan vierähtänyt aikaa ainakin viisi vuotta. Mikään uusi keksintä nämä ei siis ole, vaikka nämä ovatkin nyt monien huulillla muutamissa facebookin leivonta- ja ruoanlaittoryhmissä.

Minipannareihin, popovereihin, pannarimuffinsseihin saa taikina olla pikkuisen paksumpaa mitä peruspannaritaikina on. Ainakin jos on tottunut tekemään pannaritaikinan niin, että jauhojen määrä on puolet nesteen määrästä tilavuusmittoina. Minä laitan makeaan popoveriin vähn sokeria taikinaan, mutta se ei ole välttämätöntä. Suolaisella täytteellä näitä voi myös täyttää, sillon kyllä kannattaa jättää sokeri taikinasta pois.

Pannarimuffinssit, minipannarit, popoverit

(12 kpl muffinssipellin syvennyksiin)

3 dl maitoa

1 iso kananmuna

ripsaus suolaa (laitoin vajaa ½ tl)

(1 rkl sokeria)

30-50 g voita sulatettuna taikinaan

ihan pikkusen vajaa 2 dl vehnäjauhoja

 

Lisäksi tarvitaan rasvaa syvennysten voiteluun

Täytteeksi esim marjoja ja kermavaahtoa

Valmistaminen:

Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi esim. pallovatkaimella. Maistele ja laita suolaisuus ja makeus oman mielen mukaiseksi. Jätä taikina tekeytymään siksi aikaa kun voitelet muffinssipellin syvennykset oikein hyvin rasvalla. Kannattaa laittaa rasvaa ihan reilulla kädellä, vaikka pannu olisikin hyväkuntoinen. 

Annostele taikina mahdollisimman tasan kaikkiin 12 syvennykseen. Paista popovereita 200-225 asteisessa uunissa keskitasossa 20 min - 25. Tarkkaile paistumista, uunit kun paistavat niin eri tavalla. Minä otin reunoilta muutaman popoverin pois ja annoin keksimmäisten vielä paistua, sillä uunini paistoi todella epätasaisesti. Popoverit nousevat uunissa, niin että syvennys on täysi, mutta ne laskeutuuvat viimeistään jäähtyessään. Nou hätä, niin kuuluukin tapahtua. Kun popoveriin tulee jäähtyessään kuppimainen muoto, pysyy täyte paremmin syvennyksessä. Jotkut kirjoittavat painelevansa syvennystä hieman isommaksi esim. lasilla, mutta minä en ole katsonut sitä tarpeelliseksi. 

Jäähdytä popoverit ihan kylmiksi ja täytä mieleisellä täytteellä.

Minä laitoin kuppien pohjalle vadelmahilloa, mustaherukoita, kinuskia ihan vähän, kermavaahtopursotus ja koristeeksi vain muutamia herukoita. Erilaiset marjat, hedelmät, rahkaseokset, mousset, mansikat ja jäätelö yms. mikä vaan herkku käy täytteeksi.

Nyt en halunnut laittaa enää mitään strösseleitä, suklaakoristeita tms popoverien päälle, mutta kaikilla niillä saaadaan lisänäyttävyyttä.

 

CIMG2114.jpg

Jotkut voitelevat muffinssipellin syvennykset niin, että laittavat pienen palan/lorauksen rasvaa jokaiseen syvennykseen ja pelti uuniin, kunnes rasva on sulanut ja levinnyt pohjalle ja sitten vaan kaatavat taikinan syvennyksiin. Jotkut voitelevat pullasiveltimellä. Jokainen tehköön miten haluaa. Minä voitelen vanhanaikaisesti sulattamattomalla voilla ihan vaan käsin. Aika monet kirjoittelivat netissä, että heillä pannarit ovat jääneet kiinni syvennyksiin, joten voitelettepa millä tavalla tahansa, niin voidelkaa reilusti.

CIMG2117.jpg

Osa pois, osa uuniin takaisin ruskistumaan.

CIMG2122.jpg

Kun taikinasta jättää sokerin pois, voi nämä täyttää myös suolaisella täytteellä. Minä täytin kaikki nyt makealla. Suolaisena täytteenä voisi olla esim. voileipäkakkuihin käytettävät täytteet esim tuorejuustopohjaisena, sekaan kypsää lihaa tai kalaa, mieleisiä kasviksia.... hyvänmakuista "mössöä". Tai pohjalle voisi laittaa pienen salaatinlehden, sen päälle maustettua tuorejuustoa pursotus ja päälle jotain kalaa. Taidanpa tänään tekaista uuden satsin pohjia, sillä kanssasyöjäni ei niin perusta näistä makeista.

CIMG2135.jpg

Minä söin yhden just äsken aamukahvikupposen seurana, eikä mistään tiennyt että popoveri oli eilen tehty. Ei siis ollut kostunut tms.käyttämilläni täytteillä. Pannaritaikina hieman jäykistyy kylmässä, mutta niinhän se tekee aina.

CIMG2144.jpg

Olispa jo kotimaisten mansikoiden aika. Niitä ja jätskiä tai vaikkapa kermavaahtoa näiden pikkuisten pannareiden kanssa tullaan meillä ihan varmaan syömään aika usein. Ja ystävätkin saavat maistiaisia.

Jätskin voisi tehdä itse kondensoidusta maidosta tehtävällä ohjeella, jolloin ei tarvita edes jätskikonetta. Jotkut moittivat tätä jätskiohjetta liian makeaksi, silloin kannattaa laittaa kermaa enemmän, jopa 8 dl yhtä kondensoitua maitoprk kohden. Kermana kannattaa käyttää vispikermaa, niin ei jää rasvan tuntua kitalakeen paljosta kermasta. Perusjätskimassan voi maustaa omien mieltymysten mukaan.

Vaniljajäätelön ohje on täällä. ja daimjätskin ohje löytyy täältä.

Minun seuraava jätskikokeilu on tupperwaren vanhalla ohjeella tehtävä.