CIMG8637.jpg

Savukalaa tulee käytettyä leivonnassa todella harvoin, sillä oma porukkani minua lukuunottamatta, ei siitä niin tykkää. Joskus pitää kuitenkin tehdä ihan vaan itselle mieleisiä herkkuja ja tämä on yksi niistä. Perunasosejauhe antaa mehevyyttäj a lisämakua piirakkapohjalle. Tykkään käyttää ohjeita missä piirakka kootaan valmiiksi ja vasta sitten laitetaan paistumaan. Eli tätä pohjaa ei siis tarvitse esikypsentää.

 

Savukalapiirakka (lämminsavulohesta)

(ohjeella tulee pyöreä piirakkavuoallinen, halkaisija 26 cm)

Pohjataikina:

1 dl perunasosejauhetta

2 dl vehnäjauhoja

100 g voita

1 dl vettä

Täyte:

275 g perattua lämminsavulohta ( perkaamatonta oli  400 g, toki muukin savukala käy piirakkaan

3 dl juustoraastetta

2 dl kermaviiliä

1 dl maitoa (tai kermaa)

3 kananmunaa (kaksikin isoa voisi piisata?)

suolaa  (kalan suolaisuudesta riippuen, pieni ripsaus riittää, tai ei ollenkaan)

ruohosipulia (minä laitoin kuivattua 1 rkl)

tilliä (laitoin pakastettua tuoretta tilliä noin 2 rkl)

ripsaus sitruunapippuria

ripsaus currya

Valmistaminen:

Nypi pohjaan tuleva voi + jauhot + perunasosejauhe ryynimäiseksi seokseksi sormin ja lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Minä tykkään laittaa piirakkavuokaan leivinpaperin. Rypistele paperi ja leikkaa se vähän isommaksi mitä vuoan halkaisija.  

Perkaa savukala ja levitä se pohjan päälle tasaisesti ihan reunoille asti.

Ripottele juustoraaste kalan päälle tasaisesti. 

Vatkaa kermaviili + maito + munat + mausteet sekaisin ja maistele seosta. Huomioi kalan suolaisuus.

Kaada seos vuokaan ja painele paistinlastalla niin että juustoraaste kostuu joka kohdasta. Painelu edesauttaa pinnan tasaista ruskistumista.

(Jos piirakan reunus on liian korkea, voi sitä painella matalammaksi ihan esim sormella vaan painellen.)

Paista piirakkaa uunin alimmalla tasolla n. 175 asteisessa uunissa 40-50 min. Tarkkaile piirakkaa kypsymisajan loppupuolla, ettei se tummu liikaa pinnalta (tarvittaessa leivinpapaeri päälle). Lasisessa Pyrex-vuoassa on se hyvä puoli, että näkee pohjan läpi, vaikka käyttäisikin leivinpaperia vuoassa.  Myös pohjan pitää siis saada hieman paistopintaa/väriä.

Anna piirakan tekeentyä edes hetkinen uunista oton jälkeen.

Useimmat taitaavat tykätä tällaisista piirakoista lämpiminä, minä tykkään tästä myös ihan kylmänä.

CIMG8624.jpg

Tämän näköisenä piirakka meni uuniin paistumaan. Reunoja olis voinu painaa vähän matalammiksi, mutta toisaalta paistunut reunus on ihan kaunis ylikorkeanakin.