Paistoin jo aikaisemmin Russelilla ison pakkauksellisen broilerinuijia. Ne olivat jonkun sortin marinadissa, mutta huuhtelin sen pois. Olivat yllättävän syötäviä (me ei siis tykätä kaupan valmismarinadeista monissakaan lihoissa). Lämpimäksi lisäkkeeksi tein orzosta pannulla/kattilassa tehtävän kermaisen lisäkkeen. Tätä ohjetta jo ehdittiin kysellä Instan puolella, joten päätin kirjoittaa ohjeen tänne muistiin, kun tuli mitattua aineet ruokaa tehdessä.
Minä tein orzoton alusta loppuun asti paistinpannulla. Toki voi tehdä myös kattilassa. Tälleen valmistui tämän postauksen hyvin simppeli orzotto (risoni)
Kermainen orzotto (risoni)
(määrä riittää kahdelle oikein nälkäiselle syöjälle tai kolmelle tulee pienempi annos)
2 rkl öljyä/muuta rasvaa sipulien kuullottamiseen
1 keskikokoinen keltasipuli hienonnettuna
1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna/raastettuna
2 dl ruokakermaa (tai kuohukermaa)
noin 5 dl vettä
noin 2 dl orzottoa (minulla oli hieman kukkurat mitat)
kanaliemikuutio
suolaa
mustapippuria
(parmesaania tai muuta juustoraastetta, en nyt laittanut)
(lehtikaalia oli tarkoitus pakastimesta laittaa lopussa vähän sekaan, mutta tohinassa sen sitten unohin kokonaan TAI lehtikaalin tilalle passaa oikein hyvin kourallinen tuoreita pinaatinlehtiä)
(jos tykkää aurinkokuivatuista tomaateista, niin sekin paloiteltuna sopii orzottoon hyvin)
(minä lisäsin tilkan maukasta kypsistä broilereista valunutta lientä sekaan)
Valmistaminen
Kuullota hienonnettuja sipuleita rasvassa paistinpannulla (tai kattilassa) Lisää pannulle nesteet ja mausteet. Kun neste kiehuu, laita sekaan orzo. Anna seoksen kypsyä välillä sekoitellen kunnes orzossa on haluttu kypsyys. Tarkkaile nesteen riittävyyttä ja lisää vettä tarvittaessa. Tarkista orzoton maku ja löysyys.
Jos lisäät sekaan tuoretta pinaattia tai lehtikaalia, lisää ne kypsymisen loppupuolella, jotta nätti vihreä väri pysyy. Jos lisäät juustoraastetta sekaan, kannattaa se lisätä vasta lopussa -> juusto vain sulaa ruokaan.
Tarkista orzoton löysyys just enne syöntiä, sillä sen rakenne jämäköityy yllättävän paljon, jos se joutuu odottamaan hetkenkään. Loraus kiehuvaa vettä korjaa rakenteen hetkessä.
Tässä kuvassa orzotto alkaa olla jo kypsää. Kypsyyttä kannattaa ihan maistella. Lisäsin vielä vähän vettä kuvan ottamisen jälkeen, koska orzatto jähmettyy yllättävän paljon jo muutaman minuutin lämpimänä pitämisen aikana. Liian tönkkönä ei kannata lautaselle laittaa. Minä jätin tällä kertaa kaikki vihreät tästä pois, niin näyttää aneemiselta, mutta maku oli hyvä.
Laitoin Russelin pohjalle kaksinkertaisen leivinpaperin ja sen päälle broilerinuijat (tuossa on siis semmonen oikein iso pakkaus lihoja). Nämä olivat siis marinadissa, mutta huuhtelin sen pois, vähän kuivattelin lihoja ja ladoin vuokaan paperin päälle. Sitten ripottelin reilusti paprikajauhetta pintaan. Airfryertoiminto 210 astetta. Koska tykätään oikein ylikypsistä nuijista ja kunnolla ruskistuneita kypsensin näitä ensin ½ tuntia ja sitten katsoin ja jatkoin vielä toisen puoli tuntia vähän miedommalla lämmöllä.
Ylempi kuva lihojen kypsyttyä ½ tuntia. Jollekkin jo tuokin kypsyys/ruskeus vois piisata, mutta meille ei...kyllä nuijien pitää olla kunnolla kypsää.
Tässä lihat kypsyttyään noin tunnin ajan. Nyt olivat meille passeleita. Mies naposteli lihoja pikkusuolukan nälkään jo iltasella ja loput syötiin orzoton kanssa lounasruokana.
Lisäksi vielä vihersalaatti, mihin sain käytettyä aloitetun juustopkt.
Kommentit