CIMG1499-normal.jpg

Pakastimessa oli vielä muutama palanen tätä Tarun ohjeella tehtyä omenapiirakkaa, johon sitten ikkunanpesija-siskoni tykästyi niin, jotta halusikin sitä eikä tätä piirakkaa... mitä siis yleensä haluaa.

 

Omenapiirakka kauramurupäällyksellä  
(ohjeella tulee pellillinen)

4 munaa
4 dl sokeria
2 dl kermaa
2 dl maitoa
2 dl juoksevaa margariinia tai 200g sulatettua voita tai margariinia
7 dl vehnäjauhoja
5 tl leivinjauhetta ( tämä määrä tuntuu kauhean isolta, vaan ei tavalliselle pellille tehtynä maku läpi tullut...)
 
Lisäksi tarvitaan 5 isoa omenaa omenapiirakkaan (tai muuta esim marjoja, raparperia yms...mitä piirakkaa nyt onkaan tekemässä)
 
Omenoiden pinnalle kanelia + sokria TAI kauramuruseos
 
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä vaahtoon nesteet ja sulatettu (jäähdytety) rasva. Sekoita viimeisenä jauhot siivilän läpi laitettuina esim pallovatkaimella. Sekoita vaan sen verran, että taikinasta tulee tasaista. Sitkoa ei haluta taikinaan.  Kaada taikina leivinpaperin ( minä laitan aina 2 paperia päällekkäin)  päälle uunipellille ja levitä taikina tasaisesti pellille...myös nurkkiin. Lado kuoritut omenalohkot/kuutiot (tai muu makua antava aines) päälle. Ripottele pinnalle sokeria + kanelia TAI tee muruseos
 
Kauramuruseos pellilliselle piirakkaa
100 g voita sulatettuna 
1½ dl sokeria 
3 dl kaurahiutaleita  
2 rkl vehnäjauhoja 
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
 
Sulata voi kattilassa ja sekoita kaikki ainekset joukkoon. Ripottele omenalohkojen päälle. 
 
Paista  piirakkaa uunin keskitasolla n. 200 asteessa n.½ tuntia. Tarkkaile kypsymistä loppupuolella. Kokeile piirakan kypsyys tikulla piirakan keskeltä. Kuiva tikku= kypsä piirakka. Anna piirakan jäähtyä (edes hieman) ja leikkaa se sitten halutun kokoisiksi annospaloiksi.

 

CIMG1490-normal.jpg

Tämän piirakan sisko paloitteli  6 osaan, pakkasi jokaisen omaan muovipussiin ja piiras matkusti siskon mukana Kuopioon, kuten appelsiinikahvikakkukin ja pullia. Kiitokseksi meidän ikkunoiden pesusta. Ja tänään samainen siskonporukka ilmoitti tulevansa jelppimään kesäkukkien laitossa ( ei se laittaminen niinkään, vaan puutarhalla              käynti...en tykkää olleskaan), sitten kesäkuun alkupuolella. Ihanaa. Sitten taasen leivotaan....