IMG_20240615_110201_edit_315098478247767

Tämän piirakka-ohjeen bongasin Instasta Kakkusirkus-tililtä. Minä toteutin piirakan pienin muutoksin raparperipiirakkana, enkä raparperi-mansikkapiirakkana. Toiste sitten tuota versiota. Koska ollaan kardemummafaneja, halusin tähänkin piirakkaan sen makua ja laitoin vähän kardemummaa muruseokseen antamaan lisämakua. Tokihan sen vois laittaa myös taikinaan.

Hoksasin vasta nyt ohjeen kirjoitettuani, että tässä on näköjään lähes samat ainesuhteet mitä paljon käyttämässäni ohjeessa, millä teen yleensä pellillisen kokoisen piirakan. Käyttämässäni ohjeessa on muuten samat suhteet, mutta leivinjauhetta ja maitoa pikkasen enemmän. Esim täällä on pellillisen kokoisen piirakan ohje.

Tämän postauksen raparperipiirakka valmistui alla olevalla ohjeella. Tuplaamalla ohjeen saa siis tälläkin ohjeella tehtyä pellillisen piirakkaa. Minä paistoin piirakan suorakaiteen mallisessa piirakkavuoassa, mutta olen tehnyt saman kokoisia taikinoita halkkaisijaltaan 27 cm pyöreisiin vuokiin.

Piirakkavuoallinen raparperipiirakkaa (tai raparperi-mansikkapiirakkaa)

(käyttämäni vuoan koko 30x22 cm, tai halkaisijaltaan noin 27 cm pyöreä vuoka)

Pohja:

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

ripsaus suolaa

2 dl sokeria (valmis piirakka ei ole ollenkaan kauhean makeaa tällä määrällä, vaikka vois luulla)

100 g voita (tai margariinia) sulatettuna

2 dl maitoa (tai kermamaitoa)

1 kananmuna

Raakan pohjan pinnalle:

250 g raparperia (tai raparperi-mansikkapiirakkaan noin puolet mansikoita)

Muruseos pinnalle:

35 g voita pehmeänä

1 dl vehnäjauhoja

½ dl sokeria

(½ tl jauhettua kardemummaa -> ei välttämätön, mutta sopii hyvin, jos vaan kardemumman mausta tykkää Tuo määrä ei maistu valmiissa piirakasa reilusti)

Valmistaminen:

Tee ensin pohja: Mittaa kuivat ainekset kulhoon ja sekoita sekaisin. Lisää rasvasula, maito ja muna ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Voitele piirakkavuoka tai laita siihen rypistetty leivinpaperi ja levitä taikina tasaisesti vuokaan. Pese (ja kuori) raparperit ja paloittele ne pieniksi (ja jos käytät mansikoita paloittele ne myös). Levitä raparperit tasaisesti pohjataikinalle, myös ihan reunoille asti. Nypi muruseoksen ainekset ja levitä vuokaan. Paista piirakka 175-200 asteisessa uunissa keskitasossa (uunisi tuntien) 25-30 min. Piirakan kypsymiseen vaikuttaa myös esim. piirakkavuoan materiaali. Tarkkaile siis paistumista jo 20 minuutin jälkeen. Älä paista turhan kuivaksikaan.

IMG_20240615_100608_edit_315280799806031

Piirakka menossa uuniin. Minä paistan tällaiset piirakat ihan vähän alle 200 asteisessa uunissa.

IMG_20240615_104910_edit_267949130037576

Valmis piirakka. Me tykätään kunnon paistopinnasta tällaisessakin piirakassa, joten muruseoksesta tulee rapea.