CIMG4241.jpg

Pitkästä aikaa tuli viime viikolla tehtyä sämpylöitä. Pakastimen ja kaappien tyhjennys meneillään, joten näihinkin jauhot valikoituivat kaapissa olevien jauhopussukoiden myötä. Tällä kertaa laitoin taikinaan jauhoiksi kauraleseitä, hiivaleipäjauhoja ja vehnäjauhoja.

Sekasämpylät

1,2 litraa nestettä (laitan puolet maitoa ja puolet vettä)

2 pss kuivahiivaa

4 tl suolaa (jos tykkää vhemmän suolaisesta, niin vähemmänkin piisaa. Käytän hienonnettua merisuolaa)

2 tl sokeria

3 -4 dl kauraleseitä

noin 7 dl hiivaleipäjauhoja

vehnäjauhoja (kunnes pehmoinen taikina)

noin 1½ dl öljyä (tai muuta rasvaa pehmoisena/sulatettuna)

(Halutessasi huolitellumman näköisiä sämpylöitä, voitele sämpylät ennen paistoa esim vedellä, maidolla, piimällä, kananmunalla ja jos vielä pintakoristeeksi laittaisi esim hiutaleita, juustoraastetta, jotain siemeniä tms....olisivat

Lämmitä neste 42 asteiseksi. Lisää hiiva, suola, sokeri ja leseet ja sekoita kunnolla. Anna turvota 5 min. Alusta sitten pehmoinen taikina jauhoilla. Lisää rasva alustamisen yhteydessä tai jo heti alussa. Sillä ei ole lopputuloksen kannalta mitään merkitystä. Kohota taikinaa, jos siihen on aikaa. Minä leivoin tällä kertaa sämpylät heti ja kohotin hyvin sitten vasta sämpylöinä. Paista hyvin kohotetut sämpylät 225 asteisessa uunissa 12-15 min...isot voi joutua olemaan muutaman minuutin pidempäänkin.

CIMG4232.jpg

Meidän isot sämpylät ovat jälleen kerran hyvin askeettisen näköisiä, kun en näitä ole voidellut enkä koristellut.