CIMG3397.jpg

Porsaankyljuksiä tulee silloin tällöin tehtyä ruoaksi, usein miten kyllä lautasellemme päätyy luuttomista lihoista valmistettuja ruokia. Monasti kyljykset päätyvät meillä eri tavoin maustettuihin kermasooseihin, vaan tällä kertaa mentiin lihaliemessä haudutuksen kera.

Inspiraation tähän ruokaan antoi erään lehden ohje, mikä löytyy täältä. Minä laitoin reilusti porkkanoita sekaan, niin samalla tuli lisäkekkin.Toki miesväelle laitoin vielä lisäksi perunasosettakin.

CIMG3386-001.jpg

Meillä kyjykset valmistuivat seuraavasti.......

Lihaliemessä haudutetut porsaankyljykset

3  kookasta porsaankyljystä

soijakastiketta (noin 2 rkl... jos on vähmmän suolaista, lisää suolaa ripsaus mausteseoskeen)

ruokaöljyä (noin 1 rkl)

rouhittua mustapippuria oman maun mukaan

paprikajauhetta (vähän vajaa 1 tl)

valkosipulia (2 pientä kynttä hienonnettuna)

kuivattua salviaa (pieni ripsaus...ei kuulu lempimausteisiini, mutta sopii kyllä rasvaisen lihan mausteeksi hyvin)

hunajaa (ihan pieni loraus pyöristämään muita makuja)

ripsaus suolaa

1 oikein iso keltasipuli (tai 2 pienempää)

3 -4 oikein isoa (luomu)porkkanaa

2-3 dl lihalientä (laitoin tähän ripsauksen suolaa)

Valmistaminen:

Sekoita soijakastikeen joukkoon kaikki mausteet.... minä laitoin tässä vaiheessa pienen öljylorauksen sekaan.

Leikkaa kyljystä ympäröivään kalvoon viilto, jotta se ei kupristu kypsennettäessä. Halutessasi nuiji kyljyksiä hieman esim muovipussin läpi. Minä yleensä nuijin.

Levitä mausteseos kyljysten pintaan.

Paista kyljyksiin kaunis pintaväri kuumalla paistinpannulla. (Isomman määrän ollessä kyseessä voi tämänkin vaiheen tehdä kuumassa uunissa) ja laita ne laakeaan uunivuokaan.

Laita lihojen sekaan kuoritut isot porkkanasuikaleet ja rouheasti hienonnettu sipuli esim lohkoina/puolirenkaina. ... toki porkkanat ja sipulit voisi freesata pannulla, vaan minä skippaan yleensä tämän vaiheen.

Kaada vuokaan lihaliemi. (minä tein ihan vaan kuutioista)

Kypsennä kyljyksiä noin 175 asteisessa uunissa reilu 40 min. Käännä kyljykset kypsennyksen puolivälissä tai valele niitä vuoassa olevalla liemellä. Jos lientä tuntuu olevan turhan vähän, laita sitä hieman lisää kypsennyksen aikana.

Minulla ruoka joutui taasen odottamaan syöjiä, joten laitoin folion kyljysten päälle puolen tunnin kypsymisen jälkeen ja lihat muhivat ihanan pehmeiksi hiemna pidempaankin. Uunin lämmön alensin vajaaseen 150 asteeseen.

Lihaliemen makua kannattaa maistella vielä kypsästäkin ruoasta ja tarvittaessa siihen voi ripsauttaa lisämakuja vielä silloinkin.

CIMG3401.jpg

Perunasosetta kyljysten+porkkanan viereen vihersalaatin kera. Kostukkeeksi kyljysten maukasta lientä...mulla ainaskin syöjät olivat ihan tyytyväisiä ateriaan.