IMG_20220708_235834.jpg

Tein tuoreista mansikoista piirakkavuoallisen mansikka-jogurttipiirakkaa. Jogurtin tilalle käy tietnkin muutkin hapanmaitovalmisteet. Jos piirakan tekee pakastetuista marjoista (tai tuoreita laittaa paksun kerroksen), kannattaa marjojen päälle laittaa vähän perunajuhoja tai ripsauttaa hillosokeria.

Alla olevalla ohjeella valmistui kuvan mansikka-jogurttipiirakka.

Mansikka-jogurttipiirakka

(ohjeella tulee piirakkavuoallinen, minun pyrex-vuoan halkaisija on 27 cm)

Pohja:

100 g voita (voi ihan hetken lämmittää mikrossa)

1 dl sokeria

ihan pieni ripsaus suolaa

1 iso kananmuna

1½ dl vehnäjauhoja (+ 1-2 rkl taikinan vuokaan taputteluun)

1 dl grahamjauhoja (tai tämäkin määrä vehnäjauhoja, mutta silloin piirakan maku on erilainen)

1 tl leivinjauhetta

Täyte:

tuoreita mansikoita paloiteltuna (noin ½ litraa)

(toki pakastetutkin käyvät, mutta silloin kannattaa harkita lisätä marjojen päälle vähän perunajauhoja)

Marjojen päälle seos:

2 dl maustamatonta jogurttia (myös kermaviili tai rahka käy)

2 isoa kananmunaa (laitan rahkallekkin 2 kananmunaa)

½ dl sokeria (jos tykkäät oikein makeasta, laita vähän enemmän)

1-2 tl vaniljasokeria

Valmistaminen:

Tee ensin pohja: Vaahdota pehmeä voi (rasvaa pehmentää hetken mikrossa, jos ei muistanut ottaa pehmenemään) ja sokeri vaahdoksi… ihan vaan muutama minuutti vatkausta, ei tartte olla hyvää vaahtoa. Lisää kananmuna ja kuivat ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan tasaiseksi kerrokseksi, minä nostan paksuhkon taikinareunuksen, vaan eihän se vätäämätöntä ole. Ripsauta pohjan päälle vähän jauhoja, niin voit taputella sen siististi käsin, toki levittyy myös lastalla/lusikalla.

Levitä paloitellut mansikat tasaisesti raakan pohjan päälle.

Sekoita jogurtin sekaan kananmunat ja sokerit. Seos on hyvin löysää. Minulla jogurtti oli ihan litran prk myytävää maustamatonta jogurttia, mutta 2 munaa riittää kyllä hyydyttämään seoksen.

Kaada täyte ohuena nauhana piirakkavuokaan marjojen päälle tasaisesti. Jos taikinareunukset ovat tässä vaiheessa turhan korkeat, paina niitä sormin täytteen tasolle.

Paista piirakkaa 175 - 200 asteisessa uunissa, uunin keski/alatasolla 25-35 min, vuoan materiaalista (juu, vuoan materiaali vaikutaa paljonkin piirakan kypsymiseen ja käytettävään lämpötilaan, koska eri materiaalit johtavat lämpöä eri tavoin) ja uunin lämmöstä riippuen voi joutua paistamaan jopa 40 min. Minä paistoin piirakan nyt ilman leivinpaperia pyrex-piirakkavuoassa, niin paistui helpommin ja nyt paistoin keskitasossa. Pyrex-vuoka on siitä hyvä, että näkee milloin pohjallakin on paistopinta. Minä paistan piirakat mieluummin vähän miedommassa uunissa ja pidemmän aikaa. (Kuvan piirakka paistui 40 min, vaan mulla oli lopussal ämpö vain 150 astetta)

Anna piirakan jäähtyä rauhassa ihan kylmäksi ennen leikkaamista/syömistä.

Pitää säilyttää jääkaapissa täytteen takia.

IMG_20220708_195639.jpg

Ihan älyttömän paksua kerrosta ei tuoreita mansikoitakaan kannata laittaa, koska niistä irtoaa nestettä kypsyessä. Tai jos laittaa paksumman kerroksen, kannattaa harkita perunajuhoripsauksen tai hillosokerin käyttöä marjojen päälle.

IMG_20220708_195752.jpg

Tämän näköisenä piirakka meni uuniin.

IMG_20220708_204533.jpg

Piirakka kuvattuna heti uunista oton jälkeen, siksi pinta kiiltelee. On kyllä kypsää.

IMG_20220708_235740.jpg

Kävin just maistelemassa yön yli jääkaapissa ollutta piirakkaa ja oli minusta oikeinkin hyvää. Toki jo yöllä piti pieni pala maistella ja hyvää oli silloinkin. Rakenne on hieman erilainen vasta paistetussa ja kylmäksi jäähtyneessä ja kylmässä säilytetyssä. Kumpi sitten parempaa, sen ratkaiskoon jokainen ite.

Maistuiskos sulle palanen?