Mihinhän te leipurit jotka teette paljon marenkeja, käytätte tähteeksi jääneet keltuaiset?
Minä en marenkeja usein tee, mutta siltikin keltuaisia aina joskus jää yli.
Jos munan keltuaisia ei halua käyttää ruokaan, on tässä yksi mahdollisuus tuhota niitä.
Tokihan ne voi hyödyntää muihinkin leivonnaisiin, mutta tykästyin aikoinaan tämän kahvikakun nimeen. Juhlallinen nimi tavis kahvikakulle, ainakin jos kakkua ei kuorruta ja koristele millään...
1,8 litran vuoassa paistettu kultakakku valmistui alla olevalla ohjeella. Tällä kertaa sitruunan makuisena, vaan ensi kerralla appelsiinin/mandariinin makuisena...
Kultakakku
2 1/2 dl sokeria
200 g voita
6 keltuaista
1 /2 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja ( ensi kerralla laitan ihan vähän enemmän)
1 tl leivinjauhetta
sitruunan raastettua kuorta (ja mehua)
Vatkaa sokeri ja voi kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.
Vatkaa vaahtoon keltuaiset yksi kerrallaan....laita muutama lusikallinen jauhoja välillä, niin seos ei juoksetu.
Lisää sitruunankuori ( ja mehu )
Lisää taikinaan maito.
Sekoita vehnäjauho ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kahvikakkuvuokaan (tilavuus noin 1,8 litraa) ja tasoita pinta tasaiseksi.
Paista tavallisessa uunissa alimmalla tasolla noin 160 asteisessa uunissa noin 50-60 min. uunit kun ovat niin erilaisia, niin tsekkaa onko tarpeen nostaa lämpötilaa hieman paiston loppupuolella.
Tarkista kakun kypsyys kakkuosan keskeltä tikulla. Kuiva tikku = kypsä kakku. Kakun rakenne on hieman "höttöinen", joten liian kuivaksikaan ei sitä kannata paistaa.
Anna kakun jäähtyä muutama minuutti ennen ritilälle/tarjottimelle/lautaselle kumoamista. Jos kumoat tarjottimelle tai lautaselle, laita hieman sokeria kakun alle, niin se ei tartu aluseen.
Anna kakun jäähtyä.
Halutessasi kuorruta /koristele kakku sokerivesi(sitruunamehu)kuorrutuksella tai vaikkapa sulatetulla valkosuklaalla ja vielä päälle jotain pieniä "sattumia" , niin kakku kaunistuu kummasti.
Sitruunaisena versiona vallan maistuvaa kahvikakkua, ihan ilman kuorrutusta/koristeluakin. Kokeilkaas...
Kommentit