CIMG6697.jpg

Tarulla on blogi pullollaan ihania hyytelökakkuohjeita (ja toki muitakin ohjeita) ja sieltä olin aikaa sitten valinnut tehtäväksi mansikkahyytelökakun. Monasti yhdistän sitrusfanina sitruunaista makua mansikan kanssa, vaan nyt päätin laittaa pientä lisämakua appelsiinituorejuustolla. Hyvä yhdistelmä olikin. Kakut tein jo kauan aikaa sitten, vaan ovat nämäkin jääneet blogiin laittamatta....

Alkuperäisessä ohjeessa on pohjana keksipohja, vaan minä tein näihin olosuhteiden pakosta pohjaksi ohuen käärispohjan kaakaoversiona. Paistoin yhden käärötorttulevyn (4 munaa + 1½ dl sokeria + 1½ dl perunajauhoja + 2 rkl tummaa kaakaojauhetta + 1 tl leivinjauhetta) Keksipohjan teko on nopeampaa ja hyväähän se on. Mulla ei vaan ollut käytettävissä gluteenittomia keksejä, siksi tein käärislevyn. Loput käärislevystä pakastin ja niistä jämistä tehtiin myöhemmin vieraille kulhokakku kermavaahdon ja mansikoiden kera.

 

Mansikkajuustokakku (pienellä appeliinin lisämaulla)

(noin 24 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan)

Pohja

200 g kaurakeksejä

80 g voita

TAI ohut käärötorttupohja

Täyte

1 prk (= 200g) mansikkarahkaa (valio)

200 g appelsiinituorejuustoa

4 dl vatkautuvaa kermaa (käytän vispiä)

350 g mansikoita (3½ dl paksuna soseena)

noin ½ dl sokeria (kannattaa maistella valmista täytettä ja lisätä tarvittaessa....tällä määrällä ei tule kovin makeaa)

2 tl vaniljasokeria

8-10 liivatelehteä (laitoin 8 kpl sillä valutin sulaneista pakastemansikoista mehua pois, joten sose oli todella paksua)

3/4 dl vettä tai mansikka- tai appelsiinimehua

Päälle mansikkakiille

Koristeluun kookoslastuja tai muuta mieleistä esim marjoja ja kermapursotusta

Valmistaminen

Murskaa keksit (esim. muovipussi ja lihanuija/kaulin tai koneella) ja sulata voi. Sekoita nämä yhteen ja painele kevyesti 24cm irtopohjavuoan pohjalle (tykkään pingottaa leivinpaperin pohjalle ja vuoan reunat voisi kevyesti öljytä ja siivilöidä niille tomusokeria....pitäisi edistää reunojen irtoamista siististi). Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Tee täyte. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen 5- 10 minuutiksi. Vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa appelsiinituorejuusto tasaiseksi pehmeäksi. Lisää tuorejuuston sekaan ensin mansikkarahka ja soseutetut mansikat ja sekoita seos tasaiseksi. Kiehauta mikrossa lasissa vesi (tai pienessä kattilassa liedellä) ja liota puristetut liivatelehdet siihen. Lisää liivateseos ohuena nauhana tuorejuusto-rahka-mansikkaseokseen. Yhdistä vasta tämän jälkeen seokseen kermavaahto ja sekoita täyte tasaiseksi. maistele täytettä ja laita makeus mieleiseksesi. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja tasoita pinta... minä pyöräytin kuvioraapalla pintaan kuvion, kun en vielä tässä vaiheessa tiennyt jätänkö kakun tähän muotoon ja koristelen pinnan vai teenkö kiilteen.  

Noh, kiilteenhän minä päätin kakun pinnalle laittaa joten ohje jatkukoon... Anna kakun  hyytyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia.... tai kun pinta tuntuu jämäkältä ja kaada sitten varovaisesti esim. lusikan kautta mansikkainen liivateseos pinnalle. Kiillekerroksen tein alla olevalla ohjeella.
 

Mansikkakiille 24cm kakkuun

1 dl mansikkasosetta

1 dl vettä

3 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen 5 - 10 minuutiksi. Soseuta mansikkaa sauvasekoittimella, näin saat siitä mahdollisimman sileää. Lämmitä ½ dl vettä kattilassa. Kun vesi kiehuu sulata pehmenneet liivatelehdet siihen. Kun liivatteet ovat lionneet lisää joukkoon mansikkasose ja loput vedestä. Maistele seosta ja lisää makeutta oman maun mukaan. Kaada seos varovasti kakun päälle esim. lusikan kautta. Laita kakku hyytymään lopullisesti esim. yön yli jääkaappiin. Irroita kakku varovaisesti vuoasta (minä yleensä pyöräytän reunat irti kaikelta varalta ohutteräisellä veitsellä enen vuoan avaamista, sillä en yleensä käytä reunakalvoja.

Koristele vielä kakkua halutessasi esim. kermavaahtopursotuksin tai/ja mansikoilla tai jollain muulla mieleisellä. Minä käytin koristeluun kookoslastuja.

 

CIMG6671.jpg

Tein täyteohjeen noin puolitoistakertaisena ja siitä 2 pienempää kakkua ja täytettä jäi vielä hieman ylikin (mikä tuli syötyä mansikkasoseen kanssa herkkuna), kun en ihan kauhean korkeita kakkuja halunnut. Pohjina on minulla ohut kaakaokääretorttupohja tehtynä perunajauhoilla.

CIMG6674.jpg

Ihan hyvin pinta voisi jäädä tällaiseksikin. Hyytymisen jälkeen vaan koristeita pintaan...

CIMG6683.jpg

Päätinpä kuitenkin laittaa mansikkasosekiilteen päälle...

CIMG6685.jpg

CIMG6702.jpg

Kakkuihin tuli simppeli koristelu, sillä en halunnut laittaa näihin enää kermapursotuksia. Toinen kakku matkasi kyläpaikkaa viemisinä ja toisella ilahdutin ystäväperheen viikonloppua.

CIMG6713.jpg

CIMG6705.jpg

Käärispohjaa kostutin, vaan vieläkin enemmän oisin saanut kosteutta pohjaan laittaa. Maku oli miun maun mukainen, ei ollenkaan äklömakea.