Näiden leipien ohje on muunnos näiden pelkästään vuoissa kohotettavista saaristolaisleivistä. Instagramissa vinkattiin, että käyttämällä ruisrouhetta saisi ihanan vieläkin rouheisemman leivän aikaiseksi.
Joitain viikkoja sitten tein yhden satsin tuolla linkistä löytyvällä ohjeella, mutta toiseen satsiin kokeilin ruisrouhetta (Korpelan, ostin meidän s-marketista) Maisteltuamme porukalla sokkona kumpaakin leipää, kaikki tykkäsivät enemmän ruisrouheisesta, joten sillä ohjeella olen nyt sitten tehnyt jo aika monta satsia lisää. Eka erä tuli susirumia, kun laitoin koko taikinan kahteen 2 litran vuokaan ja leivät joutuivat kohoamaan turhan pitkään uunin ollessa yllättäen pidempään varattuna mitä olin kuvitellut. Noh, nekin leivät tuli jo syötyä...
Sittemmin mitoitin taikinamääärän omiin Pyrexin 1,8 litran vuokiin passeliksi. Ohjeella tehden leipiä tulee 3 kpl. Leipä ei ole kauhean makeaa käyttämälläni siirappimäärällä.
Kirjoitan ohjeen tähän lyhyesti miten minä olen nyt useamman kerran tehnyt. Nestemäärä voi toki olla kaikki piimää, mutta maullisesti tulee ihan hyvää leipää ohjeenkin mukaan tehden.
Saaristolaisleipä
(3 kpl, yhden vuoan koko 1,8 litraa)
1 litra piimää + 4 dl vettä
85-90 g tuore hiivaa
3½ dl tummaa siirappia (ei tule kauhean makeaa)
4 dl olutmaltaita
4 dl ruisrouhetta (Korpela)
1½ rkl suolaa ( jos et tykkää reilusuolaisesta, laita vähemmän) )
4 dl ruisjauhoja
12-14 vehnäjauhoja (isompi määrä yleensä)
Lisäksi tarvitaan vuokien voiteluun voita/muuta rasvaa
Leipien voiteluun kesken paistoa: 2-3 rkl vettä + ½ dl tummaa siirappia
Valmistaminen
1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Lisää ruisrouhe ja kaljamaltaat ja jätä astia lämpöiseen paikkaan/huoneenlämpöön noin tunniksi. Jatka sitten taikinan tekoa....Murenna hiiva joukkoon ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää suola, siirappi, ruisjauhot ja vehnäjauhot sekoittaen taikina tasaiseksi. Taikinaa ei siis vaivata. Jotkut jättävät taikinan hyvinkin löysäksi, vaan minä tykkään vähän jämäkämmästä taikinasta.
2. Voitele vuoat ja jaa taikina 3 vuokaan (huom vuokani ovat 1,8 litran). Tasoita pinnat.
3. Kohota leipiä hyvin peiteltyinä (minä laitan leivinliinan ja muovin sen päälle) noin 1 tunti lämpimässä paikassa (jolloin vuokien pitäisi olla aika täyteen kohonneita)... Joskus joutuu kohottamaan pidemmänkin aikaa.
4. Paista leivät tavallisen uunin alimmalla tasolla 175 asteisessa uunissa tunit ja voitele ne sitten pinnaltaan siirappi-vesiseoksella (ihan ain aen voitele ollenkaan, mutta silloin ei tule kiiltävää pintaa). Jatka kypsentämistä kunnes leivät ovat kypsiä. Minulla leivät paistuivat yllättävänkin nopeasti, koska vuoat ovat pinnoitettuja. Minulla kokonaiskypsymisaika oli 1 tunti 25 min. Kypsä leipä tuntuu nostetttaessa kokoonsa nähden kevyeltä ja näyttää kypsältä.
6. Kumoa leivät ja peittele liinojen alle jäähtymään.
7. Pakkaa jäähtyneet leivät tekeytymään vähintään kahdeksi päiväksi esim. muovipusseihin. Säilytä leivät viileässä. Toki säilyvät huoneenlämmössäkin muutamia päiviä. Leivät voidaan myös pakastaa.
Taikina heti vuokiin ja noin tunnin kohotus lämpimässä paikassa peitettynä. Moni kohottaa hyvin miedossa uunissa, vaan mulla on uuni monasti varattuna ja viimisenä menee leivät paistumaan, niin kohotan ihan vaan lieden päällä liina ja muovi päällä.
Pikkasen vajaa tunti myöhemmin leivät oli kiireen vilkkaan saatava jo uniin.
Nämä vuoat ovat aika laajat, eivät niinkään korkeita, joten saaristolaisleivätkin kypsyvät yllättävänkin nopsaan. Tällaisena versiona noin 1½ tuntia.
Yks leivistä lähti jo ystävälle.
Näistä ekoista ruisrouheleivistä tuli valmiina susirumia, mutta niin hyvän makuisia,, että maisteluraadin päätöksellä päätettiin tehä kaikki loput tällä ohjeella. Laitoin 1,4 litran taikinan pöhkösti 2 x2 litran vuokaan. Tietäähän siinä, että kohoaa yli ja vielä kun joutuivat kohoamaan vähän liian pitkään, kun uunissa olevat leivonnaiset eivät kypsyneetkään normiaikaan. Mutta niin vaan nämäkin leivät tuli syötyä. Näitä ei säästelty jouluun.
Onhan se hyvää. Lämpimänä pitää myös maistella.
Kommentit