IMG_20240828_171231_edit_82689411450382.

Ostin s-marketin hävikkilaatikosta 2 rasiaa tuoreita aprikooseja (en kyllä ymmärtänyt miksi ne olivat alelaatikossa). 1 rasian hinta oli 50 snt, joten tästä ei tullut hinnalla pilattu piirakka. Tähän käytin toisen rasiallisen aprikooseista. Toinen rasiallinen ollaan syöty ihan sellaisenaan.

Minä en maustanut pohjataikinaa muulla kuin vaniljasokerilla ja aluksi mietenkin, että onko piirakka pliisun/liian laimean/miedon makuista. Piirakan jäähtyessä ihan kylmäksi, voimistui aprikoosin maku. Mulla yllättäen miesväkeni tykkäs tästä ihan tällaisenaan. Ehken ensi kerralla voisin kardemummaa laittaa tähänkin piirakkaan, ainakin jos en tee mitään muruseosta pinnalle.

Kuvan piirakka valmistui alla olevalla ohjeella. Laitoin ohjeeseen kuitenkin myös kahden erilaisen muruseoksen ohjeen, jos sellaisen haluaa laittaa piirakan pinnalle ennen paistamista.

Aprikoosipiirakka

(ohjeella tulee pellillinen ohuehkoa piirakkaa (ilman muruseosta), minulla pellin mitat ovat 34x36 cm)

Pohjataikina:

4 kananmunaa

3 dl sokeria

2 dl sulatettua voita (eli noin 190 g)

2 dl maitoa

6½ dl vehnäjauhoja

4 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

ripsaus suolaa

(1 kukkura tl jauhettua kardemummaa...tätä en nyt laittanut, mutta maultaan kyllä sopisi)

Taikinan päälle:  500 g tuoreita aprikooseja + 2-3 rkl sokeria (jos teet muruseoksen 1 tai 2, jätä tämä sokeri pois)

(Halutessaan pinnalle voisi tehdä muruseos 1 tai 2. MInä en nyt tehnyt kumpaakaan

Kaura-muruseos1.

75 g huoneenlämpöistä voita + 1 dl vehnäjauhoja + kukkura dl kaurahiutaleita  + ½ dl sokeria

-> nypi/sekoita kaikkia ainekset sekaisin

Tai

Muruseos 2

60 g pehmeää/huoneenlämpöistä voita

2 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

-> nypi kaikki ainekset sekaisin

Jäähtyneen piirakan pinnalle: tomusokeria

Valmistaminen

Valmista ensin taikina: Sekoita munat ja sokeri hyvin sekaisin (minä sekoitan koko taikinan pallovatkaimella). Lisää sekaan voisula, maito ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset. Kaada taikina leivinpaperoidulle (minulla 2 paperia päällekkäin) pellille ja levitä taikina tasaiseksi koko pellin alueelle.

Pese tuoreet aprikoosit . Leikkaa puolikkaiksi ja poista kivi. Hienonna aprikoosit pieniksi kuutioiksi ja sekoita sokeri kuutioiden sekaan. Jos teet muruseoksen pinnalle, voi aprikooseihin sekoitettavan sokerin jättää kokonaan pois. Levitä aprikoosikuutiot raakan pohjan päälle.

(jos teet jomman kumman muruseoksen, tee se ohjeen mukaan ja levitä piirakan pinnalle.

Paista piirakka uunin keskitasossa tasalämmöllä (ihan pikkasen alle) 200 asteisessa uunissa 25-30 min. Katso, että piirakka on kypsää myös pohjalta. Piirakan kypsyyden voi todeta kokeilemalla keskeltä peltiä puutikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, on piirakka kypsää. Jos piirakan tekee ilman muruseosta, kypsyy se hieman nopeammin.

Anna piirakan jäähtyä ihan kylmäksi. Leikkaa piirakka annospaloiksi ja siivilöi vielä halutessasi tomusokeria pinnalle.

IMG_20240828_160324_edit_72733843571367.

Minä paistoin piirakan tällä kertaa ilman minkäänlaista muruseosta, mutta laitoin ne kuitenkin ohjeeseen.

IMG_20240828_163216_edit_82890509873482.

Kun piirakan annettiin jäähtyä ihan kunnolla kylmäksi, maistui meistä aprikoosin maku voimakkaampana piirakassa.

IMG_20240828_164240_edit_82755562316242.

Piirakka ei ole kauhean makeaa. Saap kuulemma tehä toistekkin meillä, näin sanoi kanssasyöjä.