Näihiin ihaniin palleroihin tykästyttiin heti. Koristeena käyttämäni ranskalaiset eivät vaan kaikki tahtoneet olla yhteistyössä, varsinkin punaiset tahtoivat poksahdella rikki.... ohjeella tulee 4 tavallista pellillistä ja loppupuolella tekemisen/paistamisen jo muutamia vinkkejä hoksasin mitkä kaikki poksahteluun vaikuttavat lämpötilan lisäksi....
Jos varman päälle haluaa ottaa, eikä tykkää karkkikoristeista, voip koristeeksi laittaa vaikka hasselpähkinän puolikkaan tai manteli/pähkinärouhetta tms....tai jättää kokonaan ilman koristelua. Meillä tykästyttiin pikkuleipien makuun. Itse taikina on todella helppotekoinen, eikä tartu käsiin eikä pöytään... pitää malttaa vaan sekoittaa riittävästi.
Alla olevalla ohjeella tulee yllättävän paljon pikkuleipiä....minä tein alussa turhankin isoja.... minulla nämä mahtuivat just 4 tavis uunin pellille... viiminen pelti ei ollu ihan täysi eli pikkuleipiä tuli yhteensä noin 110. Yleensä kyllä muistan laskea aina heti määrät, vaan illalla tuli väsy näitä tehdessä ja uhohtu... syöty jo osa ja pakattu, joten mutumäärä saa nyt piisata.
Piparikakkuset
(noin 110 kpl)
250 g voita tai margariinia
2½ dl hienoa sokeria
2 rkl tummaa siirappia
2 kananmunaa
1 rkl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
1½ tl jauhettua kardemummaa
2½ tl soodaa
8-8½ dl vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)
Pikkuleipien pinnalle koristeeksi ranskalaisia pastelleja 150 g pss (ja kovin montaa ei tekijä saa syödä, jotta riittää kaikkiin pikkuleipiin) TAI mantelia, pähkinää tms
1. Sekoita pehmeä voi, sokeri ja siirappi.... minä pyöräytin hetken sähkövatkaimella, vaan en kuitenkaan vaahdottanut...
2. Lisää kananmunat koko ajan vatkaten.
3. Sekoita vehnäjauhoihin mausteet ja sooda.
4. Lisää jauhoseos voi-sokeriseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi...minä tein tämän vaiheen ihan käsin.... taikina tuntuu ensin kauhean kovalta, vaan kun vaan sekoitat sitä se pehmenee ja tulee ihana helpolla työstettävä taikina.
5. Pyöritä haluamasi kokoisia palloja ja paina palloa hieman litteäksi..... hieman litteäsi hmmmm.... koekakku kannattaa ehdottomasti paistaa ja tuo paina hieman litteäksi tarkoitti ainakin minulla että paina aika paljon litteäksi... ja laita littanat palloset pellille.
Mulla oli paiston aikana taas tupla-paperit pellillä...
6. Paina pikkuleipien keskelle karamelli, pähkinä tai manteli.... ja sekin pitää painaa aika alas...kokeile koekakkujen yhteydessä.
7. Paista kakkusia 190 asteessa n. 10-15 min. Paistoaika riippuu kuinka suuria kakkusia olet leiponut ja kyllähän se on myös kiinni millanen uuni on. Väriä pitäs tulla kakkusiin ihan kunnolla pinnalle, vähän niinkuin piparpähkinöihin.
Minä olen ottanut piparikakkusten ohjeen täältä.
Sitten seuraa tunnustus.... minua vaivas nuo räjähdelleet punaiset karkit pikkuleipien päällä niin, jotta tempasin pahimmat pois paiston jälkeen ja liitin sulatetulla suklaalla joihinkin pikkkuleipiin uuden koristeet. Nuo pikkasen halkeilleet eivät silmääni haittaa....älkööt haitatko muidenkaan. Eiköhän nämä lapsilla syötyä tule.... vaan kenenkähän lapset näistä suurimman osan saavatkaan?
Kommentit