IMG_20231203_172222_edit_165922167993267

Raamattukakkua piti kokeilla jo viime jouluksi, mutta niin vaan jäi kokeilematta. Muutamia kertoja olen tämän nimisen kakun bongannut somesta, mutta koskaan en tiettävästi ollut tätä aikaisemmin syönyt, saatikka sitten itse tehnyt.

Joitakin viikkoja sitten kauppareissulla sattumoisin huomasin kuivattuja viikunoita, ja muistin raamattukakku ohjeen. Pikainen googlaus mitä kaikkea kakkuun tarvitaan ja samana iltana rupesin tekemään ekat kakut. Yleensä teen kokeilussa vain yhden kakun aluksi, mutta nyt  tein taikinan tuplana, koska niin paljon somessa raamattukakkua on kehuttu.

Ylin kuva on ekasta kokeilustani. Ohjeesta poiketen en jauhottanut millään vuokia (ohjeessa on kookoshiutale tai ruisjauhoa), siksi kakkujen pinnat kiilteleevät, vaan se kyllä himmenee, kun kakut jäähtyy.  Näiden ekojen kakkujen jäähdyttyä, päätin heti maistella kakkua. Ja rehellisesti sanottuna, en ymmärtänyt ollenkaan miksi tätä kehutaan. Aattelin jo, että taasen on leivonnainen mitä niin hehkutetaan ja me ei ymmärretä mitään sen päälle.

Kakun rakennetta jäin kans miettimään. Eli kun leikkasin heti jäähtynyttä kakkua, jokin siinä "vastusti" minua. Mulla oli viikunoita vielä kolmanteen kakkuun, joten tekaisin heti yhden uuden kakun uuniin. Ajatuksena oli, että olisinko väsyneenä säheltyänyt noiden ekojen mittaamisissa, vaan ei, ihan samanlainen tuli kolmannestakin kakusta. Vähän jo asiaa ehin harmitella ja marmattaa miehellekkin ennen nukkumaanmenoa.

Seuraavana päivänä päiväkahvilla syötiin raamattukakkua ja se  oli ihan erilaista, se oli siis hyvää! Ja meistä kakku vaan parani muutaman päivän kylmäsäilytyksen aikana. Niin väärässä olin ekoine ajatuksineni tästä kakusta. Me tykättiin/tykätään raamattukakusta paljon, kun se vaan on saanut tekeytyä edes 1-2 päivää. Mieluisampia kokeiluja pitkiin aikoihin leivonnan saralla. Näin voi ensivaikutelma näissäkin asioissa pettää/mieli muuttua. Kanssasyöjäkin tykästyi raamattukakkuun niin, että pyys jos tehtäs muutamia, että hänkin voisi antaa ystävillee.            

IMG_20231207_085634_edit_88680825063565.

Hän joka ei tykkää hedelmäkakusta, ei tykkää raamattukakustakaan. Sen verran hedelmäistä tämä on. Ja mantelirouhe tuntuu kans ihan selvästi kakkuviipaleessa.

Mutta nyt itse ohjeeseen.

Kaikki tämän postauksen tekstit ihan alkua lukuunottamatta on kopioitu  Kotilieden sivuilta täältä ja täältä.

Myös Kotikokkisivustolla on raamattukakkuohje, mutta siinä tekotapa on hieman erilainen. Vaan ei rusinoita tartte liotella, eikä viikunoita keittää ja soseuttaa.

Kotiliedesta kopsattu ohje. Omat merkintäni punaisella.

Raamattukakku

  • 200 g voita
  • 3 ¾ dl sokeria ( aika makeaa, minä laitoin 3½ dl)
  • 3 kananmunaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 5 dl vehnäjauhoja (Lisäys 17.12 Minä laitan ripsauksen enmmän puolikarkeita jauhoja ja tykkään enemmän kakun rakenteesta, edellyttää tietenkin hyvää rasva-sokeriseoksen  vatkausta)
  • ½ tl suolaa (voisin laittaa ripsauksen enmmänkin)
  • 1 tl kanelia
  • 1 dl rouhittuja manteleita (käytin kuorellista valmista rouhetta)
  • 1 dl hienonnettuja kuivattuja viikunoita
  • 1 dl rusinoita
  • 2 dl laktoositonta maitoa tai kermaa (käytin 1 dl ruokerkermaa ja 1 dl täysmaitoa)

Vuoan voiteluu

  • 4 rkl pehmeää voita (On kyllä aika paljon? Empä mittaillut tehdessäni, voitelin vaan vuoan normaalisti)
  • 4 rkl kookoshiutaleita tai ruisjauhoja (en jauhottanut vuokia millään tai jos jauhotan, niin käytän vehnäjauhoja kts postauksen viimeinen kuva)

Valmistusohje

Raamattukakku leivotaan helposti näin:

  1. Vatkaa 200 grammaa pehmeää voita ja 3 3/4 desiä sokeria vaahdoksi. Lisää kolme kananmunaa yksitellen vaahdottaen. Lisää miunien välissä muutama lusikallinen jauhoja, jottei seos juoksetu.
  2. Sekoita kaksi teelusikallista leivinjauhetta, viisi desiä vehnäjauhoja, puoli teelusikallista suolaa, yksi teelusikallinen kanelia, yksi desi rouhittuja manteleita, yksi desi hienonnettuja kuivattuja viikunoita ja yksi desi rusinoita yhdessä nesteen kanssa taikinaan. Nesteeksi tarvitset kaksi desiä maitoa tai kermaa.
  3. Voitele 1,8 litran vetoinen vuoka (minulla oli 2 litran vuoka, eikä ollut yhtään liian iso) voilla ja jauhota se kookoshiutaleilla tai ruisjauhoilla. (en jauhottanut millään tai jos haluan kakkuun hieman erilaisen pinnan jauhotan vehnäjauhoilla)
  4. Paista raamattukakku 175 asteessa uunin alatasolla noin tunnin ajan. Minä paistoin aluksi vaan 150 asteisessa uunissa ja noin 40 min kuluttua nostin hieman paistolämpöä. Mutta uunisi tuntien, paista tämäkin kahvikakku miten paistat muutkin. 2 kakkua paistuu uunissani toista tuntia, eikä ole tullut kuivia.
  5. Anna kakun jäähtyä vuoassa muutama minuutti ja kumoa se sitten varovasesti ritilälle, tarjottimelle tms.
  6. Meistä kakku van paranee, jos sen malttaa antaa tekeytyä edes päivän-kaksi.

IMG_20231203_112023.jpg

Minä käytin tällaisia viikunoita. Leikkelin ne saksilla oikein pieniksi ( lisäys... Muista poistaa mahdollinen viikunat kanta) ja sekoitin kuivien aineiden sekaan yhdessä mantelirouheen ja rusinoiden kanssa. Tuosta pussillisesta tulee 3 kakkuun viikunoita.

IMG_20231216_122521_edit_21127930479387.

Lisäys 17.12.23. Myös nämä viikunat ovat olet ihan hyviä. Tuossa pöydällä näkyy poistamani viikunan kannat.

IMG_20231203_140129_edit_68270156281300.

Minulla ei kyllä olis kakut mahtuneet 1,8 litran vuokiin, kuten ohjeessa on? Käyttämäni vuoat ovat 2 litran vuokia. Näissä en ole jauhottanut vuokia, mutta kokeiltuani sekä että, vehnäjauhotan usienmiten tälle kakulle vuoat.

IMG_20231203_172215_edit_165953884745963

Ja sitten tällaista tekstiä näistä asioista kiinnostuneille.

Raamattukakku

https://kotiliesi.fi/ruoka/kuivakakku-jonka-ainekset-ovat-peraisin-raamatun-jakeista/

Kakun ainekset löytyvät Raamatun jakeista

Raamattukakun raaka-aineiden vertaukset löytyvät näistä Raamatun jakeista:

200 g voita 1. Moos. 18:8

3 3/4 dl sokeria Snl 9:17

3 kananmunaa Jer. 17:11

2 tl leivinjauhetta Aam. 4:5

5 dl vehnäjauhoja 3. Moos. 24:5

1/2 tl suolaa 2. Kun. 2:20

1 tl kanelia Laul.l. 4:14

2 dl maitoa tai kermaa Tuom. 4:19

1 dl rouhittuja manteleita 4. Moos. 17:23

1 dl hienonnettuja viikunoita Nah. 3:12

1 dl rusinoita 2. Sam. 16:1

Vatkaa 1. Moos. 18:8 ja Snl. 9:17 vaahdoksi. Lisää Jer. 17:11 yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita Aam. 4:5, 3. Moos. 24:5, 2. Kun. 2:20 sekä Laul. l. 4:14 ja siivilöi ne taikinaan. Lisää Tuom. 4:19 sekä 4. Moos. 17:23, Nah. 3:12 ja Sam. 16:1. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada voideltuun vuokaan. Paista 175 asteessa runsas tunti. Kumoa jäähtyneenä.

 

Kaikki kakun ohjeessa mainitut Raamatun jakeet 

200 g voita 1. Moos. 18:8

”Sitten hän kiiruhti karjansa luo, otti nuoren ja kauniin vasikan ja antoi sen palvelijalle, joka heti ryhtyi valmistamaan ateriaa. Hän toi tuoretta voita, maitoa ja palvelijan valmistaman vasikan, asetti ruoan vieraittensa eteen ja jäi puun alle seisomaan ja palvelemaan heitä heidän syödessään.”

3 3/4 dl sokeria Snl 9:17

”Varastettu vesi on makeata, ja salattu leipä on suloista.”

3 kananmunaa Jer. 17:11

”Peltokana, joka hautoo, mitä ei ole muninut, on se, joka hankkii rikkautta vääryydellä; päiviensä puolivälissä hänen täytyy se jättää, ja hänen loppunsa on houkan loppu.”

2 tl leivinjauhetta Aam. 4:5

”Uhratkaa hapanta kiitosuhriksi, kuuluttakaa, julistakaa vapaaehtoisia lahjoja, sillä niinhän te haluatte, te israelilaiset, sanoo Herra, Herra.”

5 dl vehnäjauhoja 3. Moos. 24:5

”Ota parhaita vehnäjauhoja ja leivo niistä kaksitoista uhrileipää. Käytä kuhunkin uhrileipään jauhoja kaksi eefa-mitan kymmenesosaa.”

1/2 tl suolaa 2. Kun. 2:20

”Hän sanoi: ”Tuokaa minulle uusi malja ja pankaa siihen suoloja”. Ja he toivat sen hänelle.”

1 tl kanelia Laul.l. 4:14

”…nardusta ja sahramia, kanelia ja mausteruokoa ja suitsukepuita, mirhaa ja aaloeta, kaikkein parasta balsamia.”

2 dl maitoa tai kermaa Tuom. 4:19

”Sisera sanoi Jaelille: »Anna minulle vähän vettä, minua janottaa.» Jael avasi maitoleilin ja antoi hänen juoda. Sitten hän piilotti Siseran jälleen. ”

1 dl rouhittuja manteleita 4. Moos. 17:23

”Kun hän seuraavana päivänä meni sinne, Leevin sukukuntaa edustava Aaronin sauva oli puhjennut lehteen ja siinä oli lehtien lisäksi kukkia ja kypsäksi ehtineitä manteleita.”

1 dl hienonnettuja viikunoita Nah. 3:12

”Kaikki sinun varustuksesi ovat viikunapuita, joissa on varhaisviikunoita: jos niitä pudistellaan, ne putoavat syöjän suuhun.”

1 dl rusinoita 2. Sam. 16:1

”Kun Daavid oli kulkenut mäen laelta vähän eteenpäin, häntä vastaan tuli Mefibosetin palvelija Siba mukanaan satuloitu aasipari. Aasien selkään oli kuormattu kaksisataa leipää, sata kakkua rusinoita, sata nippua muita hedelmiä ja viinileili.”

IMG_20231203_230513_edit_22253300955728.

Tämä raamattukakku on eri kerralla tehty, Olen tehnyt näitä lähiaikoina useamman kerran ja vielä ennen joulua tehdään muutama satsi. Kanssasyöjä lupasi olla apuna, kun hänen pyynnöstä näitä tehdään.

Vaikka  suhteeni raamattukakkuun ei alkanutkaan kauhean positiivisissa merkeissä, jää tämä kakkuohje meillä kyllä ehdottomasti vakikäyttöön. 

IMG_20231216_190602_edit_20645760930925.

Lisätty kuva 16.12.23

Näissä raamattukakuissa on ripsauksen verran enemmän jauhoja. Minä teen jatkossa näin.. Vasemmassa yläkulmassa näkyvä kakku on paistettu vain voidellussa vuoassa, muiden vuoat jauhotin vehnäjauhoilla. Ulkoreuna kohoaa eri tavalla, jos ohut vuoka on vain voideltu. Siistimmän reunan saa siis jauhottamalla vuoan. Korppujauhopintaa en kyllä näihinkään haluais.