CIMG5352.jpg

Pursotetuilla kaneliässillä ja minulla ei ole koskaan ollut hyvää suhetta, eikä se miksikään näköjään ole muuttunut. Leena oli tehnyt tällä samaisella ohjeella pursotettuja ässiä millä minä teen nykysellään kaneliässät, joten pakkohan minunkin oli lemppariohjeella pursotettuja malleja kokeilla.

Tein triplataikinan ohjeen mukaan. Humpsautin kaikki jauhot sekaan....ei olis pitänyt. Yleensä isommissa määrissä jätän osan jauhoista laittamatta ennen koekakun paistoa... kokeilin ekan pellillisen tehdä ja tuumasin että pursottelen näitä vielä illallakin....vaan sitten lorautin kunnon lorauksen kermaa taikinaan ja johan rupesivat onnistumaan. Runsas perunajauho saa aikaan taikinan muuttumisen, sen huomasin loppupuolella vielä nytkin kermalisäyksestä huolimatta, vaan en enää uudemman kerran ruvennut pehmentämään taikinaa. Kaikesta sähellyksestä huolimatta, pursotetuista kaneliässistä tuli hyviä. Rakenteen rapsakkuudessa ei huomaa olleskaan kermalisäystä. ja just kun vauhtiin pääsin, loppui taikina....

Minä tein siis kolminkertaisena tämän taikinaan....

Pursotetut kaneliässät

( n. 60 kpl)

150 g voita  (tai margariinia )

11/4 dl sokeria

1 muna

1½ dl perunajauhoja

3 dl vehnäjauhoja

½ tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

1 rkl kermaa + mahdollinen lisäloraus kermaa

( lisäksi lisäsin näihin ässiin vähän vajaan 1 tl kanelia taikinaan)

pinnalle sokeria ( n.1½ dl) + kanelia oman maun mukaan... seos saa olla aika kanelista, koska taikinassa ei ole kanelia

Vatkaa rasva ja sokeri pehmeäksii vaahdoksi. Lisää muna, kerma ja keskenään sekoitetut kuivat aineet (huom...jos teet pursotettuja, jätä esim ½ dl jauhoja laittamatta enenen koekakun paistoa) ja sekoita taikina tasaiseksi (sekoitin ihan käsin) pikkuleipätaikinaksi. PURSOTA KOEPIKKULEIPIÄ MUUTAMA PELLILLE. Pursotin ihan kertakäyttöpussilla ja tähtityllalla. Ripottele kaneli-sokeriseosta ässien päälle. PAISTA KOEPIKKULEIVÄT noin 175 ( ihan vähän yli?) asteisessa uunissa kauniin kullanruskeiksi. Pursotuksen on tarkoitus paiston aikana hieman pehmentyä ja pikkuleivän levitä....kuitenkin pursotuksen kuvioiden pitäisi jäähä vähän näkyviin. Jos leviäävät liikaa, lisää loput jauhot ja malta paistaa uus koepikkuleipä. Jos koepikkuleivät ovat hyvät, pursota täysi pelti ja paista samaan tapaan. Mulla taasen pellillä 2 leivinpaperia ja loppupuolella paistoa nostan ylimmälle tasolle saamaan pintaväriä. Jäähdytä ässät tasaisella alustalla. Ässät ovat varsinkin lämpiminä erittäin mureita, joten älä käsittele niitä kovakouraisesti  ja ovat ne jäähtyneinäkin ihanan mureita ( ei siis kovia)

CIMG5331.jpg

Jotta pursottaminen ei kävis turhan työlääksi, ei pursotinpussia kannata laittaa liian täyteen. Toisaalta, jottei pursotinpussia tartte olla ihan jatkuvasti täyttämässä, laitan taikinaa kuvan mukaisesti pussiin.... Eli tuosta ohuemmasta kohden toinen käsi puristaa pikkuleiväksi ja alaosan tyhjennettyä otetaan yläosa käyttöön... ja pelti riittävän alas pursotettaessa, ei ota olleskaan käsiin niin paljoa....minäkin laitan pellin usein ruokapöydälle tai keittiötuolille.... sillon pursottaa jämäkämmänkin taikinan suht helposti...

CIMG5333.jpg

Huono kuva, vaan jospa tästä asia selviäisi.... vasemmalla löysyttämättömästä taikinasta kaikkilla jauhoilla tehtyjä ässiä ja oikealla kermalorauksella löysytetystä taikinasta tehtyjä... pursotusjälki on ihan erilainen. Hyviä olivat toki ekatkin....oli onneksi niidenkin vapaaehtoisia syöjiä...

CIMG5342.jpg

Ja tässä lähes kaikki tripla-anoksella tehdyt pursotetut ässät...

Jos kaikesta huolimatta kaneliässien pursottaminen vastustaa, tee tällaisia ihan tavallisia.....

CIMG4595.jpg

Mää haluan tehä vanhanaikase ässän, missä yläsakara on pienempi kun alaosa.