IMG_20241211_121346.jpg

Nämä hieman ronskimmin maustetut pienet jauhelihapiirakat ovat lukeutuneet aina omiin suosikkipikkusuolaisiin. Viime viikolla päätin tehdä näitäkin joulukukkasina annettaviksi. Tällä kertaa laitoin vielä paprikaa juustoraasteen alle (täyteessäkin on paprikaa), kun tein myös tomaattisia jauhelihapiirakoita, niin olis helpompi syöjien erottaa nämä toisistaan.

Minä teen tämänkin täytteen usein valmiiksi jo edellisenä päivänä jääkaappiin. Hirmu hyvin pitää vaan suojata astia, ettei koko jääkaappi tuoksu valkosipulille.

Pienet jauhelihapiirakat (sekoitettu jauheliha-paprika-juustotäyte)

Minä teen tällä ohjeella 29 kpl ohutpohjaista pikkupiirakkaa

Pohjataikina:

175 g voita (tai margariinia)

7 dl vehnäjauhoja

3/4 tl suolaa

2½ dl kylmää maitoa

35 g tuoretta hiivaa (eli 3/4 paketista)

Täyte:

400 g naudan jauhelihaa (minä käytän 10%)

1 prk ananaspaloja hyvin valutettuna ja leikattuna oikein pieneksi

1 oikein iso keltasipuli hienonnettuna

100 g (= ½ pkt)  chili-paprikatuorejuustoa (tai muuta mieleistä maustettua tuorejuustoa)

kukkura 1 dl tomaattimurskaa

suolaa

paprikajauhetta

mustapippuria

pitsamaustetta

2 pulskaa valkosipulin kynttä raastettuna/hienonnettuna

1 punainen suippopaprika ihan pieninä kuutioina

3 dl (= noin 150 g) juustoraastetta täytteen sekaan

Lisäksi tarvitaan

1 oikein iso suippopaprika (tai 2 pienempää) leikattuna ohuiksi rinkuloiksi (1 isompi rinkula tai 2 pienempää/1 piirakka)

noin 350 g juustoraastetta pikkupiirakoiden pinnalle laitettavaksi (minulla Coopin pitsajuustoraastetta)

(Reunojen voiteluun 1 kananmuna (ja tilkka vettä) HUOM! reunojen voitelu ei ole välttämätön, minä voitelen ainakin joskus)

Valmistaminen

Taikina: Nypi kova/huoneenlämpöinen voi ja vehnäjauho. Liuota hiiva kylmään maitoon ja lisää suola seokseen. Kaada neste rasva-jauhoseokseen ja alusta/sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikinan tulee olla sellaista, että siitä saa hierottua pienet palloset pöytää vasten. Jätä taikina kohoamaan noin 20 min (minä kohotan) tai hiero taikinasta heti tanko jauhotetulla pöydällä ja jaa se 29 osaan. Pyörittele osaset palloiksi ja laita ne pellille leivinpaperin päälle...minä laitan tällaisia vain 9 kpl  50 senttisen uunin pellille. Kohota pallerot hyvin (minä laitan leivinliinan ja muovin kohotettavien päälle).

Valmista täyte viimeistään tässä vaiheessa, jos et ole tehnyt sitä jo aikasisemmin. Ruskista jauheliha yhdessä hienonnettujen sipulien kanssa. Lisää seokseen mausteet, tuorejuusto, juustoraastetta noin 3 dl ja paprikakuutiot. Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja maistele täytettä. Jokainen laittakoon täytteen mieleisekseen. Minä maustan tämän täytteen aika reilulla kädellä.

Paina kohonneet pohjat esim. lasilla litteäksi. Tämän vaiheen minä tykkään tehdä sormilla painamalla kaksin käsin ja jätän vain ihan ohuen reunan. Voitele reunat kananmunaseoksella ja annostele täyte keskelle. (täyte kannattaa jakaa kulhossa kolmeen osaan, niin tietää minkä verran saa täytettä laittaa pellilliselle) Laita jokaiseen piirakkaan vielä keskelle 1-2 paprikarinkulaa. Ripottele piirakoiden päälle juustoraaste. Anna pikkupiirakoiden vielä kohota hetken lämpimässä paikassa. Tee toiset pellilliset heti perään, niin ehtivät kohota enen paistoa. Paista 200 - 225 asteisessa uunissa tasalämmöllä keskitasossa kypsiksi, älä kuitenkaan turhan kuiviksi. Paistoaika on noin 15 min lämpötilasta ja halutusta tummuudesta riippuen.

IMG_20241211_092309_edit_17160839773973.

Minä kohotin taikinaa nyt hetkisen, niin sen käsittely on helpompaa, eika jauhoja tartte yhtään käsittelyvaiheessa. Jos on hoppu tehä, niin kohottamattomasta taikinasta saa kyllä pallot tehtyä kohoamaan. Pallosten kohotuksesta ei saa pinnata.

IMG_20241211_101316_edit_17140667785595.

Hyvin kohonneisiin pallosiin painetaan syvennys joko lasilla tai minä teen painamisen näissäkin käsin, kuten muissa tämän tyyppisissä pikkupiirakoissa. Tuo täytteen levittäminen on joidenkin mielestä sotkuista. Minä annostelen täytteen jokaiseen lusikoilla ja niillä levitän täytteen ja saatanpa käyttää sormiakain apuna. Täytteen maustan areilusti, joten kauhean paksua kerrosta en laita.

IMG_20241211_121021_edit_17063742695625.

Minä paistan nämäkin reilun tummiksi.

IMG_20241211_121331_edit_16960742348893.

Vastaavien piirakoiden ohje tomaattiviipaleella löytyy täältä.

Paha sanoa, kummat ovat parempia. Sillon kun tomaatit ovat edullisia, tulee niitä käytettyä aika usein.