Tällä ohjeella tehtyä rukiista kinkkupiirakkaa saisin tehä meille vaikka joka viikko. Jotenkin vaan tuo rukiinen maku natsaa meille nyt parhaiten. Toki jos ei tykkää ruisversiosta, voi pohjaan laittaa vain vehnäjauhoja.... vaan eihän se sitten samanlaiselle maistu. Pohjana on siis moneen leivonnaiseen passeli rukiinen rahkavoitaikina.
Nämä 2 pellillistä aika muhkeaa piirakkaa valmistuivat hieman runsaimmmilla täytteillä mitä aikaisemmin olen tehnyt. Myös täytteen ainesuhteet ovat pikkasen erilaiset, vaan kummallakin tulee hyvää piirakkaa.
Rukiinen kinkkupiirakka 2
(HUOM! ohjeella tulee 2 pellillistä piirakkaa. Pellin koko n. 32x33 cm)
Rukiinen rahkavoitaikina
500 g voita
6 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 maustemitta suolaa
500 g maitorahkaa
noin 8 dl juustoraastetta täytteeseen + vielä noin 4-5 dl päälle
mustapippuria myllystä muutamia kierroksia
suolaa ( vajaa tl huomioiden kinkun suolaisuus)
700 g savupalvikinkkua
200 g meetwurstia
1 punainen oikein iso suippopaprika (tai 2 pienempää)
7 säilykerpersikan puolikasta
Nypi keskenään (huoneen lämpöinen, ei sulateta) voi ja kuivat aineet. Lisää sekaan rahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa turhaan, sitkoa ei haluta taikinaan. Jaa taikina pieniin osiin pellille leivinpaperin (mulla taasen kaksinkertainen paperi pellillä) päälle, ripsauta jauhoja palasten päälle ja painele taikina käsin pellin kokoiseksi levyksi, nosta myös tasaiset (noin 2 cm korkuiset )reunat, ettei päällys pääse valumaan pohjalle, eikä piirakka näin ollen paistuisi pohjalta kunnolla. Tekovaiheessa pohjataikinaa tuntui olevan vähän turhankin paljon, vaan valmiissa piirakassa pohja oli hyvän paksuinen, joten kannattaa vaan taputella koko taikinamäärä kahdelle pellille...
Valmista täyte: Hienonna kinkku, meetvursti ja paprika pieniksi kuutioiksi. Sekoita ne kermaviilin, tuorejuuston, munien, mausteiden ja juustoraasteen kanssa sekaisin.... maistele täytteen suolaisuutta. Kaada täyte pohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Ripottele päälle pienet persikkakuutiot ja vielä vähän juustoraastetta päälle. Paista piirakka 200 steisessa uunissa noin ½ tuntia.....tarkkaile kypsymisen loppupuolella, ettei mene liian tummaksi.
Jos haluaa punaisia paprikapaloja enemmän näkyville, kannattaa jättää osa paprikakuutioista ripoteltavaksi persikkakuutioiden kanssa täytteen päälle.
Kommentit