CIMG4690.jpg

Meillä on monena vuotena ollut lehtikaalia kasvamassa, mutta yleensä niihin tulee jotain tuholaisia (jotain toukkia, mitkä syövät kaalinlehtien reunoja), ennenkuin olemme ennättäneet niistä kovinkaan nauttia. Toisin on ollut tänä kesänä. Olen käyttänyt lehtikaalia kylmiin juomiin, laittanut sämpylätaikinaan, lätty- ja pannaritaikinoihin, keittoruokiin, kiusauksiin, kypsentänyt porkkanan ym kasvisten kanssa lisukkeeksi jne, vaan aina sitä vaan riittää.

Eräs yhtäväni kertoi vinkin lehtikaalin helppoon pakastamiseen (helppoon ja helpppoon, en oo ees aikasemmin aatellu, että sitäkin voisi pakastaa). Te, jotka olette kasvattaneet lehtikaalia iät ja ajat, tiedättekin varmaan tämän tavan. 

Lrhtikaalista otetaan vaan paksuin lehtiruoti pois (minä leikkelin saksilla), (huuhdotut) laitetaan lehtikaalin lehdet semmoisenaan isoon pakastuspussiin ja pakastimeen jäätymään.

Pussista lehtikaalia on helppo jäisenä murennella erilaisiin ruokiin. Tai tekee kuten minä, eli puristelin pussin päältä jäiset lehtikaalit pienemmiksi ja simsala bim, lehtikaali meni paljon pienempään tilaan ja pakastimen nurkasta vapautui pieni tila jollekkin muulle pakastettavalle. Meillä ainakin alkaa pakastimet olla jo niin täynnä kaikenlaisia marjoja yms ja vielä pitäs omppuja sinne mahduttaa.

CIMG4177.jpg

Lehdet menossa pakastimeen jäätymään. Niin taloudellinen en ollut, että nuo poisleikatut lehtiruodit olisin mihinkään käyttänyt.

CIMG4193.jpg

Minä hienonsin pussia purselemalla jäiset lehtikaalit näin hienoksi. Näitä lisäilen talven aikana keittoihin ja pannari-ja lättytaikinoihin yms. En toki ole pakastanut kaikkia lehtikaaleja, kyllä niitä ulkoa otetaan vielä käyttöön pienien pakkastenkin jälkeen.