CIMG0822.jpg

Leivitettyjä leikkeitä tulee nykyisin tehtyä hyvin harvoin. Vaan kun sulatin ison pätkän possun ulkofilettä, mistä tein mm. tämän tomaattisen possupadan, riitti fileestä vielä leikkeisiinkin.

Minä paistoin vain kaksi leikettä alla olevalla ohjeella.

Porsaanleikkeet

porsaan ulkofilettä viipale/syöjä (puhdistettu raakapaino 130-150 g viipale)

suolaa

paprikajauhetta

pippuria

sinappia

vehnäjauhoja (kahdelle leikkeelle riittää reilu ½ dl)

korppujauhoja (kahdelle leikkeelle riittää noin 1 dl + ripsautan tähänkin yleensä mausteita sekaan)

paistamiseen voita ja öljyä

Valmistaminen

Puhdista ulkofile ja leikaa viipaleiksi.

Nuiji lihat muovin välissä ohuiksi soikeiksi (noin ½ cm)

Sivele sinappia leikkeen molemmin puolin antamaan lisämakua, ihan vaan pikkasen noin ½ rkl/leike (pullasiveltimellä helppo laittaa tai vaan ihan lusikalla levittämällä.

Mausta lihat molemmin puolin tai laita mausteet jauhojen ja/tai korppujauhojen sekaan.

Kasta leikkeet ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunaseoksessa ja viimeisenä korppujauhoissa.

Anna leikkeiden kuivahtaa noin10 minuuttia (jotta leivitys eli paneeraus kiinnitttyy pintaan), ei saa pinota päällekkäin.

Sulata voi pannulla, lisää öljy ja laita leikkeet paistumaan. Rasvaa on oltava sen verran reilusti, että korppujauhopinta kostuu. Kypsennä leikkeitä pari minuuttia/puoli. Käännä vain kerran, älä painele paiston aikana. Lämpö ei saa olla kauhean isolla, jotta leivitys ei pala. Kun käännät leikkeen, voit jotua laittamaan pannulle lisää rasvaa. Jos leike tuntuu makuusi rasvaiselta, nosta se tarjolle paperin kautta. Laita leike ekaksi paistunut puoli päällepäin tarjolle, koska siitä tulee aina kauniimpi paistettavassa tuotteessa.

CIMG0741.jpg

Nämä miedosti auralle maistuvat juusto-kermaperunat on tehty kypsästä perunasta.

Juustoiset kermaperunat (kypsistä perunoista)

keitettyjä perunoita (kuvan vuoassa on noin 8 dl kuutioita)

suolaa (aluksi ½ tl)

paprikajauhetta (aluksi vain ½ tl)

mustapippuria myllystä (5 kierrosta)

auramurua (vähän vajaa 1 dl)

juustoraastesekoitusta (vähän vajaa 1 dl)

kuohukermaa (2 dl + ½ dl vettä)

Valmistaminen

Kuori keitetyt perunat ja kuutioi/lohko ne.

Sekoita perunoiden sekaan kaikki muut ainekset (minä yleensä haluan varmistaa kypsän ruoan maun ja tässä vaiheessa laitan mukiin vähän ruokaa ja kypsennän mikrossa ja tarkistan näin maun)  ja kaada seos uunivuokaan. Tasoita pinta. Nestettä pitäii olla sen verran, että perunat juuri peittyvät.

Kypsennä noin 180 asteisessa tavallisessa uunissa 25-30 min, kunnes pinta on hyvän ruskea ja kerma on yhdistynyt perunoihin.

CIMG0819.jpg

Lisäksi leikkeille ja perunoille tein näin simppelin pienen tomaattsalaatin; minitomaatteja puolitettuna + keltasipulia oikein ohuina suikaleina, säilykeananasta, mustapippuria, ripsaus suolaa ja sokeria. Tekeentyi jääkaapissa hyvin suojattuna tunnin.