Tämä piirakkaohje on alkujaan Tarun Taikakakut-blogista.. Taru kertoo saaneensa pohja-ohjeen omalta äidiltään...Kiitos vaan oheesta. Ihan varmasti tulee minullakin tätä pohjaa käytettyä moniin muihinkin piirakoihin.
Samaisella pohja-ohjeella voi tehdä vaikka mitä piirakoita....pinnalle omenoiden tilalle käy siis vaikka marjat, raparperi, muut hedelmäpalat ja kaikkien näiden yhdistelmät. Samoin kauraseoksen tilalle voisi tehdä vaikka kermaviili- tai rahkapäällyksen tai jättää niinkuin minä tein puoliskolle pellilliselle eli ripottelee pinnalle ihan vaan kaneli-sokeriseosta.
Teetpä niin tai näin, hyvää piirakkaa tulee ihan väkipakolla....
Omenapiirakka kauramurupäällyksellä
(ohjeella tulee pellillinen)
4 munaa
4 dl sokeria ( minä voisin tätä vaikka vähän vähentää)
2 dl kermaa
2 dl maitoa
2 dl juoksevaa margariinia tai 200g sulatettua voita tai margariinia
7 dl vehnäjauhoja
5 tl leivinjauhetta ( tämä määrä tuntuu kauhean isolta, vaan ei tavalliselle pellille tehtynä maku läpi tullut...)
Lisäksi tarvitaan 5 isoa omenaa omenapiirakkaan (tai muuta esim marjoja, raparperia yms...mitä piirakkaa nyt onkaan tekemässä)
Omenoiden pinnalle kanelia + sokria TAI kauramuruseos
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä vaahtoon nesteet ja sulatettu (jäähdytety) rasva. Sekoita viimeisenä jauhot siivilän läpi laitettuina esim pallovatkaimella. Sekoita vaan sen verran, että taikinasta tulee tasaista. Sitkoa ei haluta taikinaan. Kaada taikina leivinpaperin ( minä laitan aina 2 paperia päällekkäin) päälle uunipellille ja levitä taikina tasaisesti pellille...myös nurkkiin. Lado kuoritut omenalohkot/kuutiot (tai muu makua antava aines) päälle. Ripottele pinnalle sokeria + kanelia TAI tee muruseos
Kauramuruseos pellilliselle piirakkaa
100 g voita sulatettuna
1½ dl sokeria
3 dl kaurahiutaleita
2 rkl vehnäjauhoja
1½ tl kanelia (suurensin jo määrää ja voisin laittaa vieläkin enemmän...)
2 tl vaniljasokeria
Sulata voi kattilassa ja sekoita kaikki ainekset joukkoon. Ripottele omenalohkojen päälle.
Paista piirakkaa uunin keskitasolla n. 200 asteessa n.½ tuntia. Tarkkaile kypsymistä loppupuolella. Kokeile piirakan kypsyys tikulla piirakan keskeltä. Kuiva tikku= kypsä piirakka. Anna piirakan jäähtyä (edes hieman) ja leikkaa se sitten halutun kokoisiksi annospaloiksi.
Minä tein tällä kertaa näin pöhkön näköisen piirakan. Ihan kotipiirakaksi kun tein, niin näin saimme kahdenlaista piirakkaa samalla.
Piirakka paistuneena jäähtymässä. Pelkäsinhieman mahtuuko piirakka 50 cm leveän uunini pellille, vaan hyvin mahtui, eikä reunoja tarvinnut korottaa paperilla.
Mulla on vaatimaton maku... minä itse tykkäsin ihan tästä tavisversiostakin. Eli omenalohkojen päälle vaan vähän sokeria ja reilusti kanelia ennen piirakan paistamista....
Kommentit