CIMG6171.jpg

Jauhemaksapihvit (sisäelin kategoriasta löytyy monia ohjeita) ovat ehdottomasti meillä tykätyin maksaruoka, mutta silloin tällöin tulee tehtyä jonkinlaista maksakastikettakin. Tällä kertaa lisäsin punaruskean maksakastikkeen sekaan suolakurkkukuutioita. Eri tavoin maustamalla kastikeeseen saa omanlaisensa maun. Katselin netistä ihan mielenkiinnolla millä mausteilla maksakastiketta eri tekijät maustavat, itsellä kun tulee laitettua yleensä suolan lisäksi vaan meiramia, mustapippuria, soijakastiketta ja tomaattipyrettä. Hyvin monissa ohjeissa oli mainittu sinappi ja paprikajauhe ja jotkut kirjoittivat laittavansa mm. valkosipulia ja currya kastikkeeseensa.

Käytän tällaisten kastikkeiden suurustamiseen monastikkin ruskeaa (+ vaaleaa samaan, jos väri tuntuu tulevan liian tummaksi ruskealla) maizenasuurustetta ihan käytön helpppouden takia, sitä kun on niin helppo lisätä kuiviltaan kiehuvaan kastikeeseen tarvittava määrä. Toki suurustamisessa voi käyttää sitäkin tapaa, että jauhottaa maksapalat ja ruskistaa pannulla, jolloin kastikkeeseen tulee ruskistetun jauhon makua. Tai suurustaa kastikeen lopussa vehnäjauho-vesiseoksella. tapoja on monia...jokainen valitkoon itsellensä sopivan tavan.

Naudan maksan ostan aina palana, jotta saan siitä poistettua kalvon. Palasta se on paljon helpompi poistaa mitä valmiista viipaleista.

Maksakastike (maksastroganof)

400 g pala naudan maksaa -> ota pois kalvo yms ja kuutioi puhdas maksa

1 iso keltasipuli hienonnettuna

rasvaa ruskistamiseen

vettä

suolaa, soijakastiketta, paprikajauhetta, kuivattua meiramia, mustapippuria myllystä

tomaattipyrettä (aluksi 2-3 rkl)

ruskeaa maizenasuurustetta (tai vehnäjauho-vesisuurusta)

noin 1 dl ruokakermaa (ei ole välttämätön, mutta pehmentää makua)

1- 2 suolakurkkua pieninä kuutioina

Ruskista puhdistetut maksakuutiot paistinpannulla rasvassa. pannu ei saa olla kauhean kuuma, sillä maksa palaa helposti. Laita maksojen ollessa harmaita myös sipulit mukaan pehmenemään. Lisää vettä kunnes kaikki peittyy nippa nappa ja lisää kaikkia mausteita. Anna seoksen kiehua noin 10 min. Älä kypsennä liian kauan aikaa, sillä maks asitkistyy/kovettuu kypsyessään liikaa. Suurusta kastikkeeksi ja kiehauta.Lisää kerma (pehmentää makua) ja suolakurkkukuutiot ja kiehauta vielä muutama minuutti. Tarkista maku.

CIMG6173.jpg

Meillä ollaan suolakurkkufaneja ja tällaisiin ruokiin käytän monasti kurkkujen kantapaloja. Keitettyjä perunoita/perunasosetta, lisäkesalaattia, puolukkaa tai puolukkaista salaattia...muuta ei tarvita makoisaan arkiateriaan.