CIMG2650.jpg

Jouluiseen herkkupöytään monet laittavat jos jonkinlaisia kylmiä kalaruokia, vaan kaikki eivät kuitenkaan niin niistä perusta. Monia vuosia sitten julkaistiin Valion maksullisessa lehtisessä salamikupolin ohje, mitä onkin eri versioina tullut vuosien saatossa tehtyä aika usein. Ja aina on ohje kadoksissa...

Nyt viimein on aika laittaa kupolin ohje talteen blogiin. Vuosien saatossa ohje on muokkautunut ja aika usein muuntunut meetwurstikupoliksi. Paprikaisena poroversionakin olen kokeillut ja se myös teki meillä hyvin kauppansa. Kupolin mallinen ei kupoli aina ole ollut, eikä ole nytkään, vaan haitanneeko tuo... jokainen voi katsella kotosalta sopivan pyöreäpohjaisen kipon/kulhon/annoskulhon mihin kupolin laittaa, jotta saa siihen mieleisen muodon. Ja jos ei tykkää laittaa muotin kautta, voi tämän seoksen tietty tarjota myös ihan vaan kulhosta "mössölisäkkeenä".

CIMG2541.jpg

Alla olevalla ohjeella voi tehdä kupolin esim. meetwurstista, salamista tai vaikkapa kypsäsätä poron lihasta. Alkujaan ohjeessa oli pelkästään maustamatonta tuorejuustoa, vaan minä olen tehnyt tätä puoliksi ruohosipulijuustolla. Jos haluaa käyttää pelkästään maustamatonta tuorejuustoa, laittaa ruohosipulia + muita mausteita massaan enemmän....

Ohjeella tulee kuvan mukainen 1 kpl kupoleja..... tai alimman kuvan mukaisia  pieniä annoskulhossa muotoiltuja 2 kpl. Nämä olivat tekeytymässä pienessä tasapohjaisessa teräskulhossa, siksi muoto tuollainen.

Täsäpä ohje meetwurstikupoliin semmoisena versiona mitä minä useinmiten teen...

Meetwurstikupoli

(alkuperäisen ohjeen mukaan noin 10:lle kylmänä lisäkeruokana muiden tarjottavien ohella)

100-125 g meetwurstimakkaraa rouheena/siivuina/palana

200 g tuoretta kurkkua

100 g maustamatonta tuorejuustoa (tai oman maun mukaista tuorejuustoa...pääasia että tuorejuustoa on yhteensä noin 200 g )

100 g ruohosipulituorejuustoa

150 g juustoraastetta

50-75 g creme fraichea (laita ensin pinempi määrä)

hienonnettua (pakastettua) ruohosipulia (laita aluksi noin 2 rkl)

hienonnettua persiljaa (noin ½ dl....voi olla pakastettuakin)

sinappia (laita aluksi noin 1 tl...)

pieni ripsaus sokeria

sitruunamehua (noin 1 rkl)

mustapippurirouhetta oman maun mukaan

Valmistaminen:

Mikäli makkara ei ole valmista rouhetta, kuutioi/hienonna se oikein pieneksi.

Huuhdo puolikas pieni kurkku (hyvä pintaista kurkkua on turha kuoria), halkaise se pituussuunnassa kahtia, ota siemenet pienellä lusikalla pois ja kuutioi kiinteä kurkku hyvin pieniksi kuutioiksi ja kuivaa ne vielä esim. keittiöpaperilla. Käytä poistettu siemenosa johonkin muuhun ruokaan.

Vatkaa tuorejuustot ensin sekaisin esim. sähkövatkaimella ja yhdistä sitten siihen kaikki muut ainekset ja sekoita hyvin sekaisin ihan esim. sähkövatkaimella..... kääntele viimeisenä sekaan kurkkukuutiot. Seoksen pitäisi olla paksua "tönkköä". Creme fraichea kannattaa laittaa ensin pienempi määrä...helppohan sitä on lisätä, jos seos on liian tönkköä.

Tarkista maku ja lisää makuja tarpeen mukaan.

Vuoraa pieni kulho sisäpinnalta tuorekelmulla/muovipussilla ja nostele massa siihen. Painele massa tiiviiksi, ettei jää rakoja.

Peitä astia kelmulla ja laita tekeytymään kylmään TAI jos on hoppu, voi  pienen kupolin kumota saman tienkin tarjoiluvadille.

Viimeistään hetkeä ennen tarjoilua, kumoa kupoli tarjolle ja koristele mieluisalla tavalla esim. kurkkuviipaleilla, rucolalla tai vaikkapa  makkarasiivuilla.

HUOM!

kupoliin voisi käyttää myös muita maustettuja tuorejuustoja ja maustaa massan oman mielen mukaan...paprikaa, chiliä, oliiveja hienonnettuna  yms.

Meetwurstin tilalla olen kokeillut salamia ja lämminsavu/kylmäsavuporoa.

Tuorejuustoksi käy ihan mikä vaan esim. chili-paprikatuorejuusto poroversiossa oli erittäin hyvää  ja valkosipulituorejuusto + maustamaton juusto meetwurstiversiossa -> lukemattomia mahdollisuuksia

Kurkun tilalle tai osaksi määrästä voi laittaa oikein pieniä paprikakuutioita. Samoin esim. purjo passaa oikein hyvin seokseen.

 

CIMG2653.jpg

Jos kupolin muodossa jokin kohta häiritsee, voi sitä muotoilla/korjata ihan vaan lastalla tai veitsellä sipaisemalla./levittämällä.

CIMG2654.jpg

Kyllä koristeet vaan kummasti piristävät kokonaisuutta. Itse kun olen paprikafani, niin kaiholla muistelen poro-paprika-kurkku-chilipaprikatuorejuustoversiota maun ja värikkyyden puolesta.

CIMG2718.jpg

Tässä valmistui pieniä annoskulhoon painettuja meetwuurstikupoleja, mitkä kumottiin heti alusille.

Maistuisiko sinun jouluherkkupöydässäsi jonkin sortin kupoli tänä vuonna?