CIMG0037.jpg

Mimmin keittiössä oli eilen pullapäivä.

Tavallinen iso pullataikina oli kohoamassa aamulla jo 5.40. Sopivaa aamujumppaa käsille, kun alustin taikinan käsin, jotta muut saivat vielä nukkua rauhassa.

Tein pullataikinan alla olevilla ainesuhteilla tuplana ja siitä muutamia (minulle) uusia, muotoilultaan hieman erilaisia pullia.

Minä teen nykyisin pullataikinan näillä ainesuhteilla:

1 litra maitoa (osaksi voin laittaa vettä)

100 g tuore hiivaa tai  4 pss kuivahiivaa (sunnuntai)

4 dl sokeria

2 kananmunaa

1 rkl = 3 tl suolaa (joskus jopa hieman enemmänkin, riippuen mitä pullaa teen)

vähintään 2 rkl jauhettua kardemummaa ( eli  2 Meiran 8 g pussia)

250 - 300 g rasvaa (yleensä voita, mutta hätätingassa margariinikin menee)

vehnäjauhoja ( käytän puolikarkeita vehnäjauhoja ja näitä en koskaan mittaa, sillä jauhomäärä riippuu niin monesta asiasta mm mitä pullia tekee, jauhojen kosteus%, mitä vehnäjauhoja käyttää jne.)

 

Ihan ekana esittelen tällaiset saksitut kirsikkakoristeiset pullat. Tämän mallisia pullia on lähiviikoina esitelty somen ruoka-ja leivontaryhmissä ja sieltä minäkin tämän pullamallin nappasin mukaani.

CIMG0022-001.jpg

Saksittuihin kirsikkapulliin tarvitaan:

- kohonnutta hyvää pehmoista pullataikinaa

- kananmunaseosta pullien voiteluun

- voita pieninä nokareina

- puolikas säikylekirsikka /1 pulla (ostan aina liemessä olevia, ja jos ei tykkää säilykekirsikoist, niin laittaa jotain muuta oman maun mukaista kirsikan tilalle)

- hienoa sokeria

Valmistaminen

Hiero kohotetusta pullataikinasta pellille pyöreät pullat.

Kohota pullat kyvin peitettyinä.

Leikkaa kohonneisiin pulliin ulkoreunalle viillot (sakset tai veitsi, iso pitsaleikkuri) Viiltojen määrän voi jokainen itse päättää. Minä otin ihan pullan toiseen käteen ja siinä leikkasin saksilla.

Voitele pellillä olevat pullat kananmunaseoksella (laitan tilkan vettä sekaan).

Tee sormilla pieni kuoppa keskelle pullaa ja laita siihen lisämakua tuomaan pieni voinokare. Tämä ei ole suinkaan välttämätön lisä.

Paina keskelle jokaiseen hyvin kuivattu/valutettu puolikas säilykekirsikka. Viillot avautuvat vähän, kun kirsikalla painaa pullan keskustaa. Jos täytteeksi laittaisi esim marleladia, kannattaa sille painaa ihan kunnon kolo pullan keskelle, pistää haarukalla muutaman kerran kolon pohjaa ja laittaa vasta sitten marmeladia. Jos tekee paljon, kannattaa marmeladi pursottaa (nopeampaa ja siistimpää)

Ripottele hienoa sokeria pullan pinnalle.

Paista 225 asteisessa tavallisessa uunissa keskitasossa reilu 10 min. Pullat ovat matalan mallisia, joten varo ylipaistamasta niitä.

CIMG0043.jpg

Jos samanlaisia pullia pitäisi tehdä iso määrä, niin silloin en valitseisi tätä mallia. Sillä ainakin minun "nakkisormille" taman mallin leikkely oli aika hidasta. Näppäräsormisilta tämäkin vaihe varmasti sujuu sutjakkaasti.

Minusta nämä ovat ihan kivan mallisia pullia. Kiitokset vaan hälle, joka tämänkin mallin on keksinyt.

Sämpylöissä tätä samaa muotoilua näkyy myös ajoittain. Jos ei tykkää kirsikasta, voi keskelle laittaa esim oman maun mukaista marmeladia, vaan sittehänn nimi ei enää olisikaan kiriskkapulla.