CIMG9879.jpg

Kuvassa olevaa kahvikakkuvuokaa (Nordic Ware 2,4 litran sydänvuoka) tulee käytettyä hyvin harvoin. Itse on sen ostanut, mutta nyt valitseisin toisen vuoan. Kaunis kakku sillä tulee, mutta kooltaan iso ja kun on tottunut kahden litran vuoissa tehtäviin kahvikakkuohjeisiin, ei aina viitsi ruveta laskemaan tähän sopivaa. Jos joku haluaa laskeskella, niin kahden litran vuokaan sopiva taikina pitää kertoa 1,2, niin saa tähän 2,4 litran vuokaan sopivan taikinan.

Mandariini - kardemummakahvikakku

( ohjeella tulee 1 julmetun iso kahvikakku, mahtuu just ja just 2.4 litran vuokaan)

375 g voita (tai margariinia)

4½ dl sokeria

5 munaa

½ dl maitoa (tai tämäkin määrä mandariinin mehua. Pääasia, että nestettä tulee yhteensä 1 dl)

½ dl mandariinista puristettua mehua

2 mandariinin ohut hennosti raastettu oranssi kuori

7½ dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

2 tl vanilliinisokeria

2½ tl jauhettua kardemummaa

Valmistaminen

Esikäsittele vuoka. (Kuvassa oleva vuoka suositellaan voideltavaksi ja jauhotettavaksi vehnäjauhoilla.) Jotkut käyttävät vuokasprayta, mutta minä en oikein ole siitä tykännyt.

Laita uuni kuumenemaan.

Mittaa kaikki aineet.

Raasta hyvin pestyistä mandariineistä ohuesti oranssi kuori ja purista samoista mandariineistä mehut. Mittaa mehu siivilöitynä. Nestettä pitää olla yhteensä 1 dl. Älä kuitenkaan sekoita aitoa ja mehua, muuten ne juoksettuvat. Sekoita mandariinikuoriraaste mehun sekaan, niin se ei kuivu.

Vatkaa rasva ja sokeri hyväksi vaahdoksi.

Lisää 2 munaa, keskenään sekoitetuista kuivista aineista puolet ja puolet nesteistä ja vatkaa voimakkaasti taikina tasaiseksi. Lisää kaikki loput aineet ja vatkaa taikina tasaiseksi. Varmista vuolijalla, että taikina on pohjaa myöden tasaista.

Kaada taikina esikäsiteltyyn vuokaan ja paista 160 - 170 asteisessa uunissa noin tunti tavallisen uunin alimmalla tasolla ritilän päällä. Tarkkaile kakun paistumista, uunit kun paistavat niin eri tavalla. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla kakkuosan keskeltä. Kuiva tikku = kypsä kakku. Älä usko, että kakku on kypsä, kun reunat irtoavat. Ei se kakku raakaksi reunoista jää, vaan kakkuosan keskeltä. Minun uunissa tämän kokoinen iso kakku joutuu paistumann vähän yli tunnin.

Anna kakun jäähtyä vuoassa hetkinen ennen kumoamista. Kumoa kakku varovaisesti.

Anna kakun jäähtyä.

Kakku oli meistä hyvää ihan vastatehtynäkin, mutta maku vielä parani muutaman päivän kylmäsäilytyksessä.

HUOM! mandariinin tilalle sopii toki appelsiini, niin kuoren kuin mehunkin osalta. Jos appelsiini on iso, riittää yhden kuori.

 

CIMG9880.jpg

Paistettu kakku uunista ulos. Tämä kakku joutui paistumaan vähän yli tunnin. Tuo pieni repeämä ei minua haittaa, Ennen niin, kuin että kakku painuisi kuopalle (eli jauhoja liian vähän tai kakku ei ole ollut kypsä ja muitakin syitä  on)