CIMG4736.jpg

Myös tällaisia pikkuisia sämpylöitä leivoin synttärijuhliini.

Kauraiset sämpylät

(60-70 kpl pieniä sämpylöitä)

1,1 litraa haaleaa vettä

1 rkl suolaa (saa olla kukkurakin)

1 rkl sokeria

50 g tuorehiivaa

5 dl vehnäjauhoja

ja loput jauhoista kauraisia sämpyläjauhoja ( reilu 2 litraa).... kunnes pehmoinen taikina

150 g voita/margariinia (pehmeänä)

Lisää haaleaan veteen tuorehiiva, suola ja sokeria. Sekoittele kunnes hiiva on liuennut. Lisää vehnäjauhot ja alusta taikina sämpyläjauhoilla pehmeäksi taikinaksi. Lisää pehmeä rasva alustamisen aikana taikinaan. Taikina kannattaa jättää aika pehmeäksi. Kohota taikina hyvin (noin ½ tuntia) peitetynä lämpimässä paikassa. Ota taikina jauhotetulle pöydälle, hieraise tanko, jaa pienempiin osiin ja leivo halutun mallisiksi sämpylöiksi. Minä pyörittelin tällä kertaa sämpylät ihan vaan pyöreiksi pallosiksi ja painoin niitä kädellä hieman matalammiksi.Teetpä minkä mallisia sämpylöitä tahansa, kohota ne hyvin peitettyinä lämpimässä paikassa. Paista 200 -225 asteisessa uunissa kypsiksi...minun uunissa meni aikaa noin15 min. Varo kuitenkin paistamasta sämpylöitä turhan kuiviksi.

CIMG4743.jpg

Hyvin tekivät kauppansa nämäkin sämpylät, vaikka ovatkin ihan tällaisia taviksia. Meillä ei tykätä mausteisista sämpylöistä, vaan te jotka tykkäätte, voisitte laittaa taikinaan esim anista tai/ja kuminaa lisämausteeksi.