CIMG1914.jpg

Tämä possun sisäfileestä tehtävä ruoka Juice Leskicen mukaan, on odottanut kokeiltavaksi pääsyä jo hyvinkin pitkään, jopa toista vuotta. Mikäkö syynä? Ehken se, että vaikka ruokalaji itseäni kiinnosti heti, kun lueskelin siitä, käytetään tässä vieraampia mausteita ajatellen kanssasyöjääni. Tai oikeastaan mausteet eivät ole vieraita, vaan se, että ne laitetaan liharuokaan. Laitoin mausteita kohtuudella ja jo etukäteen varoitin, että ruoka on hieman eri tavalla maustettu, mitä meillä yleensä syödään. Yllättävän positiivisia olivat kommentit lumouksesta.

Netistä löytyvissä ohjeissa  on aika paljon eroja. Esim. haudutetaanko ruoka uunissa vai liedellä pannulla. Mausteiden määrät ja tomaattipyreen määrä = kastikkeen maku ja väri voi olla hyvinkin erilainen. Käytetäänkö tomaattipyrettä vai tomaattimurskaa. Väittävät Juicen käyttäneen tomaattipyrettä, mutta jokainen voi laittaa tasan tarkkaan mitä haluaa. Kaikki ohjeet olivat kuitenkin samaa mieltä siitä, että ruokaan tarvitaan lihaksi possun sisäfilettä, nesteeksi kermaa (ja nimenomaan oikeaa kuohukermaa) ja paljon mausteita ja väri tulee tomaatista.

Käykääs lukemassa Kalevan keittiö - blogista tämän ruoan historiasta.

Ohjetta en kuitenkaan ottanut tuolta, vaan sen otin  Terhin kokeilevasta keittiöstä.

Pitihän minun nyt ohjeen kirjoitteluvaiheessa etsiä tuo Juicen video, missä Juice Leskinen kokkaa ja Kati Nappa juontaa.

Video löytyy täältä.  jos linkki ei jostain syystä toimi, niin haulla Juice kokkaa sen löytää. Juice kokkaa ruoan vähän eri tavalla. Kato video, jos suinkin ehdit. Se ei kestä kun vähän yli 3 minuuttia.

 

Tässä ohje, miten minä Lamminpään lumouksen valmistin. Maustemäärät suluissa ovat hyvin pieniä ja ne usklataa aluksi laittaa, jos maustemääriä yleensäkkään mittailee. Kun kastikkeen on kiehauttanut, maistelee sitä ja lisää mausteita oman maun mukaan.

Lamminpään lumous

noin 600 porsaan sisäfilettä (minulla oli 1 keskikokoinen)

voita lihojen ruskistamiseen
3-4 dl kuohukermaa (ruokakerma ei käy!)
2 pientä tlk tomaattipyreetä (laitoin tuubista vajaat puolet eli noin 80 g)
valkosipulia (käsketään laittaa hurjan paljon, minä laitoin vain 4 pulleaa kynttä)
dijon sinappia (aluksi uskaltaa laittaa reilun 2 rkl)
mustapippurirouhetta (myllystä)
suolaa (juice käytti yrttisuolaa, minä tavallista, koska en ollut vielä asiaa tutkinut)
currya (laita aluksi vajaa tl)
kanelia (laita aluksi vaan ½ tl)
inkivääriä (kuivattu, jauhettu käy, laita aluksi vaan ½ tl)

+ sokeria, jos oma maku sitä vaatii (minä laitoin vajaan tl)

Valmistaminen

Leikkaa possu noin 1/2 cm siivuiksi ja nuiji ne ohuiksi. Lihat kanattaa nuijia todella ohuiksi esim muovin läpi. Minulla jäi osa turhan paksuiksi. Halkaise vielä nuijittu fileepala kahtia jotta se on sopivampi suupala syötäessä. Itse pienin vasta paistamisen jälkeen....minä uskoin tässä Terhin ohjetta.
Paista lihat useammassa erässä ruskeiksi pannulla voissa ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Siirrä sitten lihat eri astiaan odottamaan kastikkeen teon ajaksi.

Tee kastike samalla pannulla kuin paistoit lihat, eikä sitä tarvitse edes puhdistaa välillä.
Lisää kaikki kastikkeen aineet pannulle ja sekoita ne hyvin. Laita mausteita ensin hyvin kohtuudella, varsinkin kanelia ja inkivääriä. Kuumenna kastike kiehuvaksi ja maistele sen makua. Lisää mausteita tarpeen mukaan.

Lisää sitten paistetut lihat takaisin pannulle kastikkeen joukkoon.
Anna ruoan hautua vielä jonkin aikaa. Minä kypsentelin ruokaa hiljaa hiplettäen vielä lähes ½ tuntia. Kypsymisen aikana kastikkeen väri tummuu, se sakenee ja maku voimistuu, koska nestettä haihtuu. Varsinkin jos ruokaa kypsentää ilman kantta.

Voit laittaa ruoan kypsymään myös uuniin noin 175 asteeseen puoleksi tunniksi.... minä kokeilen tätä tapaa ensi kerralla Kalevan keittiön tapaan.

CIMG1897.jpg

Hautumassa oleva Lamminpään lumous.

CIMG1908.jpg

Ja tässä jo valmiiksi hautuneena. Kastike on sakeutunut ja maku voimistunut.

CIMG2015.jpg

Lamminpään lumous syödään aina keitetyn riisin kanssa, ilman mitään lisäkkeitä esim. salaattia. Tosin juicen videolla on riisin seassa herneitä. Ja salviaa laitetaan annokseen esillepano vaiheessa.

Pitääpä muistaa nämä vinkit  ensi kerralla, sillä antashan nekin väriä kokonaisuuteen. (en siis ollut katsonut videota aikaisemmin. Vasta nyt kun kirjoittelen ohjetta, niin etsin ja katsoin videon.