CIMG4717.jpg

Muutamia sämpylätaikinoita on tullut lähipäivinä leivottua . Tässä yksi niistä...

Rouheiset sämpylät

(60-70 kpl pieniä sämpylöitä)

1,1 litraa haaleaa vettä

1 rkl suolaa (saa olla kukkurakin)

1 rkl sokeria

50 g tuorehiivaa

5 dl vehnäjauhoja

ja loput jauhoista rouheisia  sämpyläjauhoja ( reilu 2 litraa).... kunnes pehmoinen taikina

150 g voita/margariinia (pehmeänä)

Lisää haaleaan veteen tuorehiiva, suola ja sokeria. Sekoittele kunnes hiiva on liuennut. Lisää vehnäjauhot ja alusta taikina sämpyläjauhoilla pehmeäksi taikinaksi. Lisää pehmeä rasva alustamisen aikana taikinaan. Taikina kannattaa jättää aika pehmeäksi. Kohota taikina hyvin (noin ½ tuntia) peitetynä lämpimässä paikassa. Ota taikina jauhotetulle pöydälle, hieraise tanko, jaa pienmpiin osiin ja leivo halutun mallisiksi sämpylöiksi. Minä tein taasen superhelppoja; pyöreä tanko litistetään ohuemmaksi ja leikataan pätkiksi mitkä laitetaan sellaisenaan pellille kohoamaan. Näin tehden onnistuu sämpylät tekemään todella pehmoisesta taikinasta ja isompia määriäkin tehdessä on todella nopea malli. Ja kaikki ei taida niin rakastaa sämpylöidenkään pyöritystä.... Teeetpä minkä mallisia sämpylöitä tahansa, kohota ne hyvin peitettyinä lämpimässä paikassa. Paista 200 -225 asteisessa uunissa kypsiksi...minun uunissa meni aikaa noin15 min. Varo kuitenkin paistamasta sämpylöitä turhan kuiviksi.

CIMG4718.jpg

Muutamia näitä tuli syötyä heti lämpimänä, mutta muutoin nämäkin menivät pakastimeen juhlia varten.