Taatelikakku on kuulunut jo vuosikymmeniä joulun ajan tarjottaviimme ja se nyt vaan on ihanaa milloin vain. Ohjeita on monia ja jokaisella omasta mielestään se paras. Minäkin vaihdoin lempiohjettani joitakin vuosia sitten kun kylässä sain oikein oikein hyvää taatelikakkua ja tietenkin pikkuisen perusuteliaana rupesin kyselemään että milläs ohjeella kakku on tehty. Ohjeen sain ja sitä nykyisin käytän.

1132426.jpg

Taatelikakku

( kookas kakku, tarvitsee vähintään 2 litran vuoan)

1 pkt kivettömiä taateleita  (1 pkt = 250 g)

2 dl vettä

- keitetään kattilassa soseeksi , sekoitellaan pohjaa myöten ettei pala pohjaan

- (surrautetaan kuuma seos sauvasekoittimella tasaiseksi ja) kuumaan soseeseen lisätään

200 g voita (tai margariinia)

1½ dl hienoa sokeria

- sekoitetaan tasaiseksi seokseksi ja jäähdytetään jos on vielä lämmintä

- lisätään

2 munaa

1 dl kermaviiliä

ja keskenäänsekoitetut kuivat ainekset

4 dl vehnäjauhoja

2 tl soodaa

1 tl leivinjauhetta

1 tl vanilliinisokeria

+ pieni ripsaus suolaa

- sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi kattilassa ihan vaan jollain käsikäyttöisellä välineellä ( minä käytän pallovatkainta)

- paistetaan + 150 - 170 asteisessa uunissa alimmalla tasolla ritilän päällä, voidellussa ja jauhotetussa vuossa reilu tunti.  Kannattaa kokeilla tikulla kypsyys kakun keskiosasta.Kun tikkuun ei tartu kosteaa taikinaa, on kakku kypsä.

 - korppujauhotin vuoan vaikka korppujauho jääkin alareunasta hieman ikävästi näkymään tummassa kakussa ja minä paistoin kakun 2 litran "teflonvuoassa" mikä johtaa lämpöä hyvin, joten paistan aina kakut ensin vain 150 asteessa ja lopussa tarpeen mukaan nostan hieman uunin lömpöä...näin tehden kakulla on aikaa kohota uunissa ja tulee kupsakampi, kookkaampi kakku samoista aineksista ...

1132427.jpg