Lähiaikoina on tullut tehtyä aika monta pientä pullataikinaa. Tässä yhden kerran tuotoksia pienten piirakoiden muodossa parilla eri täytteellä eli sitruunarahka-omenapiirakoita ja omenasoseesta tehtyjä omenapiirakoita.
Pienen pehmoisen taikinan pyöräytän nykysin näillä suhteilla kohoamaan....
Pullataikina
6 dl vettä
50 g tuorehiivaa
2 dl sokeria
1 - 1½ tl suolaa (laitan nykysin isomman määrän)
1 kukkura rkl kardemummaa
1 muna
150 g rasvaa (voita/margariinia)
puolikarkeita vehnäjauhoja
Kohotetusta taikinasta leivotaan pikkupullat ja uusi kohotus niile. Lasilla tms Minä painoin jalkalasilla varovaisesti, koska sillä tuli kooltaan just passelit yhdellä painasulla) painetaan laaja syvennys keskelle ja tarvittaessa vielä sormilla ryhdistetään syvennystä. Lasin pohja kastetaan jauhoihin, jos meinaa tarttua pullaan kiinni. Reunojen voitelu munalla. Muutama haarukkapisto pohjaosaan, niin pohja pysyy littanana paistonkin aikana.
Näissä pullissa on tuo valkoinen seos ihan vaan sitruunarahkaa sellaisenaan (jos ei tykkää kirpakasta sitruunarahkasta voi tilalla käyttää esim vaniljarahkaa) ja päällä muutama omenalohko + kanelia. Ei lisättyä sokeria. Yhdestä sitruunarahkapurkillisesta piisaa 7-8 kuvan mukaiseen piirakkaan. Sitten vaan piirakat paistumaan noin 200 asteiseen uuniin kypsiksi. Minä tykkään kunnon paistopinnasta pullissakin....pohjalle kans kannattaa kurkata, jotta siellä on kunnon paistopinta. Aikaa paistoon menee uunista riippuen ja tietysti piirakoiden pulleudesta riippuen 12-15 min. Piirakoiden kannattaa antaa jäähtyä kunnolla, ettei polta suutaan...
Tein myös tällaisia samaan tapaan tehtäviä pieniä omenapiirakoita. Näissä on täytteenä kotitekoista sokeroitua omenasosetta ja siihen sekaan raastoin runsaasti omenaa. Halutessaan täytteeseen saa vielä lisämakua kanelista...minä en laittanut tällä kertaa..... oli hyvää ihan ilmankin. Jos tykkää, niin pullareunalle voisi ripotella ennen paistoa raesokeria, vaan minä en halunnut näistäkään kauhean makeita, joten sokerit saivat jäähä purkkiin...
Ompusta tykkäävien unelmapiirakoita, vaikka ovatkin simppeleitä.
Kommentit