CIMG9054.jpg

Tämän piirakan kohdalla, en ihan heti tiennyt, että tykkäänkö vai ei? Taikina on tässä piirakassa niin erilainen mitä useimmin käyttämissäni ohjeissa. Kun tämä piirakka oli tekeentynyt hetken ja maistelin sitä uudemman kerran, huomasinkin tykkääväni tästä. Osan piirakasta laitoin pakastimeen ja sulatuksen jälkeen piirakka oli vielä parempaa, joten jäinkin pähkäilemään, jotta uskaltaisikohan tästä vähentää hieman jauhoja? Tosin käyttämäni täyte oli varmaan hieman jämäkämmän oloista mitä tässä alkuperäisessä ohjeessa on käytetty. Kiitos ohjeen laatijalle. Minulle tämä ohje jää vakikäyttöön.

CIMG8854.jpg

Pellillinen piirakkaa valmistuu alla olevalla ohjeella.

Helppo omenapiirakka omenasoseesta

(pellillinen, minulla 50 senttisen uunin pellin koko on 34 kertaa 37 cm ja ohjeella tulee paksu piirakka)

9 dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria

1 rkl leivinjauhetta

1 rkl vaniljasokeria

250 g voita (tai leivontamargariinia)

4 munaa

noin 7 dl omenasosetta (minulla oli omatekoista omenapalatäytettä ja siihen sekaan raastoin omenaa karkeana)

(soseen/täytteen sekaan tai päälle sokeria ja kanelia, jos on tarvis)

Piirakan valmistaminen:

Laita uuni kuumenemaan pikkasen alle 200 asteeseen.

Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla.

Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhossa.

Sulata voi ja sekoita jauhoseokseen.

Ota 3 dl jauhoseosta toiseen astiaan ja jätä odottamaan.

Lisää munat loppuun jauhoseokseen ja sekoita tasaiseksi.

Levitä/taputtele taikina esivalmistellulle uunipellille.

Levitä raakan pohjan päälle omenatäyte. Ripottele tarvittaessa pinnalle sokeria (riippuen soseen makeudesta) ja kanelia.

Ripottele pinnalle aiemmin sivuun ottamasi jauhoseos.

Paista piirakkaa noin 35-40 minuuttia tai kunnes taikinaan painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa.

 

CIMG8857.jpg

Piirakka on hyvää lämpimänä tai kylmänä vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Hyvää ihan sellaisenaaankin. Paranee tekeytyessään.

CIMG8870.jpg

Tällä ohjeella voi tehdä muunkin makuista piirakkaa. Tein mustikkapiirakkaa rukiisena versiona, mutta sen ohjeen kirjoittelen joskus myöhemmin.