Toteanpas vaan, että tykkään kaikesta sitruunaisesta, jos se jollekin lukijoista on jäänyt vielä epäselväksi

Tämä piirakka/kakku...mikä lie nimeltään, onkin muunnos tästä limepiirakasta.

Limen mehun ja kuoren tilalle käytin ihan tavallista sitruunaa. On hyvää ilman päällystäkin hedelmien/marjojen kanssa. Minä halusin laittaa tähän vielä kiilteen päälle, koska tätä syödään useampana päivänä...pysyy kauniimpana pidempään. Alun alkaen ajatuksena oli vielä laittaa paistetun jäähtyneen piirakan pinnalle kermavaahtokerros hedelmien ja kiilteen alle...siitä kuitenkin luovuin tällä kertaa... toiste sitten. Ei ole liian kirpakkaa ilmankaan.

Hedelmäpäällysteinen sitruunapiirakka

Pohja:
15 digestive keksiä murskattuna ( ei tarvitse olla ihan kauhean hienoa)
80g sulatettua voita

Täyte:
5 keltuaista
1 tlk (397g) kondensoitua makeaa maitoa
1 dl sitruunasta puristettua mehua
1 rkl raastettua (ohutta raastetta) sitruunan keltaista kuorta

Pinnalle 2 pientä prk säilykemandariineja ( tästä määrästä jää vähän...yksi prk ei kuitenkaan riitä, mikäli laittaa noin paljon mitä minä) ja 250 g vihreitä viinirypäleitä

Hedelmien päälle hyytelösokerista kiiille pakkauksen ohjeen mukaan ( tein 2 dl nestettä ja siitä jäi muutama rkl)


Sekoita pohjaan tulevat ainekset keskenään. Painele seos irtopohjavuokaan ( 24 cm halkaisija) tai piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Paista uunin keskitasossa 150°C:ssa 10 minuuttia ja nosta pohja pois uunista. Nosta uunin lämpö 175°C:een.

Vatkaa keltuaisia puhtaassa kuivassa kulhossa sähkövatkaimella, kunnes ne muuttuvat kuohkeammiksi ja sakeammiksi. Lisää tiivistemaito ja vatkaa edelleen, kunnes seos sakenee.

Lisää sitruunamehu ja -kuoriraaste. Kaada seos vuokaan pohjan päälle. Kypsennä piirakkaa 15 - 20 minuuttia (uunin keskitasossa). Sammuta uuni ja avaa uuninluukku ja jätä piirakka jäähtymään uuniin ritilän päälle ( jotkut asiantuntijat väittävät että näin tehden ei tällaiset täytteet halkeaisi jäähtyessään...tiedä sitten, uskoisko tuota) .....  Jäähytä ny piirakka kuitenkin jollakin tapaa ihan kylmäksi.

Tarjoa jäähtynyt piirakka hedelmien tai marjojen höystämänä ( parempaa oltuaan yön jääkaapissa)

TAI

Lado hedelmät piirakan pinnalle haluamallasi tavalla ja tee hyytelösokeripakkauksen ohjeen mukainen kiille hedelmien päälle.

Sitruunapiirakka jäähtyneenä

Tässä on 1 pieni purkillinen mandariinilphkoja ladottu päälle....tällaisenaankin voisin tämän tarjota....

.... lisäsin kuitenkin vielä hedelmiä pinnalle. Olen kovin tykästynyt mandariini-vihreärypäle yhdistelmään....

... ja hyytelösokerikiilteenkin hedelmät saivat pintaansa...

Makeaahan tuo täyte on tehtynä kondensoidusta maidosta.... mutta kahvin kanssa nautittuna, ei piirakka kuitenkaan ole mielestäni  liian makeaa, kun lisänä on hedelmiä.  Pitäähän makean makeaa olla . Tätä tehdään ehdottomasti toistekin.... eri hedelmiä/marjoja voisi päällykseksi kokeilla.