CIMG3285-002.jpg

Tälläisia nopeatekoisia makeita herkkuja tein eilen kahville. Näihin raparperi kannattaa hienontaa todella pieneksi, että sekin ehtii kypsyä paksukaisten paistamisen aikana, eikä eroa isoina kohoumina paistettavasta.

Raparperipaksukaiset (raparperipannukakut, paksut raparperiohukaiset)

(n. 13 kpl, ohukaispannulla paistettaessa tulee muutama enemmänkin)

1 muna

3/4 dl sokeria (jotka tykkäävät makeasta, laittavat enemmän)

1 dl maitoa

3 dl vehnäjauhoja

2 tl vaniljasokeria

1 1/2 tl leivinjauhetta

1 tl jauhettua kardemummaa (ei ole pakollinen, mutta kardemummafanien kannattaa laittaa)

ripsaus suolaa

Noin 3 dl oikein pieneksi hienonnettuja raparperinpaloja (voi laittaa enemmänkin)

(taikinaan voi halutessaan laittaa hieman rasvasulaa, minä en laita koskaan)

Lisäksi tarvitaan voita paksukaisten paistamiseen

Valmistaminen

Sekoita kaikki ainekset nopeasti taikinaksi.Älä vatkaile liian pitkään. Raparperi kannattaa laittaa oikein pieneksi hienonnettuna. Raparperia voi laittaa enemmänkin mitä minä laitoin. Maistele taikinan maku mieleiseksi. Lisää sokeria ja suolaa tarpeen mukaan.Tuolla sokerimäärällä ei tule kovin makeita.

Paista taikinasta heti paistinpannulla rasvassa pieniä soikioita tai lettupannussa pieniä, paksuhkoja lettusia. Huomioi, että paksukaiset kohoavat paiston aikana. Tällaisestakin voi halutessaan paistaa pienen koelettusen, niin näkee millaisia on tulossa ja voi tarkastaa maun vielä kypsästäkin paksukaisesta. Paistolämmön on oltava aika mieto (minulla oli levy 3-4, 6 kuumin), jotta paksukainen ehtii kypsyä sisältäkin, eikä paistu liian tummaksi päältä. Paksukainen on käännettävissä, kun paistumattomalla puolella näkyy pieniä ilmakuplia. Kääntäminen on ihan helppoa paistinlastalla, kun ei tee liian isoja. Jos pannu on kovin kuiva paksukaisten kääntämisen jälkeen, voi rasvaa lisätä pannulle, jotta toinenkin puoli ruskistuu kauniisti.

CIMG3275.jpg

Silloin kun paksukaisten ylä pinnalle muodostuu pieniä kuplia, on leivinjauheella/soodalla tehtävä tämän tyyppinen paistettava käännettävissä, paistettavan nimestä viis.

Ohukaispannulla tulisi tietenkin säännöllisemmän mallisia, mutta minä tykkään paistaa tämän tyyppiset soikeiksi tavallisella pannulla. Kaikkien ei tartte olla niin säntillisiä, eihän?

CIMG3278.jpg

Rasvaa näyttäisi olevan pannulla reilusti, mutta alapinta imee sen kyllä itseensä.

CIMG3284.jpg

Yksi piti heti maistella ja todeta nämä hyvinkin mieleisiksi meille. Ihania happamia makupaloja pirskahteli suuhun paksukaisten syönnin aikana. Me söimme nämä ihan tällaisenaan, mutta ilman muuta voisi tarjota lisäkkeinä esim kermavaahtoa, jätskiä tai vaikkapa mansikkahilloa/paloiteltuja mansikoita. Onhan raparperi ja mansikka taattu makupari.