CIMG0250.jpg

Tokihan pikapullaa olen aikaisemminkin tehnyt, mutta en ihan tällaisella ohjeella. Enkä todellakaan ole  tiennyt, että tällä on myös nimi vanhapiika.

Vanhapiika (pikapullaa)
Ohjeella tehden piirakka/pikapulla mahtuu just ja just halkaisijaltaa 27 cm olevaan piirakkavuokaan

175 g voita tai margariinia sulatettuna
2 munaa
3 dl sokeria
3 dl maitoa
1 tl suolaa (voisiko olla pikkaisen vajaa?)
8 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa (jauhettua)
1 tl vaniljasokeria
raesokeria (ja manteli/pähkinä rouhetta)

Voitele vuoka (tai laita siihen rypistelty leivinpaperi)
Vatkaa munia ja sokeria sen verran että vaahto alkaa muodostua. Ei siis paksuksi vaahdoksi.
Lisää joukkoon maito, rasva ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset. Sekoita vaan sen verran, että taikina on tasaista. Kaada taikina vuokaan ja ripottele pinnalle raesokeria ( ja mantelirouhetta).

Kypsennä vanhaapiikaa noin 175 asteisessa uunissa 45-55 min. Tavallisessa uunissa vuoka kannattaa laittaa alimmalle (tai toiseksi alimmalle kannattimelle). Kokeile tikulla kypsyys vuoan keskiosasta. Kuiva tikku = kypsä piiras. Liian kuivaksikaan vanhaapiikaa ei kannata paistaa.


CIMG0243.jpg

CIMG0256.jpg

Paiston jälkeen on pinta rapea ja sisus ihanan pehmoinen. Liina päälle, jos haluaa pinnankin pehmenevän.

CIMG0262.jpg

Heti lämpimänä piti vanhaapiikaa maistaa. Ihanan kardemummaiselle maistui.Pikkuinen pala vanhaapiikaa meni pakastimeen ja sulatuksen jälkeen se olikin oikein mehevää kahvileipää.