Näiden punajuurien tekoon sain kimmokkeen tästä Aromipaja-sivuston ohjeesta ja yhtä toistakin ohjetta katselin missä ei ollut ollenkaan hunajaa mausteena, vaan sehän nyt minusta kuuluu aina punajuuriin. Jonkin verran sävelsin maustamisessa, enkä ostanut tätä varten rapeaa valkosipulia chili-seesamiöljyssä.
Punajuuriviipaleiden viipaloinnissa oli kyll kätevä aikoinaan Lidlistä 10 eurolla ostamani mandoliinin tapainen vihannesleikkuri. Sai kätevästi ohuita viipaleita. Meille pitää punajuuret kuoria ennen käyttöä, vaan joka haluaa siitä laistaa, niin jääpä yks työvaihe pois tekemisessä. Mikään nopeatekoinen tämä ruoka ei ole, kun uunissa vaatii kuitenkin 1-1½ tuntia kypsyäkseen.
Ohuiden viipaleiden vuokaan latominen ei ollut ollenkaan niin hidasta, kun niputin maustetut punajuuriviipaleet pieniksi nipuiksi kädessä ja vasta sitten laitoin vuokaan. Minä laitoin vuokaan leivinpaperin, koska kuvttelin joutuvani laittamaan nämä kypsymään Russeliin, mutta ehtivätkin kypsyä uunissa.
Tässäpä punajuurien ohje miten minä tein. Suluissa olevat maustemäärät uskaltaa laittaa heti alussa. Lopussa maistelin punajuuria ja ripsautin vielä vähän suolaa ja hunajaa pinnalle.
Uunipunajuuret viipaleina
1 kg raakoja punajuuria
3 rkl rypsiöljyä
noin ½ dl hunajaa (minä käytin juoksavaa kukkaishunajaa. Jos hunaja on jämäkkää, niin lämmitä mikrossa.)
valkosipulia (laitoin 3 pulleaa valkosipulin kynttä raastettuna/hienonnettuna ja maistui joa ika reilusti valmiissa)
kuivattua rakuunaa (laitoin noin 1½ tl kämmenessä murskattuna)
rouhittua mustapippuria (vähän vajaa 1 tl)
suolaa (vähän vajaa1 tl)
(muutama pieni nokare voita -> ei välttämätön, mutta antaa makua ja kiiltoa)
3/4 dl mantelirouhetta (ensi kerralla jätän tämän pois)
Valmistaminen
Pese ja kuori (Aromipajan ohjeessa punajuuret käytetään kuorineen) raakat punajuuret.
Leikkaa ne oikein ohuiksi viipaleiksi (minä käytin mandoliinin tapaista leikkuria). Jos pnajuuret ovat jättikokoisia, halkaise ne ennen viipalointia.
Sekoita viipaleiden sekaan öljy ja kaikki mausteet ja sekoita kunnolla.
Lado maustetut punajuuriviipaleet pystyasennossa voideltuun uunivuokaan. Tämän vaiheen sai helposti tehtyä niin, että otti käteen kasan viipaleita, muotoili niistä nipun ja laittoi sen vuokaan pystyasentoon. Jos laitat voinokareita, niin lisää ne pinnalle.
Kypsennä punajuuria 1-1½ tuntia noin 175 asteisessa uunissa. Tarvittaessa laita kansi/folio viuoan päälle. (minä laitoin kannen vuoalle tunnin kypsymisen jälkeen, kun jätin ruoan uuniin päivälenkin ajaksi)
Jos laitat mantelirouhetta, niin lisää ne punajuurien pinnalle kypsentämisen puolivälissä. Samalla voi jo maistella punajuuria ja tarvittaessa lisätä makuja.
Ohuet raakat punajuuriviipaleet + öljyloraus + mausteet sekoitettuna ja latominen vuokaan alkamassa. Uunivuokaan ei tartte siis laittaa leivinpaperia, vaan voitelee sen. Minä laitoin paperin, kun luulin laittavani vuoan Russeliin. Punajuuriviipaleita voi jo toki tässäkin vaiheessa maistella.
Tässä kuvassa punajuuret olivat kypsyneet uunissa noin tunnin. Olivat jo hyvän kypsiä...joku tykkäisi syödä varmaan tämänkin kypsyisenä.
Maistelin punajuuria ja laitoin vähän lisää suolaa ja hunajaa pinnalle ja lisämakua ja kiiltoa antamaan muutaman voinokareen (nämä voi laittaa jo alussa). Vielä tässäkin vaiheessa pähkäilin, että laitanko mantelirouhetta, mutta koska niitä oli, päätin laittaa. Meitä oli 4 aikuista syömässä ja ruokapöydässä keskusteltiin mantelirouheen tarpeellisuudesta. Toki antavat puruvastakohtaa/rakennetta, mutta oltiin kaikki sitä mieltä, että ens kerralla tehään ilman mantelirouhetta.
Me haluttiin näistä oikein pehmeitä, joten olivat uunissa reilun 1½ tuntia, loppupuolella kansi vuoan päällä ja lämpö noin 150 astetta. Kaikki syöjät tykkäs meillä näistä. Ainoastaan mantelin tarpeellisuudesta keskusteltiin.
Minä popsin näistä loput eilen ihan kylmänä tällaisenaan, muuten me syötiin näitä liharuoan lisäkkeenä perunoiden ja salaatin ohella.
]]>Torstaina leivoin viikonlopuksi muutamaa sorttia suolaista, sillä saadaan siskon porukka meille viikonlopuksi.
Kinkku-tonnikalapiirakoiden pohjat tein tällä tutulla ohjeella. Tällä kertaa tein taikinamäärästä 29 isohkoa pyööreää piirakkaa. Tein taikinan ohjeen mukaan ja jätin sen kohoamaan 15 minuutiksi lämpimään vesiastiaan. Sitten pyörittelin pyöreät aihiot ja jätin ne kohoamaan 15 minuutiksi jauhotetulle tasolle peitettynä, etteivät kuoretu.
Taikinan/aihioiden noustessa, varustelin täyteainekset.
350 g hyvää savukinkkua -> hienontaminen (tämä kinkkumäärä riitti just ja just 29 piirakkaan)
2 x 175 g pussia juustoraastetta (minulla näissä ihan vaan arkijuustoraastetta)
säilykeananasta pieninä palasina (4 pientä palaa/piirakka)
tonnikalaa (minä käytän veteen säilöttyä) 4 x 80/56 g (tämä määrä ei maistu ihan kauhean paljon valmiissa piirakoissa)
isoa tomaattia ohuina viipaleina (1 viipale/piirakka, yhestä isosta tomaatista leikkaa ainakin 5 siivua)
ja lisäksi laitoin vielä pitsamaustetta
Lisäksi tarvitaan reunoja varten voitelumuna + tilkka vettä.
Pyöreiden aihioiden kohottua pellillä, taputtelin niihin sormin syvennyksen, niin että taikinareunus jää ohueksi. Jotkut tykkää painaa lasilla. Sitten reunojen munavoitelu ja täytteet piirakoihin. Juustoraaste pinnalle levitettynä tasaisesti. Jos on aikaa, voi täytettyjen piirakoiden antaa vielä hetken kohota lämpimässä paikassa ja sitten ne paistetaan 200-225 (uunisi tuniten) asteisessa uunissa keskitasossa tasalämmöllä 15 -20 min...uunista ja omasta mieltymyksestäsi riippuen. Muista kurkata myös pohjalle, että sielläkin on kunnon paistopinta.
Me tykätään näistäkin piirakoista ihan kunnolla ruskeiksi paistettuina.
]]>Feta-paprikakastiketta syötiin lisäkekastikkeena keitetyn eblyn ja grillatun broilerin kanssa.
Pitkästä aikaa ostin kaupasta valmiiksi grillatun broilerin ja siitä riittikin useammalle aterialle lihaa. Tälle aterialle erotin rintalihakset ja lämmitin ne nahkan kanssa, niin liha ei kuivunut lämmityksen aikana. Meistä kumpikaan ei nykysellään syö tuota broilerin nahkaa, olkoonkin monen mielestä se maukkain osa.
Kattilassa oleva pieni määrä kastiketta valmistui alla olevalla ohjeella. Meillä tämä määrä suurustettua kastiketta piisaa kolmeen annokseen, mutta neljäänkin annokseen tästä voi pieniruokaisille piisata. Mausteita ei tullut mittailtua tekovaiheessa, joten maistelua, maistelua...
Feta-paprikakastike
(lisäkekastikkeena 3 annokseen)
1 rkl öljyä
½ isoa (suippo)paprikaa pieninä kuutioina
1 kevätsipuli hienonnettuna (tai pieni keltasipulin puolikas)
pieni valkosipulin kynsi hienonnettuna (ei maistu paljoa valmiissa kastikkeessa)
2 dl ruokakermaa (käytän 15%)
100 g fetajuustoa murustettuna
sitruunapippuria (tai mustapippuria)
sitruunamehua
currya
paprikajauhetta
suolaa
vaaleaa Maizenasuurustetta (tai perunajauhoja tai vehnäjauhoja)
(hienonnettua tuoretta persiljaa olisin laittanut vielä lisäksi valmiiseen kastikkeeseen, mutta ei sattunut olemaan)
Valmistus
Kuullota/freesaa paprikakuutiot ja sipulit öljytilkassa kattilassa. Lisää ruokakerma ja mausteita ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää murustettu fetajuusto ja kuumenna niin että juusto sulaa. Tarkista, onko tarpeen mielestäsi suurustaa kastiketta. Minä suurustin ripsauksella vaaleaa Maizenasuurustetta. (lIsää hienonnettu persilja.) Tarkista vielä kastikkeen maku.
]]>Lähiaikoina ollaan syöty aika usein pikkusuolaiseen nälkään/mielihaluun tortilloista tehtyjä kerrospitsoja. Monikin käyttää tortillapohjia päällekkäin niiden ohuuden takia. Harmi. ettei enää niitä paksumpia pitsatortillapohjia ole kaupoissa myynnissä. Näitä kerrostortillapitsoja voi koota melkeimpä missä järjestyksessä vaan, tässä pari erilaista versiota.
Tässä ekassa tortillapitsassa on ensin tortillapohja ja sen päälle halutut täytteet (minulla tässä polarjuustoa ja pippurikinkkua viipaleina ja aurajuustoa), toinen tortillapohja päälle ja sen päälle pitsakastike, juustoraaste ja vielä laitoin väriski pikkutomaatteja. Ja sitten vaan kypsymään joko uuniin 225 asteeseen tai airfryeriin, kuten minä. Meidän Russelin monitoimilaitteessa kerrospitsa kypsyi leivinpaperin päällä airfryertoiminnolla 215/6-7 min. Leivinpaperin laitan siis siksi, kun Russelimme paistaa reilusti pohjasta ja leivinpaperin avulla on tortillapohja helppo laittaa laitteeseen ja nostaa sieltä pois.
Ja valmiin tortillapitsan pinnalle ripoteltiin vielä kuivattua oreganoa/pitsamaustetta. Jos ei tykkää kovin pitsakastikkeisesta tortillapitsasta, kannattaa pitsakastiketta laittaa ohut kerros ja todellakin tässä ekassa versiossa laitoin sitä vain pinnalle.
Tässä toisessa kerrostortillapitsassa on pohjan päällä pitsakastiketta ohut kerros, mieleiset täytteet (minulla on tässä broilerin filesuikaleita pannulla paistettuna ja maustettuna, säilykepersikkaa ja aurajuustoa), toinen tortillapohja päälle ja siihen kastiketta ohut kerros ja juustoraastetta. Kypsyi Russelissa leivinpaperin päällä af 215/6 min. Pintaan vielä vähän kuivattua pitsamaustetta tai oreganoa.
Kunhan mies kotiutuu muutaman tunnin kuluttua töistään, menee taas Russeliin paistumaan kaupan grillatusta broilerista tehty tortillaptsa.
]]>Pitkästä aikaa tein kirsikkapullia ilman kirsikkaa tai kahvikehrien nimellähän ohje useinmiten on ja sillä minäkin sen nyt tänne tallennan. Ohje on pysynyt samana vuosikymmenet, ainoastaan suolalisäyksen teen taikinaan ehdottomasti nykyisin. Monia muitakin nimiä näillä nypitystä taikinasta tehdyilla pullilla on. Minulla on vuokana taas pullavuoka, mikä on hieman isompi/laakeampi ja matalampi mitä normi muffinssivuoka (näihinkin teen usein)
Kahvikehrät (kehräpullat)
(Tästä annoksesta tulee noin 25 vuokapullaa normi muffinssivuokiin tehtynä. Kuvan pullissa on vuokina Fredmanin pullavuoka ja annoksesta taikinaa leikkasin 22 kpl pullia)
Taikina
150 g voita (tai leivontamargariinia )
6 dl vehnäjauhoja (eikä tästä määrästä kannata kyllä yhtään vähentää)
2 kananmunaa
2 rkl sokeria
1 dl kylmää maitoa
50 g tuorehiivaa
Lisäys: nykyisin lisään aina taikinaan vähän suolaa (noin ½ tl) ja pullista tulee vieläkin herkullisempia
Täyte
100 g voita (tai leivontamargariinia )
100 g tomusokeria (=2 dl)
1 rkl vaniljasokeria (kyllä vanilliinisokerikin käy)
Voiteluun kananmunaa
(menee puolisko muna...joskus olen ajatellut etä tämän pienen voitelumunan nipsaisisi tuohon taikinaan tulevasta munamäärästä, vaan empä muistanut nytkään tehdä)
Koristeeksi raesokeria ennen paistamista tai tomusokeria valmiille jäähtyneille pullille
Valmistaminen
Nypi tai hiero kaksin käsin kämmenten välissä (on paljon helpompaa) jauhot ja paloiteltu kova rasva ryynimäiseksi seokseksi
Vatkaa munat, sokeri ja suola niin että rakenne rikkoontuu ( ei siis vaahdoksi)
Liota hiiva kylmään maitoon….juu, kyllä se liukenee.
Yhdistä jauho-rasvaseokseen munasokeriseos ja hiivamaitoseos ja sekoita käsin tasaiseksi taikinaksi, älä vaivaa taikinaa paljoa, jotta ei tule sitkoa. Taikinan on tietenkin oltava yhtenäistä ja tasaista.
Jätä taikina kohoamaan huoneenlämpöön peitettynä siksi aikaa kun teet täytteen
Valmista täyte: vatkaa pehmeä rasva (minä pidän monasti ihan muutaman sekunnin mikrossa, ei saa sulaa kuitenkaan) vaahdoksi ja lisää sokerit ja jatka vaahdottamista kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Ensin hitaalla nopeudella, ettei tomusokeri pöllyä pitkin keittiötä.Täytteen on oltava notkeaa, kuohkeaa, pehmeää, jotta sen saa levitettyä pehmeälle taikinalevylle.
Levitä paperiset muffinssivuoat pellille. Vähemmällä peltien pesulla pääset kun laitat vuokien alle pellille leivinpaperin, koska paiston aikana täyte voi joskus hieman pursuta pellille asti. Jätä kohaoamisvaraa. Minä jaoin pullavuoat kahdelle pellille.
Kaulitse taikinasta jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoinen ( tavallisiin muffinssivuokiin noin 25 cm x 80 cm ) levy ja levitä kaikki täyte sille ja rullaa levy rullaksi ja nipistele liitoskohta kiinni. Jos käytät isompia vuokia, silloin pitää tehdä pulskempi rulla. Näissä pullissa levyn mitat olivat 35x70 cm.
Leikkaa rulla noin 2-3 cm pätkiksi ja nosta ne paperisiin leivos/muffinssivuokiin leikkauspinta ylöspäin ja jätä pullat kohoamaan peitettynä huoneenlämpöön. Jos sattus käymään niin, että pullan koko onkin turhan pieni suhteessa vuokaan, niin leikkaa pidempiä pätkiä ja painaa pullan matalammaksi vuoassa) Minä laitan ekan pellillisen aina kohoamaan liesien päälle, missä on lämpimämpi paikka, koska uuni on jo kuumenemassa, eikä sitä lopputuloksesta huomaa. Kuvan pullat kohosivat noin 40 min peitettynä.
(Yleensä siis sanotaan, ettei nypitystä taikinasta tehtyjä leivonnaisia suositella kohottaqmaan lämpimässä paikassa, ihan rakenteen takia, vaan tämäkin taitaa olla niitä asioita, että näin on joku joskus kirjoittanut. Minähän kyseenalaistan kaikkia asioita, mitkä eivät tunnu maalaisjärrkeen passeleilta)
Tsekkaa pullien kohoamista, ettet ylikohota niitä, muuten tulee reikäisiä pullia paistuneena. Tosin ei se pullien reikäisyys makuun vaikuta.
Voitele kohonneet pullat kananmuna (ja tilkkanen vettä) seoksella ja pane jokaiseen pullaan koristeeksi raesokeria. (tai paista pullat ilman raesokeria ja siivilöi paistettujen jäähtyneiden pullien pinnalle tomusokeria)
Paista pullat 200 - 225 asteisessa uunissa keskitasossa tasalämmöllä kauniin ruskeiksi (15-20 min pullien koosta ja uunin lämpötilasta riippuen ja toki oma mieltymyskin vaikuttaa. Minä paistan pullatkin aika ruskeiksi)
Anna pullien jäähtyä. Tällainen pulla missä on paljon hiivaa ja vähän sokeria, ei ole koskaan parhaimmillaan lämpimänä, kuten tavallisesta pullataikinasta tehty pulla on.
]]>
Non niin!
Nyt kun Vuodatus taas jollakin tapaa pelittää, niin laitellaanpas päivityksiä. Vuodatushan oli lähes 2 viikkoa kaatuneena, eikä mihinkään blogeihin päässyt. Toki nytkään ei kaikki päivity esim nuo sivussa olevat widgetit/listaukset. Minä jo menetin toivoni ja aattelin kaiken olleen menetetty. Olis tietty järkevää tallentaa kaikki ohjeet muuallekkin, mutta kun niin vaan ei ole tullut aina tehtyä.
Mutta nyt asiaan...
Heti kun Valion sitruunakreemi tuli kauppoihin, aattelin sen olevan sellainen tuote mistä tykkään. Enkä ollu väärässä. Italialiasen sitruunakakun ohje on ollut nyt paljon esillä ja siihen minäkin sitruunakreemiä ekana kokeilin. Tosin meistä tämä kakku olis ollu hyvää kakkua ihan ilman sitruunakreemiäkin.
Käykää kattomassa alkuperäinen ohje tuolta Valion sivuilta. Kakku on nopea ja helppo tehdä, kun vaan taikina sekoitetaan, ei vatkailuja.
Tämän sitruunaisen herkun ohje löytyy Valion sivuilta täältä.
Minä tein joitain muutoksia ohjeeseen millä tein kuvassa olevan kakun ja kirjaan vain ne tänne sivustolle.
Jospa ens kerralla kokeilisin tehä ihan ohjeen mukaan, paitsi yhden asian tiimoilta -> meistä sitruunakreemimäärä/kakku oli turhan paljon. Teen ens kerralla 2 kakkua ja jaan 1 prk kreemiä niihin tai ainakin laitan vajaan purkillisen/kakku. Kyllä se loppu prk tulee järkevästi käytettyä esim rahkan maustamiseen, pullien täytteeksi, paahtoleivän päällejne. Itse kakkauosassa kyllä makua piisaa, kun sitruuna on vaan ihan hyvän kokoinen.
Muita tekemiäni muutoksia tällä kertaa. Käytin tavallista maustamatonta jogurttia kreikkalaisen sijasta. Koska se oli löysempää, lisäsin ½ dl jauhoja. Öljynä käytin ihan rypsiöljyä oliiviöljyn sijasta. Mantelijauhettahan tähän tulee aika reilusti (2 dl -> 75 g pussillisesta tuli just tuo määrä), mikä antaa kakulle kivan rakenteen.
Yleensä me ei tykätä kosteista kahvikakuista, mutta tästä tykättiin paljonkin jostain kumman syystä. Päivän tekeytymisen jälkeen oli kakku vielä parempaa, eikä tuntunut ihan niin makealta.
Tällaista sitruunakreemipurkkia kannattaa etsiä kylmäkaapista sieltä vaniljakreemiprk vierestä.
1,5 litran vuoka oli oikein passeli ohjeelle. Jo sitruunakreemin laittovaiheessa aattelin kreemiä tulevan aika reilusti, mutta laitoin ekalla tekokerralla koko purkillisen, kun ohje käski. Ohje käskee tehdä näin -> Lusikoi pinnalle sitruunakreemi ja sekoita rennosti pintaan. Sekoita rennosti pintaan....mitähän sekin tarkoittaa? Valion ohjeessa näyttäs, että sitruunakreemi on laitettu pitkittäin kakun keskelle? Aika monien tekemissä kakuissa (mitä olen nähnyt somessa) kakku on laskeutunut keskeltä, niin minä laitoin kreemin leveämmälle alueelle.
Pikkasen kakkuni repesi pinnalta, mutta kumotussa sitä ei ees huomaa. Ennen noin kun että olis jääny kuopalle keskeltä (laitoin siis ½ dl jauhoja enemmän mitä ohjeessa, koska käyttämäni jogurtti oli löysempää). Kakun kypsymisongelmia on joillakin ollut, joten kannattaa tsekata, ettei ota kakkua liian aikasin uunista pois.
Me tykättiin kakusta paljonkin. Tosin tykätään kaikesta sitruunaisest. Tämä oli sen verran pieni kakku, ettei tästä piisannut ystäville ees maistiaisia. Pitää pian tehä tuplakakut, niin saap muutkin maistella. Pitää muistaa ostaa sitruunakreemiä useampi purkillinen, että piisaa esim täytepitkoihin.
]]>Jo viime elokuussa olin tallentänut erään ahkeran Russel Hobbs monitoimilaitteen käyttäjän puurorieskaohjeen puhelimeeni.Tänään viimein sain tehtyä vähän saman tapaisia rieskoja Russelillani. Vähän eri ainesuhteilla ja eri aineitakin käyttäen (piimä muuttui jogurtiksi), mutta idis näihin rieksoihin tuli Mirka Posio-Ikäheimolta.
Tälleen valmistui kuvan rieskat kaurapuuron loppua hyödyntäen.
Puurorieskaa (Russelin monitoimilaitteella)
(4 kpl, minulla yhden rieskan koko 16 x24 cm)
4 dl kaurapuuroa (minulla oli sakeaa puoliksi maitoon keitettyä ja reilun suolaista)
3 dl maustamatonta jogurttia (tai maitoa, piimää)
1 kananmuna (ei ole välttämätön)
reilusti vajaa 1 tl suolaa (puuron suolaisuus?)
2 tl leivinjauhetta
4-5 dl vehnäjauhoja
Valmistaminen
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi. Suolaisuutta voi vaikka halutessaan maistella. Laita Russelin monitoimilaite kuumenemaan rieskojen muotoilun ajaksi. Ripsauta jauhoja leivinpaperille, annostele taikina, ripottele jauhoja pinnalle ja taputtele jauhoisella kädellä ohueksi rieskaksi. Pistele haarukalla ja laita heti eka rieska paistumaan leivinpaperin kanssa grilliritilän päällä af toiminnolla 230 asteessa 11 min. Tällöin rieskoista tulee reilun ruskeita ja pohjakin paistuu hyvin. Jos tykkäät vaaleammasta, niin sillon vähän aikasemmin rieskat pois laitteesta. Rieskat on ihan helppo nostaa leivinpaperin avulla laitteeseen ja sieltä pois. Ekan rieskan paistuessa muotoile muut rieskat. Peittele kypsät rieskat hetkiseksi liinan alle jäähtymään.
Pohjapuoleltakin rieska päistui hyvin, vaikka grilliritilä olikin paikoillaan. Turhan tummaa pohjasta tulis ilman grilliritilää. Minua ei haittaa nuo paistoviirut pohjassa. Minä paistoin rieskani vähän pitempään mitä Mirkka. Hänen ohjeessa oli aikana 9 min. Kannattaa pitää silmällä rieskaa paiston loppupuolella, ettei tule liian tummaakaan. Rieskan paistumiseen vaikuttaa niin moni asia.
Minä jätin taikinan sen verran löysäksi,että vaikka pistelin rieskat haarukalla, tuli ilmatasku paiston aikana, mutta se kyllä laskeentuu kun rieska hetkisen jäähtyi.
Ehdottomasti tehään uudemmankin kerran. Vehnäjauhojen lisäksi laitan sitten muitakin jauhoja. Ja tokihan nämäkin rieskat voi paistaa tavalliseen tapaan uunissa.
]]>Muutama jo parhaat päivänsä nähnyt omena nökötti pöydällä, joten päätin tehdä niistä omenapiirakan. Pintamuruun laitoin mantelijauhetta, jotta tulee joululta jääneet käytettyä pian pois.
Minusta tämän piirakan pohjataikina on hyvä pohja muunkin makuisiin piirakoihin. Halutessaan jättää kardemumman taikinasta pois. Postauksen piirakka on tehty alla olevalla ohjeella.
Omenapiirakka mantelimuruseoksella
(ohjeella tulee pellillinen, nyt käyttämäni pellin mitat ovat 34x36 cm ja ohjeella tehden tulee paksuhko piirakka)
Pohjataikina:
4 isoa kananmunaa
3 dl sokeria (tällä määrällä ei tule kauhean makeaa piirakkaa)
2 dl sulatettua voita (eli noin 190 g)
2 dl maitoa
6½ dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
ripsaus suolaa
1 kukkura tl jauhettua kardemummaa (jos ei tykkää, niin jättää vaan pois)
Taikinan päälle: 3 - 4 kpl isoja omenoita + kanelia kukkura 1 tl + sokeria 1-2 rkl
Mantelimuruseos
75 g huoneenlämpöistä voita (tai sulatettua) + 1½ dl vehnäjauhoja + 1½ dl mantelijauhetta + 3/4 dl sokeria (jos tykkäät reilun makeasta, laita vähän enemmän sokeria)
Valmistaminen
Valmista ensin taikina: Sekoita munat (ei siis travitse vatkata vaahdoksi) ja sokeri hyvin sekaisin (minä sekoitan koko taikinan pallovatkaimella). Lisää sekaan voisula, maito ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset. Kaada löysä taikina leivinpaperoidulle (minulla 2 paperia päällekkäin) pellille ja levitä taikina tasaiseksi koko pellin alueelle ihan kulmiin asti.
Pese, kuori ja kuutioi omenat. Minulla oli 4 isoa ja piirakkaan tuli aika reilusti omenaa kts kuva. Sekoita omenakuutioiden sekaan kaneli ja sokeri. Ripottele omenaseos tasaisesti raakan piirakkapohjan päälle.
Valmista muruseos sekoittamalla kaikki ainekset ryynimäiseksi/tahnamaiseksi seokseksi ja ripottele muruseos piirakan pinnalle. Muruseos on aika pehmeää, mutta siitä vaan pienen pieninä nokareina levittää piirakan pinnalle.
Paista piirakka uunin keskitasossa tasalämmöllä (ihan vähän alle) 200 asteisessa uunissa 25-30 min. Katso, että piirakka on kypsää myös pohjalta. Piirakan kypsyyden voi todeta kokeilemalla keskeltä peltiä puutikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, on piirakka kypsää. Älä paista liian kuivaksi.
Puolittamalla ohjeen määrät, saa tehtyä piirakkavuoallisen piirakkaa.
Minä laitoin 4 isoa kuorittua omenaa pieninä kuutioina, joten omenaa tuli piirakkaan reilusti. Pintamuru tulee aika pehmeää käytettäessä mantelijauhetta, mutta kyllä sen saa ripoteltua pieninä nökäreinä omenakuutioiden päälle.
Tästä kuvasta näkee hyvin, että uunimme paistaa pohjasta reilun ärtsysti, vaikka käytän aina piirakoiden alla kaksinkertaista leivinpaperia. Ei ole liian tumma, mutta tummempikaan ei saa olla.
Ei niin nätti pakkaus, mutta tälleen minä' pakastan osan piirakasta. Nuo kertakäyttölautaset imasee rasvan, sioksi muovipussi pohjalla. Tästäkin piirakasta saavat ystäväperheet osansa.
Saman oloisen (tosin eri pohja-ohje) omena-persikka-piirakan ohje mantelimurulla löytyy täältä.
]]>Appelsiinien ahkera tuhoaminen jatkuu...
Eilen tein pikaiseksi herkuksi yläkuvan mukaista appelsiinirahkaa. Alemmassa kuvassa jo aikaisemmin tehty appelsiiniriisi.
Minä käytin appelsiinirahkaan maustamatonta rahkaa, mutta tokihan voi käyttää maustettuja rahkoja. Sokeria saa tällöin laittaa vähemmän ja jos laittaa esim appelsiinirahkaa, voi appelsiinimäärääkin vähentää.
Appelsiinirahka
(4 -5 annosta)
2 dl vispikermaa (tai muuta vatkautuvaa kermaa, tai vaniljakastiketta)
250 g prk maustamatonta rahkaa
½ dl sokeria (ei tule kovin makeaa)
1-2 tl vaniljasokeria
noin 1 rkl sitruunamehua
2 oikein isoa appelsiinia (osa jälkiruoan pinnalle)
(joskus laitan appelsiinin hentoa oranssia kuorta raastettuna lisämausteeksi)
Valmistaminen
Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuori ja paloittele appelsiinit pieniksi. (Minä lohkon appelsiinit ja leikkelen saksilla pieniksi) Sekoita kaikki ainekset ja tarkista makeus mieleiseksi. Annostele ja koristele.
Tällä kertaa hyödynsin appelsiiniriisiin aikaisemmin keittämääni riisipuuroa (kylmää ja sakeaa). Monissa ohjeissa riisi laitetaan puuroksi keitettynä, mutta kyllä appelsiiniriisin voi tehdä ihan keitetystä riisistä. Jos appelsiiniriisiin käyttäisi keitettyä riisiä, voisi sen keittää veden asemesta appelsiinimehussa/osaksi keitinnestettä appelsiinimehua.
Minun käyttämälläni ohjeella tulee varmasti kermaisempaa appelsiiniriisiä mitä monilla muilla ohjeilla.
Appelsiiniriisi (Maltan riisi)
2 dl vispikermaa
2 dl sakeaa kylmää riisipuuroa (tätä voi laittaa enemmänkin)
sokeria oman maun mukaan (laitoin reilun ½ dl aluksi)
1-2 tl vaniljasokeria
2 isoa appelsiinia
2-3 rkl appelsiinimarmeladia (tai muuta makuun sopivaa marmeladia tai sosetta)
(sitruunan mehua)
Valmistaminen
Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi. Kuori ja paloittele appelsiinit pieniksi paloiksi. Yhdistä kaikki ainekset ja maistele makeus mieleiseksi. Ekalla maistelukerralla tuntui maku hieman pliisulta, joten lisäsin sitruunan mehua antamaan kirpeyttä ja usein lisään tämän tyyppisiin marmeladia antamaan lisämakua. Annostele ja koristele.
Appelsiiniriisiä nimitetään myös Maltan riisiksi. Tosin Maltan riisissä voidaan kyllä käyttäää muitakin hedelmiä/marjoja makua antavina aineksina mitä appelsiiniä. Moni mieltää tämän joulun ajan jälkiruoaksi, vaan meillä ainakin tätä tehdään kyllä muuloinkin. Joskus 80- luvulla tehtiin Maltan riisiä, missä pohjana käytettiin kylmää vaniljakiisseliä. Siihen lisättiin kermavaahtoa, keitettyä riisiä/riisipuuroa, makeutta ja hedelmän palasia. Tätäkin versiota vois lähiaikoina tehdä.
Ihan näin paljoa ei enää ole appelsiineja käytettäväksi, kun ollaan sinällään syöty paljon ja olen tehnyt kaikkea mahdollista näistä. On tuolla ämpäreissä verigreippejä ja sitruunoitakin. Kun K-supermarketissa oli tarjouksessa 5 e/ ämpäri, niin päätettiin sitten miehen kanssa kumpikin käydä ostoksilla, tietämättä että toinen oli jo käynyt. Vaan haitanneeko tuo mitään. Kyllä nämä kaikki tulee ihan järkevästi käytettyä.
]]>Pitkästä aikaa leivoin muffinsseja. Appelsiineja on paljon käytettävänä, joten oli itsestäänselvyys, että mauksi valikoitui appelsiini. Oon minä paljon kauniimpiakin muffinsseja tehnyt, vaan tämmöistä aina välillä sattuu. Mielestäni kyllä mittasin ainekset tarkkaan. Oliskohan uuni ollu alussa turhan kuuma?
Edelleenkin tämä ohje on luotto-ohjeeni, millä teen monen makuisia muffinsseja. Siitäkin hyvä taikina, että ainekset vaan sekoitetaan.
Esim täältä löytyy pienempi ohje sitruunamuffinsseihin, mitä soveltaen makua antavan aineen suhteen, voi tehdä pienemmän määrän muffinsseja. Tuolla ohjeella tulee 12 kpl muffinssipellin syvennyksissä paistettuja muffinsseja.
Minulla oli nyt tarve isommalle määrälle muffinsseja, joten tein perusohjeen triplana. Vuoiksi tarvitaan 1 täys pakkaus = 24 kpl amerikan muffinivuokia.
HUOM! alla olevalla ohjeella tehden tulee 24 isohkoa muffinssia.
Appelsiinimuffinssit
(ohjeella tulee 24 kpl amerikan muffinivuokiin tehtyjä isohkoja muffinsseja)
Taikina:
10½ dl vehnäjauhoja (tällä kertaa korvasin tästä määrästä 2 dl perunajuhoilla)
4½ dl sokeria (tällä sokerimäärällä ei tule kovin makeita muffinsseja, makean persot voivat laittaa 1 dl enemmän)
2 rkl (eli 6 tl) leivinjauhetta
1rkl (=3 tl) vaniljasokeria
ripsaus suolaa
2- 3 iso appelsiinia (pese hyvin, raasta ohuesti oranssi kuori (löyhästi mitattuna vähintään 3 rkl) ja purista mehu ja siivilöi ja mittaa mehu)
3 dl maitoa + appelsiinimehua yhteensä, älä sekoita näitä, ettei maito juoksetu
300 g voita sulatettuna ja jäähdytettynä
6 kpl isoa kananmunaa
Koristelukuorrutus
4 dl tomusokeria
noin 4 rkl appelsiinimehua (huom! tällä määrällä tulee löysää kuorrutusta)
Kuorrutuksen pintaan ripoteltavaksi
Strösseleitä/nomparelleja (käytin Lemon&orange koristerakeita)
Valmistaminen
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
Lisää seokseen kaikki muut ainekset eli maito, munat, rasvasula, appelsiinimehu ja –kuori ja sekoita seos heti tasaiseksi. Älä kuitenkaan vatkaa sitä, ettei taikinaan tule sitkoa.
Jaa amerikan muffinssivuoat pellille (minä laitan alle leivinpaperin,. koska uunini paistaa pohjasta reilusti) Nostele taikina muffinssivuokiin esim. kahdella lusikalla. Täytä vuoasta max 2/3. Kts kuva.
(Mikäli käytät ohuita pienempiä paperivuokia, laita ne muffinssipellin syvennyksiin. Vaikka ohuita vuokia laittaisi pellille 2 päällekkäin, on tämä taikina sen verran löysää, ettei pidä kauniisti muotoaan.)
Paista isot muffinssit vähän alle 200 asteisessa uunissa 20 - 25 min.
Tarkkaile paistumista, uunit kun ovat niin erilaisia. Turhan kuiviksi ei näitäkään kannata paistaa. Tikulla voi kokeilla keskeltä kypsyyden, mikäli katsoo tarpeelliseksi. Kuiva tikku = kypsä muffinssi/kakku.
Koristele muffinssit jäähtyneinä.
Siivilöi kuorrutuksen tomusokeri ja löysytä se siivilöidyllä appelsiinimehulla mieleisen paksuiseksi. Minä laitoin sokerikuorrutuksen tarkoituksella aika löysäksi. Annostele sokerikuorrutusta noin 1 tl muffinssin keskelle ja ripottele nomparellit/strösselit kosteaan pintaan.
Eka pellillinen menossa uuniin. Amerikan muffinivuoka pitää hyvin muotonsa ihan näin pellilläkin paistettaessa, toisin kuin ohuet perus muffinssivuoat.
Eivät mitään kaunokaisia, mutta kaikki tulee kuitenkin syötyä.
Ystäväperheet saivat näitä osana ystävänpäivätervehdystä. Jäi näitä muutama meille itellekkin. Sen verran nämä ovat makuumme isoja, että kanssasyöjän kanssa yleensä puolitetaan yks kahvileiväksi, kun yleensä otetaan kahvilla ensin joku pieni suolainen.
]]>