CIMG4898-002.jpg

Tämä ruoka on odottanut pääsyä kokeiluun Mimmin keittiössä jo kotvasen aikaa. Ihan ekana kiinnitin huomiota perunoiden ja lihapullien hauskaan asetteluun vuoassa. Kyseessä on tietenkin lihapulla-perunapaistos, mitä monet teistä varmaankin ovat jo tehneet aikaa sitten.

Minä tein ohjeesta vain noin puolikkaan, mutta annan olla ohjeen aluperäisen suuruisena. 

Ohje on Herkkusuut.com-sivustolta.

Sinisellä lisätyt suluissa olevat kohdat ovat minun lisäyksiäni.

Lihapulla-perunapaistos 

Tarvitset:

 • 700 g jauhelihaa (naudan 10%)
 • 2 rkl hienonnettua persiljaa
 • 1 hienonnetun keltasipulin (kuullotettuna, saa olla oikein iso, käytin myös vihreitä varsia hienonnettuna)
 • 2 tl paprikajauhetta
 • 1 tl suolaa (enemmän?)
 • 1 tl pippuria (mustapippuria rouheena myllystä)
 • 5 suurta perunaa
 • (valkosipulia 2 pulleaa kynttä)

Kastike

 • 50 g voita
 • 1 dl vehnäjauhoja
 • noin 4 dl maitoa (vähän enemmän)
 • suolaa
 • pippuria ( käytin jauhettua valkopippuria)
 • muskottipähkinää (en laittanut ollenkaan)
 • 200 g juustoraastetta (osa kastikkeeseen ja osa päälle)

1. Keitä perunoita 5-10 minuuttia ja leikkaa ne 1 senttimetrin levyisiksi siivuiksi. Minulla perunat olivat ihan kypsiä.

2. Sekoita jauheliha ja muut ainekset, paista pieni koepulla ja maistele onko maku sinun mieleen, vai pitäisikö lisätä jotain mausteita. Muotoile seoksesta 15 lihapullaa

3. Aseta perunasiivuja paistovuokaan, niin että pohja ja reunat peittyvät. Asettele lihapullat ja loput perunasiivut kuvassa ohjeistetulla tavalla. katso alkuperäinen tapa herkkusuut.com sivustolta.

Valmista kastike

4. Sulata voi kattilassa

5. Lisää jauhot voin sekaan

6. Kaada joukkoon maito ja kiehauta. Anna hautua matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia. Jos kastike on liian paksua, voit lisätä hieman maitoa.

7. Lisää suolaa, pippuria,  (ja muskottipähkinää) maun mukaan. Lisää osa juustoraasteesta kastikkeeseen. Maistele.

8. Kaada kastike lihapullien päälle ja lisää loput juustoraasteesta päälle..

9. Paista 160 (175) asteisessa uunissa noin 30 - 40 minuutin ajan. Tarkkaile paistumista jo puolen tunnin jälkeen. ettei mene turhan tummaksi ja kuivaksi. Minä nostin vähän paistolämpötilaa ja pidin lyhyemmän ajan uunissa, koska perunat olivat jo kypsiä.

(10. Hienonna persiljaa tai sipulin vihreitä varsia paistoksen pinnalle.)

CIMG4878.jpg

Kurkatkaas täältä se alkuperäinen kaunis tapa perunoiden ja lihapullien asettelusta. Minä tein niin paljon pienemmän (jauhelihaa 400 g, keitettyjä perunoita 5 keskikokoista ja kastikkeesta noin puolet)  määrän ruokaa, että asettelin eri tavalla perunaviipaleet. Minulla ei ole esim. ollenkaan perunaa pohjalla, eikä reunoilla., osa perunaviipaleista on puolitettu jne.

CIMG4884.jpg

Juustoinen valkoinen peruskastike päälle ja vielä loput juustosta ripoteltuna pinnalle ja paistoa kypsymään

CIMG4906.jpg

Valmista on. Minä ripottelin vielä paistoksen pinnalle sipulin vihreää vartta hienonnettuna.

Teenkö toiste? Hmmm...

Kun on tottunut lihapullien rakenteeseen, missä on edes vähän jotain jatkeainetta, niin tällainen lihapullan rakenne tuntuu hieman vieraalta. Olkoonkin, että nämä ovat lähes täyttä lihaa, mutta ensi kerralla kuitenkin, teen lihapullaseoksen jatkeaineella.

Juustoraaste saisi olla voimakasta, mulla oli turhan pliisua.

Vähän harmi, kun kaunis perunoiden ja lihapullien asettelu menee  hukkaan, sillä ei ne näy kastikkeen alta. Ymmärrän nyt miksi monessa lähteessä julkaistaan vain tuo kuva missä on perunat ja lihapullat aseteltu kauniisti.

Näistä aineksisita tehtynä, hieman eri tavalla toteutettuna, pääsee lihapulla-perunavuoka uudemmankin kerran meidän ruokalautasille.

Mimmin lisäys 6.9.20. Näin eilen kuvia tästä ruokalajista ja niissä oli laitettu valkoisen kastikkeen tilalle tomaattimurskaa tms tomaattista kosteaa ja kermaa/ruokakermaa. Valmiina oli hyvän näköistä ruokaa.