IMG_20220715_170032.jpg

Kerran kesässä on vähintäänkin tehtävä kirsikkaclafoutis eli ranskalainen kirsikkapannukakku (jauhoversiokin on munaisampi mitä normi meikälainen pannari). Clafoutisohjeita on olemassa myös ihan jauhottomia.

Tänäkin kesänä käytin samaa ohjetta periaatteessa mitä täällä vuoden 2015 postauksessa. Nykyisin laitan kirsikoita vaan enemmän ja joskus vääräoppisesti ripsautan vielä kardemummaa mausteeksi taikinaan.

Kirsikkaclafoutis

(8 annosta = piirakkavuoallinen, halkaisija 26 cm)

4 munaa 

2½ dl täysmaitoa

1½ tl  vaniljasokeria

1 dl sokeria (älä vähennä missään nimessä, valmis clafoutis ei ole kovin makeaa)

1½ dl vehnäjauhoja

hyppysellinen suolaa

noin 250 g kirsikoita (nykyisin laitan enemmän...vuoan pohjan peittoon)

(Joskus maustan taikinan ripsauksella jauhettua kardemummaa, vaikka se ei aitoon kuulukkaan)

Valmistaminen

Poista kirsikoista kivet ja asettele ne kevyesti voidellun (tai laita rypistetty leivinpaperi vuoan pohjalle) piirakkavuoan  pohjalle, leikkuupinta ylöspäin.

Vatkaa munat ja sokeri sekaisin kevyeksi vaaleankeltaiseksi vaahdoksi ( ei siis paksua vaahtoa, ihan vaan muutaman kerran pyöräyttää vatkaimella). minä tein tämän ihan vaan pallovatkaimella. Lisää vanilja ja maito ja sekoita. Ripottele sitten vehnäjauhot taikinaan ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina varovaisesti kirsikoiden päälle vuokaan....jos kirsikat lähtevät kellumaan, tasoita ne ympäri paistosta uudemman kerran. Paista clafoutis 175 asteisessa uunissa alatasolla (ainakin jos laitat leivinpaperin vuokaan, myös vuoan materiaali vaikuttaa kypsymiseen.) 35 - 45 minuuttia, kunnes taikina pullistelee kauniin kullanruskeana. Kurkkaa myös pohjalle, että sielläkin on paistopintaa. Anna clafoutiksen jäähtyä ja siivilöi sitten sen päälle tomusokeria.

Clafoutiksen lisänä voisi tarjota vaniljajäätelöä tai -kastiketta tai löysää makeutettua kermavaahtoa 

IMG_20220715_145430.jpg

Vähempikin määrä kirsikoita piisaa. Mulla oli paljon kypsiä kirsikoita, niin laitoin lahmaten, siis reilusti enemmän mitä ohjeessa mainittu määrä.

IMG_20220715_145522.jpg

Minä vatkasintaikinan muna-sokeriseoksen epähuomiossa turhan hyväksi ja meinas olla clafoutiksella kypsymisvaikeuksia.

IMG_20220715_154315.jpg

Pohjalle kannattaa tsekata, että sieltäkin on paistunut kunnolla.

Joissakin ohjeissa mainitaan, että clafoutis syödään lämpimänä ja toisissa ohjeissa taasen, että syödään kylmänä. Me syödään kylmänä.

IMG_20220715_195224.jpg

Seuraava clafoutis meillä tehdäänkin luumuista.