IMG_20230612_170317~2.jpg

Russel Hobbs on ollut ahkerassa käytössä. Muutamia päiviä sitten halusin kokeilla riisipuuron tekemisen maidosta. Osviittaa sain taas eräästä facen ruokaryhmästä, tosin jouduin lennosta ohjetta muuttamaan. Monet tekevät puuron haudutuspadalla vesipohjaisena, lopussa kermaa ja suolaa ja lyhyt haudutus, jotta puurosta ei ehtisi tulla punertavaa. Jotkut tällaisesta puurosta tykkäävät ja jotkut taasen ei. Minä en enää nykysellään ole niin ranttu, vaan aattelen että kaikki tavat ovat ok.

Kirjoitan tähän osviittaa miten tällä ekalla kerralla puuro syntyi muiden antamien vinkkien perusteella.

Alla olevalla ohjeella syntyi kuvassa oleva isohko määrä riisipuuroa, nesteenä täysmaito ja vähän vettä.

GridArt_20230616_124112800.jpg

Russel Hobbsissa on siis 2 haudutustoimintoa, korkea ja alhainen. Näissä on vaan alavastus päällä, eikä lämpötilaa voi siis säätää.

Riisipuuron valmistaminen Russen Hobbsilla (yksi tapa)

3 dl puuroriisiä ja  3 dl vettä  (ja nokare voita) ilmafriteeraustoiminto 220 astetta, kunnes neste on imeytynyt riiseihin. Mulla meni aikaa 5 min. Sinä aikana laitoin 1,5 litraa täysmaitoa (lakton) esilämpenemään kulhossa mikroon.

GridArt_20230616_124013000.jpg

Kun neste oli imeytynyt riiseihin, kaadoin lämmenneen maidon sekaan ja sekoitin hyvin pohjaa myöten. Minä käytän sekoittamisessa silikoninuolijaa. Laitoin haudutus korkea toiminnon päälle ja ajksi summan mutikassa tunnin. Puuroa pitää sekoittaa aina välillä pohjaa myöten. Pari kertaa sekoitettuani (aikaa oli menny noin 20 min), totesin että kuumempi haudutus on liian kuuma ja kytkin alhaisemman haudutuksen päälle ja jatkoin sillä hauduttamista. Nyt rupes homma pelittämään. Aikaa jouduin laittamaan lisää. Kaiken kaikkiaan puuro hautui lähemmäs 2 tuntia. Kun se alkoi olla kypsää, totesin sen olevan meille turhan jankkia/sakeaa, joten lisäsin siihen vähän nestettä (minä laitoin 2 dl ruokakermapurkin, mutta maito käy ihan hyvin, jos katsoo tarpeelliseksi puuron löysyttämisen) ja suolaa (ja taisimpa laittaa vielä isohkon nokareen voitakin lisää) ja jatkoin hauduttamista vielä noin 10 min, jotta puuro oli läpikiehuvaa. Tarkistin maun ja puuro oli valmista.

Vielä ei puuro ehtinyt ruveta punertumaan. Sen huomasin, että loppupuolella kypsyminen eteni nopeasti, eli jos tykkää riisipuurosta missä vielä suurimot ovat kokonaisia näpakoita, kannattaa tarkkailla puuroa ekalla kertaa tehdessään enmmänkin.

Turhan usein varmaan olin tätäkin näin ekaa kertaa tehdessäni kattomassa ja aukomassa kantta. Pitää hillitä itseni. Toinen erä puuroa kypsyy viimeistään ens ma, kun aattelin yllättää muutaman ystävän juhannukseksi piirakoilla.

IMG_20230612_164640~2.jpg

Sanoin kanssasyöjälle, että olis riisipuuroa, jos haluaa. Ei tarvinnut kahta kertaa pyytää syömään.

Kyllä meillä jatkossa riiripuurokin hautuu Russel Hobbsissa. En skerralla taidan koekilla vaan alusta lähtein alhaisempaa/miedompaa haudutustoimintoa. Tsekataan sitten, ehtiikö ruveta puuro punertumaan.

IMG_20230612_171300~2.jpg

Minä söin oman iltapuuroannokseni voisilmällä, kanelilla ja ripsauksella sokeria.

IMG_20230613_175940~3.jpg

Seuraavana päivänä käytin suurinmman osan puurosta riisipiirakoihin täytteeksi. Näissä on ihan normi rukiinen taikina kuorissa. 2 dl kymää vettä + 1 tl suolaa + 2 rkl öljyä + ½ -1 dl vehnäjauhoja ja loput ruisjauhoja -> kokonaisjauhomäärä noin 5 dl. Riippuen mitä ruisjauhoa käyttää ja laittaako öljyä.

Suolaiset piirakat kategoriasta löytyy monia vähän erilaisia riisipiirakka/karjalanpiirakkaohjeita. Näiden kuori on tehty tällä ohjeella, ruisjauhot olivat vaan niin erilaisia, siksi ovat eri näköisiä.

IMG_20230613_162530~3.jpg

Riisipuuro oli jämäkkää, mutta helposti levitettävää,  joten en laittanut siihen kananmunaa. Tein tarkoituksella isoja ruokapiirakoita, niin pääsin vähemmällä. Nämä kuoret ajelin pulikalla, näin pienen määrän takia en viittinyt pastakonetta ottaa ees näkösälle. Olipas terapeuttista ajella kuoria käsin pulikalla. Me tykätään, että puuroa pitää olla reilusti piirakoissa. Ei vaan meinaa enää vasen käsi tulla samaa tahtia toisen kanssa....pitää ihan oikeasti ajatella, että tee poimu, tee poimu ja hidastella tekemisessä. Onneksi syöjäni eivät ole kranttuja ja maku on aina tärkeampää.

IMG_20230613_175945~3.jpg

Paiston jälkeen voitelin piirakat sulatetulla voi + tilkka vettä seoksella.

IMG_20230613_180110~2.jpg

Kylläpä maistuivatkin kotitekoiset riisipiirakat ihanille. Ja se eka maistuu parhaimmalle.

Edellisestä tekokerrasta olikin jo kotvan vierähtänyt, sillä viimeksi olin tehnyt piirakoita ennen viime joulua.