Sekahiivaleipä
2 l lämmintä vettä (42 asteista)
4 pss kuivahiivaa (11 g pusseja)
2 rkl suolaa
2 rkl siirappia
kaurahiutaleita ( n. 6 dl)
ruisjauhoja ( n. 4 dl)
vehnäjauhoja ( n. 1 litra)
hiivaleipäjauhoja
100 g pehmeää rasvaa
päälle siemeniä esim. auringonkukan...tai seesaminsiemeniä
Sekoita veteen mausteet ja kaurahiutaleet. Sekoita kuivahiiva ruisjauhoihin ja lisää taikinaan. Alusta taikina ( tai tee koneella) tasaiseksi pehmeäksi vehnäjauhoilla ja hiivaleipäjauhoilla. Lisää rasva alustamisen aikana. Kohota taikinaa n. 15 min. Leivo halutun mallisiksi leiviksi. Minä tein 4 isoa solmuleipää ja 5 kpl kolmella letitettyä pitkoa. Kohota leivät hyvin. Minulla pyöreät leivät kohosivat turhankin paljon ( lätisin puhelimessa ) Voitele leivät vaikka vedellä, ripottele siemenet päälle ja paista leivät (reilussa) 200 asteisessa uunissa kypsiksi. Aikaa on aika hankala tarkkaan sanoa....minulla leivät kypsyivät n. puoleen tuntiin....joissakin ohjeissa näkee jopa tunnin kypsymisaikoja sekahiivaleivälle. Mulla olis ainaki tullut kuivia kaperoita siinä ajassa. Nuo letitetyt leivät ovat aika laiheliineja, joten ne kypsyivät vähän nopeammin vielä.
Hetken aikaa leipien jäähyttyä, pitikin jo päästä maistelemaan...
Juu, ja pistellyt en leipiä tällä kertaa, koska unohdin.... eikä kuori mitenkään irronnut leivän sisäosasta.... kyl mää siitä huolimatta jatkossa yritän muistaa pistellä leivät ....
Kaikki nämä kuvissa olevat 9 leipee on siis tehty tuosta 2 litran taikinasta.
Solmuleivät kohosivat....ja kohosivat...ja kohosivat, joten niistä tuli sisarussolmuleipiä.
Kommentit